Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Úloha diabetika v léčbě cukrovky

(prof. MUDr. Vladimír Bartoš DrSc. | přečteno: 16389x )

Výsledek léčení každé choroby závisí do značné míry na soustavné spolupráci lékaře a pacienta, případně i jeho rodiny. Pro diabetes to platí dvojnásobně, neboť jde o celoživotní onemocnění, jehož průběh je trvale ovlivňován životním stylem pacienta a jeho přístupem ke specifickým nárokům choroby. Základem pochopitelně je, aby se diabetik aktivně seznámil s hlavními projevy nemoci a s principy léčení.

Výsledek léčení každé choroby závisí do značné míry na soustavné spolupráci lékaře a pacienta, případně i jeho rodiny. Pro diabetes to platí dvojnásobně, neboť jde o celoživotní onemocnění, jehož průběh je trvale ovlivňován životním stylem pacienta a jeho přístupem ke specifickým nárokům choroby. Základem pochopitelně je, aby se diabetik aktivně seznámil s hlavními projevy nemoci a s principy léčení. Je výhodné, když potřebné znalosti získají i členové jeho rodiny či nejbližšího okolí. V domácím prostředí, na pracovišti, při zábavě a sportu se totiž odehrávají den ze dne či dokonce od jídla k jídlu procesy přeměny látkové, které určují hladinu glukózy v krvi a tím i průběh diabetu. Edukovaný pacient je může ovlivňovat a v souladu s potřebnou léčbou i řídit.

V posledních letech se léčení cukrovky značně zmodernizovalo. Rozšířilo se domácí samostatné měření glykémie, usnadnila se inzulinová léčba dostupností injekčních stříkaček na jedno použití, dávkovačů inzulinu známých jako inzulinová pera a zavedlo se stanovování dlouhodobých ukazatelů kompenzace diabetu. Jsou k dispozici za přijatelné peníze tonometry pro domácí měření krevního tlaku. Tyto i další prostředky dokonce umožňují, aby pacient nečekal na návštěvu lékaře, ale sám si uměl podle glykémie, někdy i podle změření krevního tlaku, upravit dávkování léků. Mezi domácí potřeby patří i váha, aby si diabetik mohl pravidelně kontrolovat tělesnou hmotnost. Je důležité, aby diabetik typu 1 na hmotnosti neubýval a typu 2 nepřibýval, a to je vždy v rukou pacienta.

Je známo, že terapie diabetu obecně spočívá na třech pilířích: dieta, fyzická aktivita, léky. Uvědomělá disciplina pacienta ve všech třech léčebných zásadách je nejlepší zárukou, aby diabetik ovládal diabetes, a aby diabetes neovládal diabetika. Pacient se tak stává partnerem v léčbě a rovnoprávným členem léčebného týmu. Má právo kontrolovat dodržování standardních kritérií diabetologické péče ze strany lékaře. Slouží tomu nově navrhované legitimace diabetika s údaji o doporučených laboratorních a klinických parametrech a s frekvencí vyšetření, zaměřených na prevenci a časné poznání eventuelních chronických komplikací. Současně ale diabetik přebírá i větší díl odpovědnosti za vlastní zdraví a kontroluje svůj diabetes v proměnlivých podmínkách každodenního života, které lékař nemůže předem při návštěvě ordinace odhadovat.

Sdělení diagnózy diabetu je pro pacienta nepochybně stresem, který může vést k rezignaci, k negativnímu přístupu k chorobě. Úkolem počáteční edukace a vstřícného rodinného zázemí je přiměřené přijetí nemoci, vyrovnání se s ní. Umění rozumně se přizpůsobit nemoci začíná u plné informovanosti. Diabetik musí vědět a chápat, proč jsou různá omezení nutná a jaký mají smysl. Bude-li se sám o to zajímat, snadněji bude postrádat některá dříve oblíbená jídla a snadněji si zvykne na nový pravidelný rytmus života.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce