Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Výměna již není nutná

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6974x )

Díky kohezivnímu gelu používaném v prsních implantátech teprve v posledních několika letech nebudou muset ženy, které absolvovaly plastickou operaci, podstupovat jejich obvyklou výměnu. Dle odborníků se ty nejlepší typy současných silikonových výplní vyznačují vysokou stálostí kvality.

shutterstock.com

Jedná se o zásadní pokrok oproti starším implantátům s tekutou náplní vyžadující výměnu obvykle po 10 letech. Vlastnosti kohezivního gelu umožňují zachovat kvalitu a bezpečnost implantátu téměř neomezenou dobu a tak je jejich výměna vyžadována jen ve výjimečných případech.

U žen, které podstoupily zvětšení prsou pomocí silikonových implantátů přibližně do roku 2005, bylo v drtivé většině případů nutné po 10-15 letech provést jejich preventivní výměnu za nové z důvodů bezpečnosti. Kvůli své konstrukci, která byla postavena na tekutějším gelu, u nich totiž časem mohlo dojít až k průsaku do organismu. Nové typy výplní s kohezivním gelem, které se v České republice používají přibližně od roku 2005, snížily toto riziko na téměř nulovou úroveň. I zde je však nutné rozlišovat dle kvality jednotlivých značek. Produkty v nižší a střední cenové kategorii jsou sice lepší než staré typy implantátů, nicméně doporučovaná doba výměny se pouze posunula k hranici 15 let.

U značek v nejvyšší třídě není nutné nahrazovat staré výplně novými, tyto implantáty pokročily ve vývoji a klinických studiích nejdále. K výměně implantátů u nich dochází jen v případě narušení jejich obalu (např. v důsledku silného nárazu) či zdravotních komplikací. „Kohezivní gel poskytuje implantátům revoluční vlastnosti. I pokud bychom implantát rozřízli nůžkami podélně, nedojde k jeho úniku z obalu. Po jeho narušení totiž gel nevyteče. Na tuto skutečnost upozorňujeme klientky již při první návštěvě právě v souvislosti s otázkou výměny implantátů. Věříme, že delší trvanlivost a vyšší kvalitu mají produkty s nejpřísnějším bezpečnostním certifikátem amerického Úřadu pro bezpečnost potravin a léčiv FDA,“ dodává MUDr. Hana Zimovčáková, plastický chirurg z kliniky plastické chirurgie.

Proč je nutné výměnu implantátů podstupovat?

V otázce výměny prsních implantátů z preventivních důvodů se názory odborníků mohou lišit. U implantátů voperovaných přibližně do roku 2005 a současných výplní nižší a střední úrovně se obecně doporučuje výměna po zhruba 10-15 letech v souladu s pokyny konkrétního výrobce. Zkušený plastický chirurg nejprve zjistí stáří, značku a typ implantátu a na základě toho vyhodnotí, zda je nutné výměnu z preventivních důvodů provést či nikoli,“ vysvětluje MUDr. Zimovčáková  a dodává: „Velmi důležité je také to, aby žena po augmentaci silikonovými implantáty dodržovala harmonogram doporučených kontrolních vyšetření u plastického chirurga i roční pravidelné kontroly ultrazvuku prsou, které mohou odhalit začínající problém a zajistit včasný zásah.“

Nejčastějším důvodem pro výměnu výplní je preventivní hledisko, tj. zamezení případného úniku silikonu z implantátu do organismu u starších či méně kvalitních implantátů. Dalším důvodem výměny může být kapsulární kontraktura, při které se kolem implantátu vytvoří tuhá vazivová tkáň. Ta následně implantát stlačuje. Jejímu vzniku lze do určité míry předejít vhodnou operační technikou a výběrem kvalitního implantátu s jemně strukturovaným povrchem, který s tělem vytvoří lepší vazbu než hladký či naopak velmi hrubý povrch.

Chci větší!

Ženy se někdy s požadavkem výměny implantátu obracejí na plastické chirurgy i v případě, že je ze zdravotního hlediska vše v pořádku. Důvodem je nevyhovující estetický efekt, kdy po letech v důsledku ztráty pružnosti kůže vlivem věku, po těhotenství, kojení apod. může dojít k poklesu prsou a změně jejich tvaru.  Některé ženy podstupují výměnu i kvůli tomu, že jim stávající velikost přestane vyhovovat. „Pokud je ze zdravotního hlediska vše v pořádku, ale klientka není spokojena se stávající podobou poprsí, není vždy nutné podstupovat výměnu implantátů. Někdy v případě drobných estetických nedostatků, jako jsou viditelné hrany implantátů nebo jejich vlnění, postačí aplikace tuku pomocí metody liporetouche. Podmínkou je, že zájemkyně má na svém těle vhodné odběrné místo. Některé zájemkyně si ale přejí zvětšení poprsí i o 2 velikosti a více. Pak přistupujeme k vložení nových implantátů,“ upřesňuje MUDr. Zimovčáková.

Jak probíhají kontroly stavu implantátů

Ženy po augmentaci prsními implantáty by měly být pod pravidelným lékařským dohledem. Na renomovaných klinikách jsou ženy po operaci zvány na několik kontrol – přibližně po 14 dnech, dvou měsících a dále pak po roce, po 10 a 15 letech a pak každé dva roky. K dispozici mají harmonogram kontrol, který je nutné dodržovat. Plastičtí chirurgové dále svým pacientkám doporučují pravidelně jedenkrát ročně podstoupit specializované vyšetření prsou ultrazvukem (SONO) či jiným vyšetřením na odborném pracovišti. Systém kontrol tak umožňuje odhalit případné komplikace i v době, kdy pacientka subjektivně žádné problémy nepociťuje. V případě viditelných obtíží či podezření je vhodná okamžitá kontrola. Rovněž může nastat situace, že žena zaznamená zdravotní komplikaci, například bolest či ztvrdnutí prsu nebo tvarovou deformitu, která nakonec nepovede k výměně implantátů. Další postup však musí určit lékař na vyšetření.

Přečtěte si také

Když jsou prsa nositelem rizika

Seriál:Odstranění prsu? Pro ženy zásah do zdraví i sebevědomí

Seriál:Rekonstrukce prsu obrazem

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce