Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Úhrada očkování proti chřipce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2692x )

Jak to bude letos na podzim s úhradami očkování proti chřipce?

shutterstock.com

Pro ochranu před chřipkou je třeba absolvovat očkování každoročně, nejlépe už na podzim ještě před začátkem chřipkové sezóny. Očkování proti chřipce patří mezi očkování nepovinná, některé skupiny pojištěnců ho ale mohou mít hrazené z veřejného zdravotního pojištění (vakcínu i aplikaci). Jsou to senioři nad 65 let a další zákonem vyjmenované skupiny zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců (viz dále). Ti všichni by měli možnosti bezplatného očkování využít, protože chřipka právě u nich může mít závažné komplikace, může vést ke zhoršení jejich základního onemocnění nebo je i ohrozit na životě. Očkování provádějí hlavně praktičtí lékaři.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

U lékaře tito pojištěnci neplatí nic, pokud si nechají aplikovat vakcínu, kterou pojišťovny plně hradí (do výše ekonomicky nejméně nákladné varianty, tj. nyní do výše 250 Kč). Která konkrétní vakcína je a která není plně hrazená, se může měnit. Vychází to totiž z rozdílu aktuálních cen jednotlivých vakcín a výše jejich úhrad pojišťovnou, což určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv. V sezóně 2019–2020 jsou k dispozici čtyřvalentní vakcíny INFLUVAC TETRA a VAXIGRIP TETRA, přičemž plně hrazené (částkou do 250 Kč) je kterákoli z nich.

Skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny očkování proti chřipce hradí, jsou stanovené zákonem o veřejném zdravotním pojištění. První jsou všichni pojištěnci nad 65 let věku. Další pak pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk. Třetí skupinou jsou pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest nebo ledvin nebo diabetem. Nikoli tedy např. každý diabetik, ale jen ti se závažným onemocněním, kteří mají nasazené léky. Čtvrtou skupinou jsou osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

Očkování proti chřipce je podle zákona hrazeno i několika rizikovým skupinám pacientů, které mají navíc hrazené též očkování proti pneumokokovým infekcím, invazivním meningokokovým infekcím a invazivnímu onemocnění vyvolanému původcem Haemophilus influenzae typ b. Jedná se o pojištěnce s porušenou nebo zaniklou funkcí sleziny, pojištěnce po transplantaci kmenových hemopoetických buněk, pojištěnce se závažnými primárními nebo sekundárními imunodeficity, které vyžadují dispenzarizaci na specializovaném pracovišti, a pojištěnce po prodělané invazivní meningokokové nebo invazivní pneumokokové infekci.

Ostatní zájemci si očkování proti chřipce musí zaplatit. Většina zdravotních pojišťoven však na očkování přispívá. Jak je na tom ta vaše?

Příspěvky zdravotních pojišťoven na očkování proti chřipce 2019

Chřipka až 150 Kč děti i dospělé osoby do 65 let
VOJENSKÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA (201)
Příspěvek na komerční očkování pro děti až 1 000 Kč do 18 let 
Příspěvek na komerční očkování pro dospělé až 500 Kč od 18 let
ČESKÁ PRŮMYSLOVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA (205)
Příspěvek na komerční očkování pro děti až 1 500 Kč do 18 let
Příspěvek na komerční očkování pro dospělé až 1 000 Kč od 19 let
OBOROVÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA (207)
Příspěvek na komerční očkování pro děti i dospělé až 1 000 Kč Žádat o příspěvek můžete také prostřednictvím kreditů ve VITAKARTĚ.
ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA MINISTERSTVA VNITRA ČR (211)
Příspěvek na komerční očkování až 500 Kč
ZAMĚSTNANECKÁ POJIŠŤOVNA ŠKODA (209)
Chřipka do 400 Kč do 65 let, 1x za rok na jednu dávku
REVÍRNÍ BRATRSKÁ POKLADNA (213)
Příspěvek na komerční očkování do 1 000 Kč pro děti i dospělé

Uvedené příspěvky mají pouze informativní charakter. Aktuální znění podmínek si ověřte u svojí pojišťovny!

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Připomínáme ještě, že očkování proti chřipce bývá vhodné spojit i s očkováním proti pneumokokovým infekcím, zejména u starších a nemocných osob. Z dospělých ho mohou mít hrazené z veřejného zdravotního pojištění výše zmíněné rizikové skupiny pacientů plus všichni pojištěnci nad 65 let

Zdroj: www.vzp.cz

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Chrapot

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce