Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Výdej léku na opakovací recept

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10471x )

Lékař mi dal recept na mé léky s tím, že platí půl roku a výdej se má opakovat 2x. Zajímalo by mě, jestli si musím léky poprvé vyzvednout do 14 dnů, jako je to u běžných receptů, nebo mohu vyzvednout třeba všechno najednou kdykoli během té půlroční platnosti. Jak to tedy v praxi s takovým receptem chodí?

shutterstock.com

Léky na tzv. opakovací recept si můžete vyzvednout kdykoli během platnosti tohoto receptu. Recept s předepsanými léčivými přípravky, jejichž výdej se má opakovat, platí 6 měsíců počínaje dnem jeho vystavení, neurčí-li lékař jinak; nejdéle však platí 1 rok. Lékař tedy tímto způsobem může pacientovi předepsat jeho léky až na dobu jednoho roku.

To, zda si vyzvednete všechna předepsaná balení léčivého přípravku najednou, záleží na vás a samozřejmě na stavu zásob lékárny. Povinnost vyzvednout si "první část" do 14 dnů není nikde stanovena. Pravidla pro preskripci by ale měla zabránit tomu, aby pacientovi byly léky předepisovány zbytečně. Na jeden recept lze předepsat více než jedno balení jednoho druhu léčivého přípravku pro zajištění léčby pacienta do jeho další kontrolní návštěvy u ošetřujícího lékaře, nejdéle však na dobu tří měsíců a zpravidla do počtu tří balení. Tomuto omezení podléhá i množství předepsané pro jednotlivý výdej na opakovacím receptu. Znamená to, že může být předepsáno opakované vydání takového počtu balení, které vám vždy pokryje tři měsíce užívání. Nemělo by se tedy stát, že po kontrole u lékaře své pravidelné léky vlastně delší dobu stále ještě nepotřebujete.

Při opakovaném výdeji lékárník vystaví na vydávaná balení vždy výpis z receptu, který obsahuje všechny potřebné údaje z receptu. Na původní recept uvede poznámku Pořízen výpis a vrátí ho pacientovi. Výpis zůstává v lékárně a slouží jako doklad pro účely kontroly nebo vyúčtování zdravotní pojišťovně. Až u posledního výdeje si nechává lékárník původní recept.

K platnosti receptů můžeme doplnit, že 14 kalendářních dnů počínaje dnem vystavení platí běžné recepty (s tím, že lékař může i zde stanovit delší platnost, nejdéle 1 rok). Recept s předepsanými antibiotiky a antimikrobiálními chemoterapeutiky platí nejdéle 5 kalendářních dnů počínaje dnem jeho vystavení. A jenom nejdéle do konce prvního kalendářního dne následujícího po dni jeho vystavení platí recept vystavený lékařskou pohotovostní službou nebo pohotovostní službou v oboru zubního lékařství (nebo je-li na receptu uvedeno Akutní péče nebo Neodkladná péče, což znamená, že ho předepsal na účet zdravotního pojištění nesmluvní lékař v rámci neodkladné nebo akutní péče).

Přečtěte si také

Pravda o bolesti zad

Bradykardie - zpomalení srdečního rytmu

Kdo může předepsat antidepresiva

 

 

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce