Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak žít s diabetem - základy pro seznámení se s nemocí

(prof. MUDr. Vladimír Bartoš DrSc. | přečteno: 24153x )

Cukrovka je u nás a ve světě tak rozšířenou nemocí, že její odborný název diabetes, pro přesnost diabetes mellitus, není snad třeba už nikomu vysvětlovat. Dříve se to překládalo jako úplavice cukrová, což navozovalo obraz zvýšeného močení v důsledku zvýšeného množství cukru v krvi. Každý člověk se už někdy setkal s diabetikem, ale často ani nepoznal, že jde o muže či ženu s chronickým onemocněním.

shutterstock.com

Cukrovka je u nás a ve světě tak rozšířenou nemocí, že její odborný název diabetes, pro přesnost diabetes mellitus, není snad třeba už nikomu vysvětlovat. Dříve se to překládalo jako úplavice cukrová, což navozovalo obraz zvýšeného močení v důsledku zvýšeného množství cukru v krvi. Každý člověk se už někdy setkal s diabetikem, ale často ani nepoznal, že jde o muže či ženu s chronickým onemocněním. Dnešní možnosti léčby sice ještě neumějí nemoc úplně odstranit, ale mohu zajistit, aby diabetik žil s chronickou chorobou a necítil se chronicky nemocným. Je tomu tak tehdy, když diabetik dobře ví, jak má žít a co si může dovolit. Základním předpokladem proto je mít dostatečné znalosti o tom, co je u diabetu v těle v nepořádku, co může poruchu zhoršovat a co ji může naopak upravovat. Touto větou přicházíme k prvnímu pojmu, se kterým by se měl pacient na začátku své choroby vždy setkat a to je edukace. Jde o jasné a srozumitelné informování o podstatě nemoci, o jejím průběhu a o jejích nárocích na životní styl pacienta. Stejně jako technický pokrok přináší nové poznatky o příčinách diabetu, možnosti přesnější a detailnější diagnózy a přípravu nových účinějších léků, přináší i kvalitnější metody edukace. Příručky, letáky, přednášky a slova lékaře jsou užitečné, dokážou-li pacienta plně zaujmout. Aktivní vztah pacienta k edukaci přináší internet, neboť přístup k němu sebou nese touhu něco se dovědět. Účinek edukace se zvyšuje, má-li tazatel možnost komunikace s odborníky, dostává-li odpovědi na otázky a problémy, které ho trápí. Se záměrem takto pojaté interaktivní edukace přistupujeme k tomuto programu. Pro začátek se však nevyhneme stručnému vysvětlení základních pojmů.

Oním cukrem, který dal chorobě název, je glukóza. Je konečným produktem trávení brambor, moučných a sladkých jídel ve střevě, odkud se vstřebává do krve a tou se dostává do svalů, jater, mozku a dalších orgánů. Glukóza je nepostradatelná pro tvorbu energie a pro přeměnu na další látky, nezbytné pro normální fungování organismu. U zdravého člověka se hladina glukózy v krvi udržuje v normálních mezích, pouze bezprostředně po jídle se mírně zvýší a brzo opět poklesne, neboť se přesouvá do tkání. Hospodaření s glukózou řídí inzulin, hormon produkovaný v ostrůvcích slinivky břišní, odborně v pankreatu. Při jídle se jeho hladina v krvi zvýší a zařídí přesun glukózy hlavně do svalů, jater a tukové tkáně. Tím zajistí snížení glukózy v krvi opět k normálním hodnotám. Pro normální hospodaření s glukózou je podstatné, aby fungovala normálně produkce inzulinu a aby tkáně byly citlivé na účinek inzulinu a tak glukózu přijímaly. Není-li tomu tak, dochází k abnormálnímu zvýšení hladiny glukózy v krvi, k hyperglykémii. Ta je základním projevem diabetu. K hyperglykémii tedy může dojít dvěma způsoby, takže existují dvě formy diabetu. Při zániku buněk v ostrůvcích slinivky břišní zanikne i produkce inzulinu a pak jde o diabetes typu 1. Vzniká většinou v dětství a v mládí, byl nazýván diabetem mladistvých nebo na inzulinu závislém a jeho projevy začínají náhle. V léčení je podávání inzulinu nezbytné a životně důležité. Při necitlivosti tkání na inzulin, jehož hladina v krvi je po dlouhou dobu dokonce zvýšená, jde o diabetes typu 2, který postihuje většinou osoby vyššího věku a má nesporný vztah k obezitě. Jeho zákeřnost spočívá mimo jiné v tom, že může řadu let probíhat bez příznaků a proto se často poznává opožděně, až při náhodném vyšetření glukózy v krvi. V léčení se vedle diety uplatňují tablety, perorální antidiabetika, inzulin někdy až v pozdějších fázích choroby. Hlavním rizikem diabetu obou typů je, že chronická hyperglykémie poškozuje stěnu drobných i velkých tepen a způsobuje onemocnění očí, ledvin, nervů a zvyšuje riziko aterosklerózy. Nebezpečí srdečního infarktu, mozkových příhod a amputací dolních končetin je u těchto nemocných větší. Cílem léčby diabetu proto je vždy prevence těchto cévních komplikací.

Více než 90 % všech nemocných s diabetem tvoří diabetes typu 2. Proto a také, protože prevence této formy diabetu je na rozdíl od diabetu typu 1 možná, bude hlavní pozornost tohoto programu zaměřena na diabetes typu 2 a jeho léčbu.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Diskuse k článku
Radka M
1x

Chci se jenom zeptat. Byla jsem minulý týden na kontrole, lékařka mi oznámila, že mám cukrovku, že mám hodnotu 6,5 (nevím čeho). Ale nedala mi žádné injekce na píchání ani prášky. Teď nevím, jak se mám léčit. v tom šoku z diagnózy jsem se ani na nic nezeptala.

Martin

To rozhodně ne, na inzulínu jsou buďto diabetici typu I, co mají diabetes od malička, nebo ti co mají dvojku, ale až po čase, kdy se nemoc postupně zhoršuje.

Radka M

No dobře. Ale co mám dělat aby se moje nemoc nezhoršovala?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce