Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vysoký krevní tlak u dětí může být příznakem jiného onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3742x )

Vysoký tlak je velmi nebezpečný stav, který u dospělé osoby nejčastěji ohrožuje srdce a cévy. Hypertenze u dětí však může značit i něco jiného – může být třeba symptomem onemocnění ledvin.

shutterstock.com

V dětském věku znamená zvýšený krevní tlak (hypertenze) krevní tlak, který přesahuje normální hodnotu krevního tlaku zdravých dětí stejného pohlaví, věku a výšky při alespoň při 3 opakovaných měřeních ve 3 různých dnech. 

Také v dětském věku je hypertenze spojena se zvýšeným výskytem poškození srdce a cév v obecné dětské populaci i se zvýšenou úmrtností na choroby srdce a cév u chronicky nemocných dětí, např. s chronickým selháním ledvin. Hypertenze je také jedním z nejdůležitějších rizikových faktorů pro zhoršování chronických onemocnění ledvin, tj. děti s poruchou funkce ledvin a se zvýšeným krevním tlakem dospějí do stádia chronického selhání ledvin s nutností léčby dialýzou (umělou ledvinou) a transplantací dříve než děti s normálním krevním tlakem.

Příčiny hypertenze u dětí

Hypertenze je u dětí nejčastěji způsobena nějakým jiným onemocněním (tzv.sekundární hypertenze), zejména onemocněním ledvin (tzv. renální hypertenze), ledvinných tepen (tzv. renovaskulární hypertenze), žláz s vnitřní sekrecí (tzv. endokrinní hypertenze) nebo anomálií srdce a cév. Hypertenze tedy v tomto případě není samostatným onemocněním, ale jen projevem nějakého jiného onemocnění.

Naopak u adolescentů, stejně jako u dospělých, je nejčastější příčinou tzv. primární(neboli esenciální) hypertenze, kdy mají děti všechny orgány zdravé, mají „jen“ zvýšený krevní tlak. Přesné příčina primární hypertenze není známa, na jejím vzniku hrají roli faktory vnitřní - dědičné dispozice a vlivy zevního prostředí, zejména stravovací a pohybové návyky.

Příznaky hypertenze u dětí

Hypertenze se u dětí nejčastěji neprojevuje žádnými obtížemi. To je na ní zrádné. Pokud se obtíže vyskytnou, většinou hypertenze trvá již delší dobu nebo je velmi těžká.

Mezi typické obtíže způsobené hypertenzí patří:

  • bolesti hlavy,
  • krvácení z nosu,
  • únava,
  • zvýšené pocení,
  • u malých dětí nechutenství a neprospívání.

U novorozenců a kojenců jsou varovnými signály neklid, zvýšená dráždivost, problémy s krmením, modravé zbarvení kůže a sliznic (cyanóza), křeče, syndrom respirační tísně a srdeční selhání.

Protože je hypertenze u dětí nejčastěji bezpříznaková, často se odhalí při preventivní prohlídce u praktického lékaře pro děti a dorost.

Jak se zjistí, že má moje dítě hypertenzi?

Velmi jednoduše – změřením krevního tlaku. U dětí se proto doporučuje měřit krevní tlak vždy, pokud má dítě nějaké obtíže, které by mohly být způsobeny hypertenzí. Protože ale hypertenze u dětí často nevyvolává žádné obtíže, doporučuje se měřit krevní tlak všem dětem i když nemají žádné obtíže, a to při každé preventivní prohlídce u praktického lékaře pro děti a dorost od věku 3 let. 

Kromě měření tlaku v ambulanci dětského lékaře se tlak může měřit i doma. Jeho výhodou je přirozené prostředí pacienta. Tak lze odhalit „tzv. syndrom bílého pláště“, který vzniká jako reakce na přítomnost lékaře.

Pokud má lékař nějaké pochybnosti o správnosti měření, může dát dítěti EKG Holter. Jde o zařízení, které dítěti monitoruje tlak 24 hodin. Během této doby se měří dítěti tlak každou půl hodinu, a to i během spánku. Po 24 hodinách lékař toto měření vyhodnotí a následně stanoví dianózu.

Hodnoty krevního tlaku u dětí

Na rozdíl od dospělého člověka nemůžeme u dětí přesně uvést absolutní hodnotu tlaku krve, která by už byla chápána jako zvýšená. Hodnocení tlaku se provádí na základě percentilových tabulek pro daný věk, výšku a pohlaví. Jako normální tlak je považována hodnota pod 90. percentilem. Vysoký krevní tlak jsou hodnoty nad 95. percentilem. Konkrétní hraniční hodnotu krevního tlaku u konkrétního dítěte lze najít v percentilových grafech krevního tlaku, které jsou součástí Zdravotního a očkovacích průkazu dítěte.

Léčba hypertenze u dětí

Pokud se odhalí to, že hypertenzi způsobuje nějaké jiné onemocnění, tzn. že se jedná o tzv. sekundární hypertenzi, je vždy snaha o léčbu základního onemocnění(zejm. ledvin, žláz s vnitřní sekrecí), které hypertenzi způsobuje. Pokud se podaří základní onemocnění vyléčit, zmizí i hypertenze.

Pokud hypertenze dítěti nezpůsobuje subjektivní obtíže nebo se nezjistí, že má dítě sekundární hypertenzi, léčí se režimovými opatřeními (bez léků). Mezi ně patří zejména:

  • snížení nadváhy/obezity (dieta s kalorickým příjmem, který odpovídá energetickému výdeji dítěte a nepřesahuje ho),
  • snížení příjmu soli ve stravě (vzhledem k tomu, že většinu soli přijmeme ve formě již připravených pokrmů, je třeba se zaměřit zejména na omezení konzumace již hotových potravin s vysokým obsahem soli - např. jídla typu „fast food“, polévky v prášku, uzeniny, brambůrky, tyčinky, oříšky, hamburgery),
  • zvýšená pohybová aktivita (aktivity dynamického charakteru - rychlá chůze, běh, jízda na kole, plavání, a to alespoň 3x týdně).

Pokud dítěti hypertenze způsobuje dítěti subjektivní obtíže nebo má dítě onemocnění ledvin nebo hypertenzí již poškozené srdce, tak je nutné již od začátku léčit hypertenzi léky snižujícími krevní tlak (tzv. antihypertenziva). V součastné době je i pro děti velký výběr antihypertenzních léků, takže většinou není problém lékem zvýšený krevní tlak snížit.

Úspěšná léčba hypertenze vede jednoznačně ke zlepšené prognóze dětí s hypertenzí v budoucnosti – pokud jsou dobře léčeny, v budoucnu jim nehrozí závažné onemocnění srdce, cév nebo ledvin.

Jak předcházet vzniku vysokého tlaku?

  • Základem je správná životospráva, a to již od dětství. Jídelníček by měl obsahovat zejména zeleninu, ovoce a potraviny s dostatkem vlákniny. Důležité je omezit smažená jídla.
  • Dávejte si pozor na obsah soli v potravinách – nejvíce je v uzeninách, polotovarech a jídlech z rychlého občerstvení. 
  • Dbejte na udržení ideální tělesné hmotnosti. 
  • Děti se musí dostatečně hýbat. I když třeba nerady sportují, zkuste s nimi vybrat nějaký typ pohybu, který by je mohl bavit.
  • Snažte se v životě vyhýbat stresovým situacím, případně je kompenzovat meditací a sportem.

Zdroj: fnmotol.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Hypertenze (vysoký tlak)

Hypertenze, tedy vysoký krevní tlak, je nejčastějším onemocněním kardiovaskulární soustavy a ve vyšším věku postihuje skoro polovinu populace.

Vysoký tlak - zvládnutelná hrozba

MUDr. Samuel Heller, II. interní klinika, 2. května 2002

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce