Inzerce

Začínáme s makrobiotikou: Amasaké, sladký pokrm bez cukru

( Jarka Kučmášová | přečteno: 21268x )

Amasaké je sladký dezert či krém, pochází z Japonska a jedná se o fermentovanou rýži či obilovinu, případně oboje. Fermentací se polysacharidy obsažené v rýži a v zrnech obilovin rozloží na jednoduché cukry. Zaručuji, že něco tak sladkého jste ještě nejedli.

shutterstock.com

Návod na výrobu vypadá složitě. Já sama jsem neměla odvahu se do toho pustit dokonce po několik měsíců mých makrobiotických začátků. Chuť na sladké mne donutila. Nyní mám amasaké tak „zaběhlé“, že jako má někdo v lednici stále máslo a vejce, já tam mám vždy po ruce naklíčené usušené obilí ve skleničce, a v dalších skleničkách amasaké.

Z potravin potřebujete pouze:

  • ozimou pšenici (prodejny Zdravé výživy)
  • kroupy
  • rýži nebo jáhly.

Výborní pomocníci k výrobě amasaké jsou tlakový hrnec a elektrický mlýnek na kávu (v něm melu různá semínka, obilí, pohanku, mák, ořechy a jiné), vystačíte si ale i s obyčejným hrncem a ručním mlýnkem.

Postup fermentace a výroby dezertu (množství je uváděno v hrnečcích):

  • Na noc (či den) namočíte jeden hrnek obilí a pak ho rozložíte ho na bavlněnou látku na větší mísu nebo tác (viz foto č. 1)

obilí na látce

  • Navlhčíte řádně látku i s překrytým obilím. Velmi důležité je dolévat na látku vodu, aby byla stále vlhká. Asi za 36 hodin vám obilí vyklíčí, viz fotografie č. 2.

vyklíčené obilí

  •  Sloupnete obilí z látky (klíčky obilí budou totiž do ní vzrostlé), viz foto č. 3.

obilí před sušením

  • Necháte na mísách či tácu naklíčené obilí prosušit (pod topením, na sluníčku).
  • Než se řádně usuší (trvá to celou noc či den), namočíte si zatím kroupy (jeden hrnek) a rýži (3 hrnky).
  • Když je naklíčené obilí suché, dáte si vařit namočené kroupy s rýží dvacet minut v tlakovém hrnci
  • Hrnec po malém chladnutí jde otevřít, udělejte do uvařeného pokrmu vařečkou díry až na dno.
  • Nyní si umelte v mlýnku naklíčené obilí na prášek.
  • Do otvorů v horké  uvařené rýži s kroupami postupně sypte rozemleté naklíčené obilí na prášek. Směs by měla mít teplotu cca 50 stupňů, nikdy jsem to žádným teploměrem neměřila, ale jídlo mi vždy zfermentovalo. Postup s otvory v jídle, které způsobují částečné chladnutí, se mi osvědčil.
  • Vše řádně rozmíchejte, ode dna je třeba pořádně míchat.
  • Na otvor hrnce dejte alobal, přes něj uzavřete víkem, hrnec celý omotejte froté osuškou. Vložte ho do peřin, obalte řádně pokrývkami a polštáři, tam vydrží ve stále teplotě 6 hodin.
  • Po 6 hodinách, nejdéle o půl hodiny více (jinak nebude sladký) otevřete tlakový hrnec, ochutnejte sladkou dobrotu.
  • Nechejte projít pokrm varem, aby se zastavila fermentace, a míchejte. Dávejte pozor, aby se pokrm nepřipálil.

Rozdělte si dezert do skleniček, můžete ho ještě umixovat na krém. S amasaké lze sladit kaše, natírat na domácí pečivo, jíte-li na dezert na lačno - léčí slinivku. Když naklíčíte více obilí, uložte si ho na dno lednice do uzavřené skleničky a máte zásobu po ruce. Pokud zplesniví, bylo málo usušené.

Přečtěte si také

Další makrobiotické recepty: Makrobiotická příloha z rýže a fazolek, víkendová snídaně… Čtěte také Nebojte se makrobiotiky!

Vyzkoušeli jste makrobiotiku? A s jakým výsledkem? Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce https://www.provasesrdce.cz/?utm_source=ordinace_cz&utm_medium=square&utm_campaign=fibrilace

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.oscillococcinum.cz?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=pr_clanek_10_2020&utm_campaign=oscillo_2020_rspoluprace

Anketní otázka

Necháte se letos raději očkovat proti chřipce a/nebo pneumokokové infekci?

Zatím hlasovalo 313 lidí

Mohlo by vás zajímat

Začínáme s makrobiotikou: První kroky

Čtvrtina z nás trpí alergiemi. Jedním z faktorů velkého počtu alergií, ale i snížené imunity dětí a dospělých, je, že se globálně ve vyspělých zemích zhoršilo životní prostředí. Vše co dýcháme, pijeme, jíme, je toxické. Co s tím, když do pralesů neodejdeme, pustý čistý ostrov nenajdeme. Makrobiotika možnou cestu nabízí.

Dobrá zpráva: Existují sladkosti, po kterých se netloustne

Babičky a prababičky říkaly „jíst se má všechno“. Měly zdravý selský rozum a pravdu. Byly makrobiotičky, aniž by to věděly. Ale v jednom se mýlily: nepotřebujeme jíst cukry. Pouze potřebujeme cítit sladkou chuť.

Začínáme s makrobiotikou: vyvažujte kyselé a zásadité

Už jste si toho jistě všimli. Jakmile vám někdo radí změnu jídelníčku, pak jistě začne tím, že vám zakáže vaše nejoblíbenější jídlo. Je to zákon schválnosti? Rozhodně je to důvod, proč mnozí na lepší stravovací systém prostě nepřejdou. V rámci seznamování s makrobiotikou ale takovou chybu neuděláme - nebudeme vám brát vaše oblíbená jídla, jen k nim přidáme další.

Začínáme s makrobiotikou: příloha z rýže a fazolek

Uvařte si méně obvyklou přílohu - kaši z rýže s fazolkami adzuki, posypanou sezamem. Potřebujete hlavně rýži natural, ta je velmi chutná, obsahuje všechny minerály, vitamíny. Obsahuje vše, co organismus potřebuje. I k přežití v krizi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.