Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rady diabetikovi před cestou do zahraničí

(prof. MUDr. Vladimír Bartoš DrSc. | přečteno: 13639x )

Ke kvalitě života diabetika přispívá dobrá duševní pohoda, kterou nepochybně podporuje bezproblémové prožívání dovolené a bezpečné cestování. Stále více diabetiků tráví svou dovolenou v zahraničí, v krajinách s horkým podnebím. Předpokladem bezpečnosti je cílevědomá příprava, která musí vycházet z reálného zhodnocení možností diabetika.

Rady diabetikovi před cestou do zahraničí.

Ke kvalitě života diabetika přispívá dobrá duševní pohoda, kterou nepochybně podporuje bezproblémové prožívání dovolené a bezpečné cestování. Stále více diabetiků tráví svou dovolenou v zahraničí, u teplých moří a v krajinách s horkým podnebím. Předpokladem bezpečnosti je cílevědomá příprava, která musí vycházet z reálného zhodnocení zdravotních a fyzických možností diabetika a tomu úměrné volbě pobytu. Základní zásadou je nepřeceňovat své síly. Pro adekvátní volbu místa pobytu je potřebné získat informace o průměrných teplotách, ubytovacích a stravovacích možnostech, o hygienických podmínkách a o dostupnosti lékařské pomoci. Rizikové pro diabetika mohou být krajiny s vysokými teplotami, kde vzniká nebezpečí dehydratace a kde je obtížná fyzická aktivita, na jakou je diabetik zvyklý. Kontrolní vyšetření lékařem 2 až 3 týdny před cestou je nezbytné pro posouzení současného stavu kompenzace diabetu. Pokud jsou nutné významnější změny v léčbě, týká se to především inzulinoterapie, neměly by se realizovat těsně před cestou. Lékař dá potřebné instrukce o tom, jakou zátěž si může diabetik na dovolené dovolit a ověří se schopnosti diabetika, zda a jak se vyrovná s případnou hypoglykémií a hyperglykémií. Velmi důležité je, aby lékař vystavil stručnou zprávu o stavu a léčení diabetu v anglickém jazyku. Ve zprávě by měla být uvedena adresa a telefonické či e-mailové spojení s ordinací.

Výbava na cestu pochopitelně zahrnuje všechny léky, které diabetik pravidelně či příležitostně užívá. Je třeba vypočítat spotřebu pro celou dobu pobytu a mít dvojnásobnou zásobu léků. Pro případ ztráty se doporučuje mít sebou originální obal nebo příbalový letáček léku, aby získání náhrady v cizině bylo adekvátní. Pečlivou pozornost je třeba věnovat inzulinu. Lahvičky, patrony či cartridge inzulinu udržují svou účinnost v pokojové teplotě nejméně jeden měsíc. V oblastech s průměrnou teplotou nad 25 0 se má inzulin přechovávat v ledničce, je nutno však vyloučit možnost zmrazení. Téměř všude se užívá inzulin v koncentraci 100j/ml, ale pro každý případ je nutno dát pozor při získávání náhradních stříkaček v cizině na možnost starších typů pro inzulin 40j/ml. K výbavě na cestu patří náhradní baterie pro glukometr event. pro inzulinovou pumpu a všechny dezinfekční a další prostředky, které doma používá diabetik při léčbě inzulinem a kontrolu glykémie. Pro odvrácení nastupující hypoglykémie musí být dosažitelné sladké nápoje nebo sušené potraviny. Injekční kit glukagonu nemá chybět ve výbavě diabetika, který nepozná nástup hypoglykémie a má rizika hypoglykemického komatu. Inzulin při cestování je třeba chránit před přímým sluncem a vysokou teplotou. Při cestě autem nebo autobusem se nejlépe přepravuje pod sedadlem, nepatří do kufru. Opatrný cestovatel se vybaví i léky proti bolesti a průjmům, protože při změně režimu mohou diabetika snadněji postihnout přidružené neduhy. Musí myslet i na možné puchýře nohou a drobná poranění, která musí diabetik vždy úzkostlivě ošetřit. Nemá nikdy chodit bos. Nové boty do výbavy nepatří.

Po příjezdu do hotelu je třeba oznámit, že návštěvník má cukrovku a potřebuje dietní stravu. Denní režim diabetika o dovolené má vycházet z jeho zdravotních dispozic a liší se pochopitelně podle jeho trénovanosti či přítomnosti orgánových komplikací. Radikální změna režimu a přehánění tělesné námahy až do únavy jsou vždy škodlivé. Dlouhé pěší túry, dlouhé plavání v moři a náročné sportovní výkony vedou ke snižování hladiny glukózy v krvi a hrozí hypoglykémie. Při výletech v horkých končinách je při zvýšeném pocení nebezpečí dehydratace, pokud není zajištěn dostatečný příjem tekutin, nejlépe minerálek. Při pobytu u moře je třeba pamatovat na riziko přehřátí a úžehu, ze kterých se diabetik vzpamatovává hůře a pomaleji. Diabetik by se měl vyhýbat přímému vystavení slunci mezi 10. a 14. hodinou. Mezi další nástrahy pobytu zejména v jižních zemích patří bodnutí hmyzem s možným následkem kožních infekcí a vznik plísňových infekcí. Proto je dobré mít sebou repelenty a antimykotické masti pro vtírání do meziprstních prostorů nohou. Častou komplikací pobytu v jižních zemích jsou průjmy, způsobené defektní vodou či potravou. Ochranou je pití vody jen z uzavřených lahví, vyhýbat se kostkám ledu v nápojích a nepožívat potraviny a ovoce z pouličních stánků. Při vzniku přidruženého horečnatého onemocnění, se kterým si diabetik sám rychle neporadí, nesmí váhat s přivoláním lékařské pomoci.

Na co nesmí diabetik zapomenout:

  1. Zvolit místo pobytu odpovídající jeho zdravotním dispozicím.
  2. Lékařskou zprávu a legitimaci zdravotní pojišťovny v angličtině.
  3. Dvojnásobné množství léků než odpovídá délce pobytu.
  4. Potřeby pro bezpečnou aplikaci inzulinu a kontrolu glykémie, náhradní baterie.
  5. Balíček první pomoci pro drobná poranění.
  6. Pamatovat na riziko hypoglykémie při výletech a sportech.
  7. Pamatovat na riziko dehydratace a přehřátí při pobytu v teplých krajích.
  8. Chránit nohy před vznikem puchýřů, drobných poranění a plísní.
  9. Nepřeceňovat své síly.
  10. Neváhat přivolat lékaře při horečnatém onemocnění.
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce