Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Novinka pro ženy: Samoodběrný stěr z děložního čípku

(15. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 466x )

V České republice je rakovina děložního čípku každoročně diagnostikována přibližně u 800 žen a více než 300 žen na tento zhoubný nádor zemře (Zdroj: NZIP). Onemocnění může postihovat ženy v jakémkoli věku a je téměř vždy způsobeno dlouhodobou infekcí lidskými papilomaviry (HPV). Postižené ženy si obvykle onemocnění dlouho nevšimnou, neboť počáteční stadia nemají specifické příznaky.

shutterstock.com

Odhalit onemocnění v raném stádiu je úkolem národního skríninku: Všechny ženy od 15 let mají nárok jednou ročně na gynekologickou prohlídku, jejíž součástí je stěr z děložního čípku pro laboratorní vyšetření.

Ženy ve věku 35, 45 a 55 let mají také hrazeno vyšetření stěru na přítomnost rizikové infekce HPV (detekce DNA). Problém je však v tom, že část žen z různých důvodů ke gynekologovi nechodí. Proto 1. 2. 2024 startuje program ASTRA (Ambulantní STěr proti RAkovině) pod záštitou Pacientské organizace VERONICA. Ženy si budou moci samy provést stěr pomocí samoodběrné sady ve vybraných ordinacích praktických lékařů.

„HPV DNA test je v podobě samotestu u praktického lékaře nebo testu odebraného u gynekologa mimořádně citlivým způsobem, jak stanovit riziko přítomnosti nebo vzniku rakoviny děložního čípku. Negativita testu je informací, která  na několik let dopředu deklaruje extrémně nízké riziko rozvoje závažných předrakovinových změn nebo rakoviny děložního čípku. Jde o jednoduché vyšetření bez enormních nákladů, které je velmi vhodné pro každou ženu starší 30 let,” vysvětluje, prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D., vedoucí lékař Onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze (Apolinář).

„Screening rakoviny děložního čípku je v České republice velmi dobře organizačně i legislativně nastaven. Jeho problémem je ale malý dopad na snížení počtu úmrtí na rakovinu děložního čípku. Mezi hlavní příčiny nedostatečné efektivity screeningu patří nízká účast žen na pravidelných gynekologických kontrolách a limitovaná citlivost standardního vyšetřovacího způsobu pomocí cytologického stěru. Jednou z možných cest, jak situaci zlepšit, je provedení stěru na průkaz přítomnosti původce rakoviny děložního čípku, kterým je lidský papilomavirus (HPV). Výhodou testu na HPV je velmi vysoká citlivost a schopnost stanovit budoucí riziko rozvoje rakoviny děložního čípku, " říká prof. Sláma a pokračuje: 
„Cílem projektu je nabídnout ženám, které z jakéhokoliv důvodu nemohou nebo nechtějí podstupovat vyšetření u gynekologa, aby mohly absolvovat vysoce citlivý test na průkaz přítomnosti HPV DNA. Test je rovněž učen pro ženy, které měly HPV test provedený před více než 3 lety a chtějí získat informaci o svém aktuálním a budoucím riziku. Součástí projektu, který dostal název ASTRA, je navíc edukace o důležitosti gynekologických preventivních vyšetření pro včasný záchyt všech závažných onemocnění pohlavních orgánů. V případě pozitivního výsledku HPV testu je každé pacientce doporučeno vyšetření u gynekologa."

Samoodběrová vyšetření budou zprvu k dispozici u vybraných praktických lékařů v Praze a blízkém okolí. V průběhu roku 2024 dojde postupně k rozšíření spolupracujících praktických lékařů na zbylé části České republiky. Informace o spolupracujících ambulancích, kde je možné test za úhradu realizovat, budou zveřejněny na stránkách laboratoře CGOP, která zajišťuje vyšetření vzorků a jejich interpretaci," říká prof. Sláma.

Jak to bude probíhat prakticky?

Ženy starší 30 let budou v ambulancích praktických lékařů, kteří se na projektu budou podílet, aktivně dotázány, zda mají o test zájem a zda splňují vstupní kritéria. Test nelze provádět během menses, v graviditě a v šestinedělí. Rovněž není vhodné test odebírat u žen, které jej měly provedený u svého gynekologa v době kratší než 3 roky. Samoodběrový test není hrazený ze zdravotního pojištění a musí jej uhradit pacientka. Cena se bude pohybovat okolo 1500 Kč.

Ženy, které si test uhradí, dostanou odběrovou sadu k zavedení do pochvy. Následně si podle instrukcí provedou vaginální stěr na toaletě nebo ve vyšetřovací kabince. Odběr je nebolestivý a rychlý, spočívá v zavedení speciálního odběrového kartáčku do pochvy.

Za jak dlouho se žena dozví výsledek? Jaký je další postup v případě HPV pozitivity?

Výsledky HPV testů budou k dispozici s doporučením dalšího postupu za 3 týdny opět v ambulanci praktického lékaře. Každá pacientka, která se neúčastní pravidelných kontrol u gynekologa, bude edukována o jejich významu pro prevenci řady závažných onemocnění. Pacientky s negativním testem na HPV budou navíc uklidněny, že jejich aktuální riziko vzniku rakoviny děložního čípku je mimořádně malé. Naopak, pacientkám s pozitivním výsledkem testu bude doporučena návštěva gynekologa k dalšímu vyšetření, případně návštěva u specialisty na vyšetření děložního čípku.

Jaké je riziko falešně negativního výsledku v důsledku toho, že si žena provede stěr nesprávným způsobem?

Žádný test v medicíně není absolutně přesný. U samoodběrových testů je ale doložena vysoká shoda s odběrem u lékaře a mimořádná citlivost pro záchyt přítomnosti HPV. Při dodržení správného postupu odběru je jeho falešná negativita velmi nízká. I přesto samoodběrový test nenahrazuje pravidelnou gynekologickou péči, která je vhodná a dostupná v celé ČR pro každou pacientku.

Pokud máte dotazy k volbě léků, dávkování či kontraindikacím, zeptejte se lékárníků v online poradně na Lékárna.cz. Zeptejte se jich sami, nebo se podívejte na dotazy, které už zodpověděli.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Histologické vyšetření

Je mikroskopické vyšetření malého kousku tkáně, který byl předem odebrán z Vašeho těla. Vzorek se odebírá z nemocného orgánu.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce