Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.
Kuchařka Hubneme s rozumem v praxi je plná nízkokalorických receptů. Vyzkoušejte je s námi!
Pečené jablko s čokoládovou náplní
Energetický obsah: 1000 kJ
Potřebujete:
- jablko 1 velký kus – 380 kJ
- sekané vlašské ořechy 10 g – 280 kJ
- hořká čokoláda 10 g – 220 kJ
- tvrdý tvaroh 20 g – 120 kJ
Omyté a osušené jablko opatrně zbavíme jádřince a dáme na plát alobalu. Čokoládu a ořechy nasekáme na kousky, tvaroh nastrouháme na hrubém struhadle, vše promícháme a lžičkou naplníme jablko. Plátem alobalu jablko zabalíme, aby při pečení nevytékala šťáva, a dáme na 15 minut zapéct do trouby.
Zapečená zelenina s parmezánem
Energetický obsah: 1430 kJ
Potřebujete:
- kedlubna 200 g – 270 kJ
- mrkev 100 g – 190 kJ
- cuketa 200 g – 150 kJ
- zeleninový vývar ½ kostky – 50 kJ
- Perla na vaření 10 g – 260 kJ
- hladká mouka 5 g – 70 kJ
- nízkotučné mléko 100 ml – 150 kJ
- strouhaný parmezán 15 g – 250 kJ
- kerblík nebo libeček pol. lžíce – 40 kJ
- sůl, mletý pepř
Zeleninu omyjeme, kedlubny a mrkev oloupeme, cuketu osušíme a vše nakrájíme na tenké plátky. Zeleninový vývar v kostce rozředíme vodou, přivedeme k varu a nakrájenou zeleninu v něm povaříme cca 5 minut, vyjmeme ji a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme část tuku, přidáme mouku a za stálého míchání na mírném ohni přilijeme vývar a mléko, vše provaříme. Ochutíme solí, pepřem a na jemno posekanou natí z kerblíku. Zapékací misku vytřeme zbytkem tuku, navrstvíme na ni povařenou zeleninu, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným parmezánem a v troubě zapečeme. Před podáváním posypeme kerblíkem nebo ozdobíme větvičkou libečku.
Gratinované žampiony se špenátem a bramborami
Energetický obsah: 1520 kJ
Potřebujete:
- žampiony 150 g – 230 kJ
- čerstvý špenát 200 g – 280 kJ
- olej 5 g – 190 kJ
- cibule 15 kg – 30 kJ
- tvrdý sýr 40 g – 440 kJ
- česnek 3 g – 10 kJ
- petrželová nať 5 g – 10 kJ
- brambory 100 g – 330 kJ
- kmín, sůl, pepř
Špenát omyjeme a povaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájené špenátové listy, cca 3 minuty podusíme a ochutíme v soli rozetřeným česnekem. Žampiony očistíme, odlomíme nožičky, které nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme strouhaný tvrdý sýr, petrželovou nať, ochutíme solí a pepřem a směsí naplníme žampionové kloboučky. Ty dáme do teflonové misky a v mikrovlnné troubě zapečeme. Podáváme s vařenými bramborami.
Kuřecí salát s ovocem
Energetický obsah: 1500 kJ
Potřebujete:
- vařené nebo pečené kuřecí maso 100 g – 520 kJ
- ananas 50 g – 110 kJ
- konzervované mandarinky 50 g – 130 kJ
- nasekané mandle 3 g – 80 kJ
- koňak 10 ml – 90 kJ
- kečup 1 lžíce – 70 kJ
- citronová šťáva 1 lžíce – 30 kJ
- majonéza light 10 g – 200 kJ
- sůl, cukr, pepř a sladká paprika.
Gratinované broskve
Energetický obsah: 1000 kJ
Potřebujete:
broskve 200 g – 440 kJbílek 3 ks – 210 kJloupané mandle 10 g – 260 kJmáslo 3 g – 90 kJumělé nekalorické sladidlo
Broskve omyjeme, necháme okapat, rozpůlíme, vyjmeme pecku a dužinu nakrájíme na plátky. Z bílků ušleháme šlehačem pevný sníh, do něho zašleháme 2 lžíce teplé vody, osladíme tekutým sladidlem. Teflonovou formičku předem vymažeme špetkou tuku, naplníme sněhem a plátky broskví, posypeme sekanými mandlemi a dáme cca 15 minut zapéct. Během pečení přikryjeme alobalem, aby povrch příliš neztmavl.
Přidat nový komentář