Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Vyznáte se v lécích a jejich cenách?

( Redakce | přečteno: 7090x )

Pro mnoho lidí je rovnice jasná. Jakmile se necítí ve své kůži, sahají po lécích, aniž by si rozmysleli, zda je potřebují.

Pro mnoho lidí je rovnice jasná. Jakmile se necítí ve své kůži, sahají po lécích, aniž by si dostatečně rozmysleli, zda je skutečně potřebují. Často přitom jde o situace, které by se bez nich obešly a šlo by je vyřešit jinak.

Vyznáte se v lécích a jejich cenách?

Příklad? Bolavá hlava. Češi patří mezi národy s vůbec nejvyšší spotřebou analgetik neboli léků na bolest na člověka, přitom tyto léky mají nemálo vedlejších účinků – k nejzávažnějším patří vnitřní krvácení.

„Lidé tyto léky užívají na následky zdravotních problémů, nimž by přitom měli přistupovat úplně jinak,“ komentuje to lékař Jan Hnízdil, specialista na psychosomatickou medicínu. Ta se snaží dávat jednotlivé zdravotní problémy do vzájemných souvislostí a bere v potaz třeba i životní styl dotyčného člověka. Za bolavou hlavou tak lze někdy najít problémy s páteří, za něž zas nemůže setrvalý stres a napětí. Někdy je řešení ještě snazší, stačí více se napít, více odpočívat, pořídit si silnější brýle nebo kvalitnější monitor na počítači. Podobně lze řešit i mnohé jiné zdravotní problémy.

Lidé navíc často užívají léky v situaci, kdy je to sice vhodné, ale berou si třeba léky, které se právě pro ně nehodí proto, že jim to poradil někdo v jejich okolí. Stává se rovněž, že i léky naordinované lékařem užívají špatně, protože s jim nedostane dostatečného poučení nebo na ně nedbají: jde třeba o to, že berou léky, u kterých se to nemá, nalačno nebo naopak při jídle, případně v nevhodnou denní dobu. To přitom u antibiotik nebo také u antikoncepce může znamenat radikální snížení účinku. Jiné léky se zase nesnesou navzájem, buď se jejich účinek vyruší, anebo v horším případě je jejich kombinace dokonce nebezpečná. Někdy celou léčbu zhatí i zdánlivá maličkost – například přípravky, které mají dodat tělu železo, se nesmí zapíjet mlékem, protože to brání jeho vstřebávání.

Lidé pochopitelně každopádně v lékárnách preferují léky, za které nemusí tolik doplácet, těžce však nesou, že se u stejného přípravku na předpis mohou doplatky mezi lékárnami výrazně lišit v případě dražších preparátů výjimečně i o několik set korun. Jejich lékař přitom nemá šanci říci jim, kolik je budou pilulky stát, maximálně ví, zda se na lék doplácí či nikoli. Okamžitá výši doplatku záleží na více faktorech. Roli hraje také to, zda je o lék originální nebo takzvané generikum, tedy lék stejného složení a účinku, kteří mohou vyrábět ostatní výrobci poté, co tomu původnímu, který s lékem přišel jako první, vypršela patentová ochrana.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
nftxei

O5Uqrt jdtdpimxiqcg, [url=http://rtamxtlymmzu.com/]rtamxtlymmzu[/url], [link=http://xdjclukuuobj.com/]xdjclukuuobj[/link], http://ekgmeuoorkri.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce