Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Víte, jak funguje nemocenské?

( Komerční prezentace | přečteno: 1120x )

Chřipkové období je v plném proudu. Mnoho zaměstnanců se snaží svou nemoc přechodit. To ale nikomu neprospěje. Když vás skolí chřipka nebo jiná nemoc, máte nárok na nemocenské. Jak funguje?

Pxhere.com

Nemocenská představuje finanční náhradu za dobu, kdy jste v pracovní neschopnosti. Podmínkou ale je, že musíte platit sociální pojištění. Jako zaměstnanec si s tím nemusíte dělat starost, protože jej za vás platí zaměstnavatel. OSVČ si pojištění mohou dobrovolně platit sami.

Od kdy budete pobírat nemocenskou?

Nemocenskou budete pobírat od prvního dne vaší pracovní neschopnosti. Prvních 14 dní vám ji bude vyplácet zaměstnavatel jako náhradu mzdy. Pokud budete nemocní déle, budete od 15. dne dostávat nemocenské dávky od České správy sociálního zabezpečení. Nejdéle vám ale nemocenské může být vypláceno 380 dní.

Ne vždy ale získáte na nemocenskou nárok. Mezi podmínky, které musíte splnit patří:

účast na nemocenském pojištění,

pracovní neschopnost potvrzená lékařem.

Kolik na nemocenské dostanete peněz?

Nemocenské se vám bude vyplácet za každý kalendářní den, kdy jste nemocní a nemůžete vykonávat svou práci. Výše nemocenské se stanovuje podle denního vyměřovacího základu, resp. 60 % z něj. Vyměřovací základ je přitom ještě očištěn o redukční hranice. Ty jsou stanoveny na:

90 % při částce do 1 090 Kč,

60 % při částce mezi 1 090 Kč a 1 635 Kč,

30 % při částce mezi 1 635 Kč a 3 270 Kč,

při částce nad 3 270 Kč se na redukční hranici nepřihlíží (0 %).

Dostane nemocenské i dohodář?

Zaměstnanci s trvalým pracovním poměrem mají nárok na nemocenské vždy. U zaměstnanců na dohodu existuje omezení. Na nemocenské mají dohodáři nárok až ve chvíli, kdy jejich příjem za měsíc bude vyšší než 10 000 Kč pro DPP a 3 000 Kč pro DPČ. Do určených částek se totiž příjem z dohody nedaní ani z něj neplyne sociální pojištění. To zaplatíte až po překročení dané hranice měsíčního výdělku. Nemocenské se pak v takovém případě bere jako 60 % z hrubé hodinové mzdy.

Pozor na vycházky

Pokud vás lékař uznal pracovně neschopným, bude vaší povinností dodržovat i dobu vycházek. To znamená, že se mimo určenou dobu nesmíte nacházet mimo určené místo pobytu. Vycházky vám lékař povolí na základě vašeho zdravotního stavu, nejvýše však 6 hodin denně mezi 7. a 19. hodinou. Pokud tuto povinnost nesplníte a kontrola zjistí, že nejste na určené adrese, vyjma času vycházek, čeká vás postih v podobě snížení či odebrání náhrady mzdy a v nejhorším případě i výpověď.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce