Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vysoký krevní tlak je hrozbou příštích let

( | přečteno: 7873x )

Do roku 2025 bude na světě trpět vysokým krevním tlakem více než 1,5 miliardy lidí a nejvíce postiženy budou nejchudší země: tři čtvrtiny budou z rozvojových zemí. Upozorňují na to američtí experti.

shutterstock.com
Pokud se tato nemoc nebude léčit a nepřipraví se preventivní strategie, na infarkty a mozkové mrtvice zemřou v příštích letech miliony lidí. Na vině je způsob stravování, který vede k nadváze a obezitě a čím dál větší pohodlnost lidí, uvádějí na internetovém serveru BBC News vědci z univerzity v Tulane. Doposud byl vysoký krevní tlak nemocí spíše ve vyspělých zemích.

Profesor Jaing He a jeho kolegové shromáždili údaje z 30 různých studií, do nichž bylo zapojeno více než 700.000 lidí z různých oblastí světa. Zjistili, že v roce 2000 trpělo vysokým krevním tlakem 972 milionů lidí, z toho třetina v rozvojových zemích a dvě třetiny v západních zemích.

Na základě dosavadních trendů vědci soudí, že do roku 2025 se počet lidí s vysokým krevním tlakem zvýší o 60 procent, a to na 1,56 miliardy lidí. Největší zvýšení se očekává v rozvojových zemích, a to o 80 procent, menší zvýšení - o 24 procent - ve vyspělých zemích.

Nejvíce postiženými státy budou Čína a Indie, stejně tak jako oblasti v Latinské Ameriky a v Karibské oblasti. "Kardiovaskulární nemoci jsou nyní odpovědné za 30 procent úmrtí ve světě," říká profesor He a dodává, že prognózy do roku 2025 jsou zřejmě podhodnocené a skutečný problém bude ještě větší. V budoucnosti může podle něho hrozit světová epidemie mozkových mrtvic a srdečních infarktů.

Profesor Peter Weissberg z British Heart Foundation upozorňuje, že vysoký krevní tlak je sice velkým rizikovým faktorem pro srdeční nemoci, ale dá se mu v podstatě vyhnout. Doporučuje se snížit tělesnou váhu, zvýšit fyzickou aktivitu a snížit spotřebu soli.

Pro obyvatele rozvojových zemí mají vědci ještě jedno důležité doporučení: nepokoušejte se napodobovat životní styl lidí ve vyspělých zemích. Jejich způsob života vede k velkým srdečním problémům.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Hypotenze (nízký tlak)

Hypotenze, neboli nízký tlak, může být příčinou horšího prokrvení ostatních orgánů - především mozku.

Samoměření krevního tlaku

Samoměřením krevního tlaku lze tlak zachytit v každodenních podmínkách. Ideální je provádět měření vždy jednou ráno a večer, přibližně ve stejnou dobu. Výsledky se poté i s užívanými léky zanesou do deníku.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce