Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vejce - neprávem zatracovaná potravina

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 681x )

Vejce měly dlouhou dobu špatnou pověst zejména pro vysoký obsah cholesterolu. Později však bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá ve většině případů významný vliv na hladinu krevního cholesterolu. Vědecké studie naopak ukazují, že vejce jsou velmi zdravá pro lidský organismus. Jsou totiž nabitá vitamíny, minerály, kvalitními bílkovinami, dobrými tuky a různými dalšími méně známými živinami.

shutterstock.com

Poměrně nedávno jsme se ze všech stran dovídali, že vajíčka jsou naším velkým nepřítelem. Důvodem odmítavého postoje k vejcím byl hlavně vysoký obsah cholesterolu ve žloutku. Jeho množství sice kolísá v závislosti na krmivu, které slepice dostávají, ale obecně můžeme říci, že jeden vaječný žloutek obsahuje průměrně 250 mg cholesterolu. Tato hodnota je téměř celý denní limit zdravého člověka. Ten je totiž 300 mg, u některých osob i méně.

Přesto není třeba vejce zatracovat. Na hladinu cholesterolu v krvi má totiž zásadnější vliv složení tuků v jídelníčku. Než tedy úzkostlivě hlídat příjem vajec, je třeba se zaměřit na příjem dobrých (nenasycených) a špatných (nasycených) tuků. Je zapotřebí si přitom pamatovat, že tuky nasycené - máslo, sádlo, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny - hladinu cholesterolu zvyšují, zatím co nenasycené tuky - omega 3 a omega 6 obsažené v olejích, margarínech, ořeších, rybách - mají na hladinu cholesterolu a srdečně-cévní systém příznivý vliv.

Na druhou stranu vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám.

Vejce mají řadu kladných účinků na lidské zdraví

Vajíčka neobsahují jenom cholesterol, ale jsou také plná živin a minerálů, které pozitivně působí na lidské zdraví: 

  • Obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob, jako jsou makulární degenerace nebo šedý zákal.
  • Vajíčka obsahují hodně cholinu, látky důležité pro mozek a správnou činnost nervové soustavy.
  • Žloutek je bohatý na vitamíny rozpustné v tucích, tedy vitamíny A, D, E, K. V současné době hlavně vitamín D pomáhá v boji proti různým virům a bakteriím, chrání imunitní systém, proto je pro tělo velmi důležitý.
  • Lecitin ve žloutku podporuje paměť a koncentraci. Je to tedy poklad i pro lidi ve vyšším věku.
  • Vajíčka obsahují také vysoce kvalitní živočišné bílkoviny, které mají řadu výhod -  například pomáhají při nárůstu svalové hmoty a zlepšují zdraví kostí.
  • Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti a pomáhají nám zbavit se nadměrného tuku.

A v neposlední řadě vajíčka prostě chutnají skvěle a jejich příprava je velmi jednoduchá.

Tipy na zdravou úpravu vajec

Důležité je samozřejmě zpracování vajec. Množství cholesterolu se nezdravě navýší, když si vejce usmažíte na oleji a na špeku. Zdravou variantou jsou vajíčka uvařená natvrdo. Co se týká stravitelnosti, nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko (opouští žaludek po jedné až dvou hodinách), hůře pak vejce syrová a natvrdo (zůstávají v žaludku dvě a půl až tři hodiny) a nejhůře jsou stravitelná vejce smažená na tuku (můžou zůstat v žaludku až šest hodin). Neměli bychom však zapomínat na riziko např. salmonely, které hrozí při nedostatečném tepelném zpracování vajec. Tepelná úprava nejen činí vejce bezpečnějšími, ale navíc dělá některé živiny lépe využitelnými. Jedním z příkladů mohou být bílkoviny, které se při zahřátí stávají snáze stravitelnými a lidské tělo je tedy může lépe využít. Vejce jsou rovněž dobrým zdrojem biotinu, který je důležitý při metabolismu cukru a tuků. Je také znám jako vitamín B7 nebo vitamín H a tepelná úprava usnadňuje jeho vstřebávání.

Jak poznat a uchovat vejce čerstvá

Aby vám vejce neuškodila na zdraví, je zapotřebí jíst jen ta, která jsou opravdu čerstvá. Jak jejich stáří poznáte a jak je máte správně uchovávat:

  • Vejce vždy skladujte špičkou dolů. U ploché strany je pod skořápkou vzduchová bublina, která zabraňuje pohybu žloutku. V případě skladování špičkou nahoru se žloutek může smísit s bílkem, proniknout až těsně ke skořápce a nalepit se na ní. Takto skladovaná vejce se rychleji kazí.
  • Skořápku vajec neomývejte, pokud se nechystáte vejce ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, umytím se tato vrstva poruší.
  • Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud vejce plave na hladině, není čerstvé (čím déle se vejce skladuje, tím více se znehodnocují biologicky aktivní látky). Doporučuje se uchovávat vajíčka v nejchladnější části ledničky a to nejvýše po dobu tří týdnů.

Vejce nejen slepičí

Na našem trhu jsou dnes k dostání i další druhy vajec, které je možné ochutnat:

  1. Křepelčí vejce: jsou uznávanou pochoutkou. Spousta lidí je jí proto, že mají méně cholesterolu. Ale pozor, rozdíl je v obsahu cholesterolu v jednom kuse, křepelčí vejce jsou totiž asi 5x menší. Ve srovnatelném množství vajec křepelčích a slepičích je množství cholesterolu téměř stejné.
  2. Husí vejce: jsou 5 – 6x větší než slepičí vejce. Chutná jsou především naměkko, musí být ale připravována zcela čerstvá. Nevýhodou je také častější výskyt salmonel.
  3. Kachní vejce: velmi snadno se nakazí bakteriemi, proto se k jídlu příliš nedoporučují.
  4. Krůtí vejce: jsou asi 2x větší než slepičí vejce a dají se upravovat stejným způsobem.
  5. Pštrosí vejce: jsou velmi chutná a navíc stále dostupnější. Jsou asi 20x větší než vejce slepičí, jedno tak bohatě postačí pro 5tičlennou rodinu.

Vajíčková fitness pomazánka

Ingredience

  • 5 vajíček uvařených natvrdo
  • 2 kelímky cottage sýru
  • 10 ředkviček
  • jemně nakrájená pažitka
  • sůl, pepř

Vajíčka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme dva kelímky sýru cottage. Přidám nakrájené ředkvičky a pažitku. Podle chuti osolíme a opepříme.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce