Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina dutiny ústní - stejně jako u ostatních typů rakoviny, i zde je důležitá prevence

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12198x )

Pod pojmem rakovina dutiny ústní se skrývá řada různých onemocnění. Může se jednat o rakovinu ústní sliznice, ale i o rakovinu jazyka, mandlí, slinných žláz nebo hltanu. Onemocnění nemusí být vždy na první pohled viditelné, ale mezi varovné signály, že něco není v pořádku, mohou patřit například zvětšené uzliny na krku či nehojící se vřídek nebo strupy, případně krvácející místa na rtu nebo v ústech.

Dentální klinika Jan Stuchlík

„Raná stadia onemocnění mohou někdy probíhat bez viditelných příznaků, později však pacient většinou zaznamená nehojící se vřed v ústech, i nebolestivý, mívá problémy s polykáním, hůře se mu mluví nebo se mu zvětší uzliny na krku. Důležitou roli proto hraje prevence,“ upozorňuje MDDr. Adam Šíma z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Rizikové faktory: kouření a přemíra alkoholu

Nádory ústní dutiny tvoří přibližně 5 % případů všech zhoubných onemocnění. Na jejich vzniku se významně podílí životní styl. Vyšší riziko onemocnění mají silní kuřáci, mezi další faktory, které vznik rakoviny úst ovlivňují, patří ale i konzumace koncentrovaných alkoholických nápojů. Vhodné je nevystavovat se nadměrnému slunění, tedy ultrafialovému záření, a obezřetnost se doporučuje i v případě dřívějšího výskytu tohoto onemocnění v rodině. Rakovina dutiny ústní postihuje muže 6x častěji než ženy a objevuje se většinou po šedesátém roce věku.

Čtěte také: Kouření a jeho vliv na dutinu ústní

Mezi hlavní varovné příznaky patří:

  • Potíže se žvýkáním a polykáním jídla
  • Nepříjemný pocit, že vám něco uvízlo v krku, nebo bolest v ústech
  • Bílé nebo červené skvrny na dásních či jazyku
  • Boulička zevnitř tváře nebo na jazyku
  • Znecitlivění části úst
  • Bolák uvnitř ústní dutiny, na dásni či rtu, který navíc při dotyku krvácí
  • Otok čelisti
  • Změna hlasu

Léčba a prevence

Stejně jako u ostatních typů rakoviny hraje při léčbě klíčovou roli včasné odhalení nádoru. Jednoduchou, ale přitom nejúčinnější prevencí jsou pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky každých šest měsíců. Vedle chrupu totiž stomatolog během preventivní prohlídky prohlíží i ostatní oblasti úst. Jedině preventivní vyšetření dokáže rakovinu dutiny ústní odhalit včas, protože nemoc bývá v počátcích asymptomatická. Včasný záchyt podezřelých tkáňových struktur je přitom zcela klíčový.
„Lepší je problémům předcházet, než je následně léčit, doporučuji proto pravidelné prohlídky u stomatologa jednou za půl roku. Vedle ústního screeningu slouží jako prevence také panoramatický rentgenový snímek, takzvaný ortopantomogram. Ten poskytuje celkový přehled o stavu chrupu, ale dokáže odhalit i cysty nebo nádory v kosti,“ vysvětluje doktor Šíma.

Již vzniklý nádor se léčí chirurgickým zásahem, pomocí radioterapie nebo chemoterapeutiky.

Čtěte také: Co hradí zdravotní pojišťovny u zubaře?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce