Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Studenti, kteří nastupují na VŠ, se mohou snadno stát neplatiči

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 611x )

Ukončení středoškolského studia i nástup na vysokou školu musí absolventi své zdravotní pojišťovně oznámit, resp. si nejprve musí ověřit, zda za ně škola tuto skutečnost nahlásila. Školy tuto povinnost nemají, ačkoli většina z nich oznámení provádí.

shutterstock.com

Mnoho studentů žije v mylném přesvědčení, že oznámení za ně podá vysoká škola a že jsou i nadále vedení jako státní pojištěnci a pojistné za ně platí stát. Z tohoto nedorozumění mohou pro studenty vznikat zbytečné nepříjemnosti, kdy by se mohli nevědomky zařadit mezi neplatiče. Za nesplnění oznamovací povinnosti může pojišťovna udělit pokutu až do výše 10 000 Kč.

Pojištěnec je povinen podle zákona o veřejném zdravotním pojištění oznámit a doložit své zdravotní pojišťovně nejpozději do 8 dnů skutečnosti rozhodné pro vznik nebo zánik povinnosti státu platit za něj pojistné, uvedla Viktorie Plívová, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny.

V případě, že zjistíte, že škola hlášení neprovedla, anebo tak učinila chybně (např. jiné pojišťovně), musíte oznámení provést sami. Zda je vše v pořádku a jste i nadále hlášeni v kategorii státní pojištěnec, si můžete ověřit přímo ve vaší pojištovně. Kvůli pouhému ověřování informací už často nemusíte ani na pobočku zdravotní pojišťovny. Ty totiž nabízí často možnost využít klientskou aplikaci nebo telefonickou infolinku, kde tyto informace bez problémů ověříte.

Pokud nejste zaneseni v evidenci jako státního pojištěnec, musíte zajít co nejdříve na některou pobočku vaší zdravotní pojišťovny a doložit příslušný doklad o studiu (např. potvrzení školy/studijního oddělení, písemné rozhodnutí o přijetí na vysokou školu atp.). 

Za studenty středních škol po maturitě platí stát pojistné, pokud budou dále pokračovat ve studiu, ještě po dobu posledních prázdnin. Tzn. stát za vás přestane být plátcem pojistného nejpozději 31. srpna, kdy končí prázdniny. Informaci, že budete pokračovat dále ve studiu na vysoké škole, je třeba zdravotní pojišťovně nahlásit nejpozději během září. V případě, že budete mít zápis do 1. ročníku vysoké školy až v říjnu nebo listopadu, nezapomeňte, že to musíte své pojišťovně oznámit do 8 dnů ode dne, kdy jste se tuto skutečnost dozvěděla.

V případě, že byste v dalším studiu po střední škole již nepokračovali, je za vás stát plátcem pojistného nejpozději do 31. srpna, a to pouze za předpokladu, že během prázdnin nebudete po celý kalendářní měsíc vykonávat výdělečnou činnost nebo nebudete mít po celý kalendářní měsíc nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

Pokud byste se rozhodli studium přerušit a znovuzahájit, musíte o tom zdravotní pojišťovnu také informovat do 8 dnů. Stát není dále plátcem pojistného, pokud nedošlo k přerušení studia ze zdravotních důvodů. Pojištěnec, jenž nepatří mezi osoby, za které hradí pojistné stát, není zaměstnancem ani OSVČ, si pak musí platit pojistné jako tzv. osoba bez zdanitelných příjmů v zákonem stanové výši.

Výjimka pro starší 26 let: Koho se týká?

Od 1. ledna 2018 však došlo ve zdravotním pojištění k rozšíření skupiny státních pojištěnců o osoby starší 26 let studující prvně v doktorském studijním programu uskutečňovaném vysokou školou v ČR ve standardní době v prezenční formě studia, pokud nejsou zároveň zaměstnanci nebo osobami samostatně výdělečně činnými. 

Zařazení do této kategorie se nevylučuje s prací na tzv. podlimitní dohody (DPP s příjmem do 10 000 Kč a DPČ s příjmem nižším než 3000 Kč), kdy se dotyčný nestává zaměstnancem. U podmínky, že doktorand nesmí být ani OSVČ, je třeba si dát např. pozor na autorské honoráře – pokud příjem z autorských honorářů převýší za kalendářní měsíc 10 000 Kč, považuje se pojištěnec za OSVČ. 

Kdy za vás stát přestává platit zdravotní pojištění?

Sociální pojištění není nutné platit, pokud nevykonáváte pracovní činnost, ze které vzniká povinnost sociální pojištění platit. Ale se zdravotním pojištěním to tak není. To musíte zaplatit vždy. Během studia za vás zdravotní pojištění platí stát. Kdy se to změní?

  • Při ukončení střední školy, pokud nebudete pokračovat ve studiu. Stát za vás platí pojištění ještě do konce prázdnin.
  • Při ukončení vysoké školy stát přestává platit měsíc po ukončení školy, tedy měsíc po složení státní závěrečné zkoušky. 
  • Pokud jste školu nedokončili a studium vám bylo ukončeno z jakýchkoliv důvodů kromě získání titulu, tak máte povinnost se registrovat na zdravotní pojišťovně do 8 dnů a musíte si platit zdravotní pojištění okamžitě po ukončení studia.
  • Stát přestává hradit pojistné také za studenta dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studium na SŠ, který je současně výdělečně činný nebo má nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci. 
  • Stát za vás přestává zdravotní pojištění platit také v okamžiku, kdy studium přerušíte. Výjimkou je situace, kdy studium přerušujete kvůli nemoci nebo úrazu. Pojišťovně je ale v takovém případě nutné dodat potvrzení ošetřujícího lékaře o tom, že během nemoci nebo léčení opravdu nemůžete studovat. Těhotenství se za takový důvod k přerušení studia nepovažuje.
  • Pokud jste oslavili 26. narozeniny (případně 28. narozeniny a studujete v denním doktorském studiu), tak si musíte zdravotní pojištění začít platit hned následující měsíc.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce