Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ve vlhku se puchýře hojí rychleji

( Renata Vyšínová | přečteno: 54076x )

Na tu bolest, když musíte jít v nových botách s protrženým puchýřem na patě, tak na tu se vážně nezapomíná. Jistě by tomu ale šlo zabránit – a pokud ne, pak se jistě hodí alespoň pár rad, jak se bude puchýř hojit co nejrychleji a nejméně bolestivě.

shutterstock.com

Na vlastní nohy si asi už všichni prožili to, proč puchýř vznikne – příliš těsné, ale i příliš volné boty. Holá, potící se noha v plných botách… To jsou nejčastější příčiny toho, proč na patě, palci, malíčku, mezi prsty nebo na plosce vznikne puchýř. Dokáže se ale objevit všude, kde vás něco tlačí, dře, nepadne… Tlaky na kůži způsobí, že se její vrstva oddělí a aby do těla nemohla ránou vniknout infekce, tak se vzniklý prostor vyplní tělní tekutinou.

Jak zabránit vzniku puchýře?

Někdy stačí nefrajeřit a nevyrazit si v nových botách na celý den, ale rozšlápnout si je postupně. Ale puchýř může vzniknout z ničeho nic i v botách, které jsou našimi nejmilejšími už několik let – stačí, aby v teple noha otekla, aby se shrnula ponožka, aby se noha víc zapotila… Prostě prevence není až tak jednoznačná. Co se ale vyplatí vždycky, to je mít s sebou náplast na puchýř ve chvíli, kdy ho můžeme čekat – když máme nové boty, když máme i starší boty, ale třeba poprvé po roce, když si vyšlápneme na dlouhou výpravu do terénu… V první chvíli, kdy cítíte tlak, nalepte náplast a máte velkou šanci, že se poraří vzniku puchýře zabránit.

Jak nejlépe puchýř léčit?

Jedni berou okamžitě do rukou jehlu a propíchnou ho, protože jsou přesvědčeni, že když uschne, dřív se zahojí. Druzí se při takové představě hrůzou otřesou. Lékaři se kloní spíš na stranu nepropichovačů, protože pokud odteče tekutina, je rána obnažená a cesta pro infekci je volná. Navíc bylo klinickými testy prokázáno, že rychleji se rány hojí ve vlhkém prostředí.

Jak je tedy nejlepší postupovat, pokud puchýř máte?

  • Nepropichujte ho, hrozí infekce a zanícení rány, což je velmi bolestivé.
  • Pokud sám praskne, pak neodstřihujte okraje, ale ránu co nejrychleji přelepte. Z puchýře náplast nestrhávejte, počkejte, až se odlepí sama.
  • Na puchýře (bez ohledu na to, zda s tekutinou či bez) používejte ideálně speciální náplasti a spreje, které mírní bolest a díky obsaženým složkám podporují hojení.
  • Náplast zmírní i tlak, takže je i vhodnou prevencí v případě, že vás už někde tlačí bota, ale vy v ní musíte chodit, tedy vznik puchýře je jen otázkou času.
  • Velkou pozornost věnujte puchýřům v případě, že jste diabetik - jejich hojení může být problematické.

Proč vznikají puchýře na nohou? Nepohodlné boty jsou jen jednou z možností. Jestli to náhodou není příznak vážnější choroby, to se dozvíte víc v tomto článku.

Budeme rádi, když nám napíšete, jak vy postupujete v případě puchýře - jestli patříte mezi "propichovače" nebo "přelepovače". Zapojte se do diskuse nebo nám napište!

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
petr topič

Děkuji, že jste mi poradili, co mám dělat aby se puchýř co nejrychleji zahojil, chtěl bych se, ale ještě zeptat: hraji fotbal a puchýře si přelepím náplastí, poté náplast přelepím páskou, aby se náplast neztrahla, když, ale běhám cítím strašnou bolest a když se podívám na bývalý puchýř je tam nový.Co mám dělat, aby se nové puchýře už nevyskytovaly? Koupit nové kopačky, nebo raději počkat a netrénovat, aby se puchýře zahojily?Děkuji za odpověď

Petra
1x

Ahoj, taky jsem prohledávala internet na toto téma a narazila jsem na tohle: V tréninku nepokračujte, dokud se vám puchýř zcela nezahojí. Není to jen proto, abyste nedostali infekci, ale hlavně kvůli tomu, že podvědomě budete uhýbat možné bolesti, úplně si tak „rozhodíte“ běžecký styl a to může vyústit v případné další zdravotní problémy. Snad vám to pomůže.

martin
3x

Tato metoda léčby se možná nebude líbit ani doktorům, ale funguje při dodržení maximální hygieny na 100% a hlavně je rychlejší, než čekat na to, až puchýř splaskne sám ( což trvá i několik dní a celé vyhojení rány okolo 3 týdnů ). Mám to ověřeno a vyzkoušeno na sobě a že sem těch puchýřů už měl mraky za 25 let. Takže : Vždy když sem se spálil nebo opařil, tak jsem to stále chladil ledovou tekoucí vodou, jak to šlo - asi 2 až 3 hodiny s přestávkami ( nejde to furt, zvlášť když je třeba člověk v práci ). Panthenol je k ničemu ( je to akorát zprofanovanej prostředek který nic neřeší - vyhozený peníze ).Od spálení ta bolest ( pálení ) trvá asi 4 až 5 hodin max, než to odezní. Pak už necítíte nic. Druhý den nebo třetí se vytvoří puchýř ( jak u koho ). Záleží hodně na tom, jak jste dobře chladili popálené místo ( od toho se odvíjí velikost puchýře ). Celý puchýř a místo okolo něj důkladně omýt vodou a antibakteriálním mýdlem, pak osušit. Následně ho můžete propíchnout ( ale dezinfikovanou jehlou ). Vyteče z něj voda - ( čistýma rukama tomu můžete pomoci vymačkat zbytek vody z puchýře ). Dezinfikovanou jehlou můžete odstranit i větší část kůže, pod kterou byl puchýř ( nejlépe uprostřed ). Teď máte otevřenou ránu, do které se nesmí nic dostat ( nepřelepovat náplastí ani gázou! - rána by tak neuschla a stále by Vám to mokvalo ). Snažte se to neušpinit a hlavně nenamočit po co nejdelší dobu 5 až 6 hodin. Rána zaschne a postupně se tam bude vytvářet strup. Místo se snažte skoro vůbec nenamáčet asi 1-2 dny, urychlíte tím vytvoření strupu. Nechat volně dýchat na vzduchu a nepřelepovat ( hlavně místo rány mít stále suché a nemáčet! ). Mějte taky snahu o to něčím nezavadit a neušpinit tak ránu. Po vytvoření strupu ( asi 2-3 dny ) je to už v pohodě. Nechat zahojit ( něco přes týden ) a čekat, až strup odpadne. Mějte se a léčbě zdar!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce