Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Umělé rameno

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 25280x )

Rameno představuje jeden z nejkomplikovanějších kloubů lidského těla. Je složeno ze 4 jednotlivých kloubů, na kterých se podílí 3 kosti.

shutterstock.com


Rameno představuje jeden z nejkomplikovanějších kloubů lidského těla. Je složeno ze 4 jednotlivých kloubů, na kterých se podílí 3 kosti (kost pažní, klíční a lopatka). Současně je kloubem nejpohyblivějším. Obrovskou pohybovou rozmanitost ramene zajišťuje přibližně 30 svalů.

ramenoUmělá náhrada ramenního kloubu patří již dnes mezi relativně běžné operace na všech renomovaných ortopedických pracovištích. Nicméně její historie má kratší trvání než např. endoprotéza kyčelního kloubu. Rameno totiž nepodléhá degenerativním změnám tak často jako velké nosné klouby těla. Nejčastějšími příčinami umělých náhrad ramene jsou úrazové destrukce (tříštivé zlomeniny), artritida a nádorová onemocnění.

Náhradu ramenního kloubu lze provádět buď formou hemiartroplastiky (povrchová náhrada nasazením kovové čepičky na opracovanou původní hlavici ramenní kosti či výměna celé hlavice kloubu nasazené na cementovaném dříku) nebo formou totální endoprotézy (výměna celého ramenního kloubu, tedy hlavice i povrchu jamky). Tzv. hemiprotéza Global C.A.P. < je vhodná pro mladé pacienty. Jejími přednostmi jsou maximální zachování kostní hmoty pažní kosti pacienta, respektování všech fyziologických souřadnic kloubu a brzké obnovení jeho pohyblivosti.

Velmi zajímavým implantátem v oblasti totálních náhrad ramena je reverzní endoprotéza Delta Xtend. Je určena tzv. „dosud neřešitelným“ pacientům, kteří mají těžce poškozený kloub a zejména jeho měkké tkáně. Jedinečnost této endoprotézy spočívá v tom, že je konstruována tak, že umožňuje připevnit hlavici ramenního kloubu do lopatky a kloubní plochu lopatky naopak do pažní kosti. Jinými slovy obrátí rameno „vzhůru nohama“. Tím dojde ke změně anatomie ramene, která pacientovi umožňuje bezbolestný rozsah pohybu potřebný pro každodenní aktivity.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Milan Himl
8x

Chtěl bych se zeptat ohledně ramenního kloubu. Je tu napsáno, že (výměna celého ramenního kloubu, tedy hlavice i povrchu jamky). Tzv. hemiprotéza Global C.A.P. < je vhodná pro mladé pacienty. Je mi 31 let, to už asi moc mladý nejsem, že? Dále by mě zajímalo jak je taková operace hrazena? Byl jsem v Praze na Bulovce u jednoho chiruga pana Matějovského. Ten když viděl rentgen mého ramene, řekl mi: Hm, tady je to víc zbroušené než tady, vyhněte se pohybu rukou dozadu, či zezadu dopřeu. Dělá si asi legraci ne? Je mi 31 let rukou hnu ať chci nebo nechci dozadu, když něco potřebuju přidržet, někomu něco podat, o něco se opřít apod. Neřekl mi ovšem jak se dá tohle řešit, takže mi vlastně absolutně nepomohl. Cítím to rameno každý den, při různém pohybu rukou a to i třeba zdola nahoru, dostrany nahoru atd... a rád bych věděl jak se to dá řešit dokud tak nějak nejsem příliš starým člověkem. Díky předem za Vaši odpověď.

Dana Fetrová

Jsem 14 dní po totální výměmě pr. ramenního kloubu. Je mi 61 let a pobolívá mě pod lopatkou. Jelkož lékaři ani rehab. sestry se mi v nemocnici dostatečně nevěnovali, do dnešního dne přesně nevím, kdy a jak rehabilitovat. Informace sháním různě po internetu nebo z dotazů. Ikdyž jsem v pokročilejším věku, nechci zůstat s nepohyblivou pravou rukou. Doufám, že mi někdo poradí. Děkuji předem za odpověd´

marie Rybářvá
1x

je možná totalní výměna kloubu mam roztřítěnou lopatku špatné vazy a skoro žadné svaly . Je mně 78let1


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Chiropraxe II.

Existuje poměrně účinný systém léčby, za našimi hranicemi značně rozšířený, který dokáže odpomoci od bolesti. Jde o chiropraxi, která se v našich podmínkách nazývá manuální nebo myoskeletální medicínou.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se&hellip;

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči&hellip;

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho&hellip;

Naši partneři

Inzerce