Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vliv vitaminů, minerálních látek a stopových prvků na duševní zdraví starších lidí

(Ing. Tereza Burianová CSc. | přečteno: 8441x )

Zdravá a vyvážená výživa dokáže ovlivnit nejen náš fyzický stav, ale má také preventivní účinek proti vzniku řady onemocnění, zejména těch, které označujeme jako civilizační ...

Zdravá a vyvážená výživa dokáže ovlivnit nejen náš fyzický stav, ale má také preventivní účinek proti vzniku řady onemocnění, zejména těch, které označujeme jako "civilizační". Výživa má vliv dokonce vliv i na naše duševní schopnosti. Velmi významný je zejména příjem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Jedná se o látky, které si lidský organismus nedokáže sám "vyrobit" a musí je přijímat stravou, vitaminovými preparáty nebo pomocí potravin, které jsou těmito látkami obohacené.

V roce 2001 byla uveřejněna studie, jejímž cílem bylo stanovit, jaký bude vliv příjmu vitaminů a minerálních látek na duševní schopnosti starších lidí. Vědci z Univerzity Newfoundland v Kanadě podávali skupině lidí (65 a více let) vitaminové preparáty s minerálními látkami a stopovými prvky a sledovali, zda se u nich zlepší tzv. kognitivní funkce, jmenovitě dlouhodobá paměť, abstraktní myšlení, schopnost řešit problémy a pozornost. U skupiny lidí, kteří dostávali vitaminové preparáty s minerálními látkami a stopovými prvky, bylo prokázáno zlepšení všech sledovaných schopností s výjimkou dlouhodobé paměti. U kontrolní skupiny ke zlepšení duševních schopností nedošlo.

Toto zjištění by měli mít na paměti nejen starší lidé, ale také lidé všech věkových kategorií, kteří duševně pracují. Jejich strava by měla být dostatečně pestrá a vyvážená. Právě u nich existuje reálné nebezpečí, že potenciální nedostatek potřebných látek ve stravě ovlivní jejich duševní schopnosti.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce