Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zácpu nepodceňujte, může být příznakem závaznějších obtíží

( aktualizováno 15. září 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2863x )

Velká většina populace je přesvědčena o tom, že stolice musí být každý den. Denní vyprazdňování však není nezbytně nutné a ani není ukazatelem správné funkce střev. Důležitější je, že k vyprazdňování dochází pravidelně a je bezbolestné. O zácpu se jedná při méně než třech stolicích týdně.

shutterstock.com

Pod se pojmem zácpa se označuje nepravidelné, obtížné až bolestivé vyprazdňování stolice, které bývá často spojené s bolestmi břicha a dokonce i hlavy. Počet stolic je přitom značně individuální, někdo má dvě denně, jiný dvě týdně. Důležitým faktorem je tedy obtížnost vyprazdňování a konzistence stolice. Pokud máte tyto problémy jen občas, stačí upravit jídelníček a přidat pohyb. Při dlouhodobých obtížích byste ale měli zajít k odborníkovi.

Příčiny zácpy

Obvykle k zácpě dochází důsledkem nedostatečného příjmu tekutin a vlákniny v kombinaci s nedostatkem pohybu. Může ovšem být zapříčiněná také poruchou činnosti jater, nedostatkem pohybu, depresí, cukrovkou, sníženou činností štítné žlázy či některými léky (antidepresiva, analgetika či léky na vysoký krevní tlak). Dále může signalizovat onemocnění trávicího traktu (rakovinu tlustého střeva, střevní záněty apod.). Určitou roli hraje i psychické rozpoložení. Na vině tak může být třeba stres anebo změna prostředí ovlivňující naše návyky. Někdo má například obtíže s vyprazdňováním jen v případě, že se po delší dobu nachází mimo domov.

Obecně se pak s problémy výrazně častěji potýkají starší lidé, těhotné ženy anebo lidé po úrazech a operacích. O něco více trpí zácpou ženy, což odborníci přisuzují nejen hormonálním výkyvům, ale také tomu, že se o svých problémech oproti mužům tolik nebojí mluvit a častěji vyhledávají lékařskou pomoc.

Na vzniku zácpy se tedy mohou podílet různé faktory – snížený obsah vody ve stolici, prodloužený čas průchodu trávicím traktem, případně přítomnost mechanické překážky v koncové části trávicího traktu. Podle délky trvání dělíme zácpu na akutní a chronickou.

Zácpa jako nemoc existuje v několika formách

Akutní funkční zácpa: Jde o dočasnou poruchu či narušení rytmu správně probíhajícího defekačního reflexu. Nejčastěji je způsobena změnou prostředí, změnami ve složení stravy, změnou vlastního stravovacího rytmu apod. Nejedná se vlastně o pravý chorobný stav, ale o poruchu funkční (jak říká již název), která má většinou krátké trvání a odeznívá po návratu do normálních podmínek či po ustavení nových biorytmů.

Habituální (návyková) zácpa: Jde o nejčastější formu zácpy. Vzniká útlumem až postupným vyhasínáním defekačního reflexu. Na počátku bývá vědomé a dlouhodobé potlačování defekace, které se tak stává nežádoucím jevem. Návykovou zácpu si můžeme "vypěstovat" v každém věku. Není výjimkou, že při odborném vyšetření lze špatné vyprazdňovací návyky postižených osob vystopovat už v dětství či v období dospívání. Doba potlačování reflexu nutná pro jeho vyhasnutí je individuální, neplatí zde žádná pravidla. Do této skupiny bývá někdy řazena také zácpa vznikající v důsledku nadbytečného užívání některých druhů projímadel. Jde o tzv. stimulační projímadla. Tyto preparáty stimulují nervová zakončení ve střevní stěně. Důsledkem je zvýšená sekrece vody do střeva a stimulace střevních pohybů. Jsou-li však užívána dlouhodobě, dochází naopak k zániku těchto nervových zakončení a činnost střeva ochabuje.

Spastická zácpa: Jde o jednu z funkčních poruch tlustého střeva. Tato velmi častá onemocnění jsou vyvolána poruchou nervově-hormonální regulace činnosti tlustého střeva. Spastická zácpa má obvykle daleko pestřejší příznakový soubor nežli zácpa habituální. Typické jsou především křečovité bolesti v břiše, které po defekaci odeznívají jen zčásti nebo vůbec. Stolice je velmi tuhá, kouskovaná, někdy stužkovitá. Po defekaci nemívají postižení vůbec pocit vyprázdnění.

Domnělá zácpa: Nejde o vlastní zácpu ve smyslu výše uvedené definice, ale o chorobnou fixaci pozornosti na konečník a jeho vyprazdňování. Jde tedy spíše o poruchu psychologicko-psychiatrickou.

Zácpa jako příznak nemoci

V některých případech mohou být obtíže projevem jiného onemocnění, mezi které patří:

  • zánětlivá onemocnění střev (ulcerózní kolitida, Crohnova choroba…),
  • rakovina tlustého střeva, polypy (výrůstky), vychlípeniny střevní stěny,
  • onemocnění štítné žlázy,
  • deprese,
  • hormonální potíže,
  • záněty močových cest, 
  • gynekologické problémy,
  • onemocnění nervového systému.

Akutní potíže s vyprazdňováním a silná bolest bývají příznakem zauzlení střev.

Zácpa v těhotenství a po porodu

Zácpu v těhotenství mají na svědomí hormony, jejichž úlohou je uvolňování svalstva dělohy. Při této své funkci totiž uvolňují i hladké svalstvo střev – jejich pohyb je tak pomalejší, obsah v nich zůstává déle a stěny střeva z něj vstřebají více vody. Výsledkem je pak tužší stolice. Správné trávení nabourává také rostoucí děloha. Zejména po komplikovaném porodu pak může být zácpa i psychická záležitost.

Kdy vyhledat lékaře?

Odbornou pomoc byste měli vyhledat vždy, když:

  • zácpa trvá déle než 14 dní,
  • doprovází ji horečka a silná bolest břicha,
  • ve stolici se objeví krev nebo přejde ve zvracení a průjem,
  • dochází ke střídání zácpy a průjmu.

Léčba zácpy

Na vzniku zácpy se podílí především životní styl – nepravidelné a nezdravé stravování, nedodržování pitného režimu, stres a psychické napětí, nedostatek pohybu, ale například i genetické dispozice nebo různá onemocnění. Aby mohla být správně léčena, je nutné odhalit její příčinu.

Ovšem krátkodobě může zácpa postihnout i jedince, kteří jí nikdy netrpěli. To se stává třeba v období zvýšeného stresu, náhlé změny životosprávy, ve vyšším stadiu těhotenství nebo na dovolené. V těchto případech se jedná o akutní funkční zácpu, která většinou trvá jen krátce, je snadno léčitelná a zvládnete ji sami i bez lékaře.

A jak tedy na ni? Především zvyšte příjem vlákniny ze zeleniny a z ovoce. To může být čerstvé i sušené – výborné a léty ověřené jsou sušené švestky, ale třeba i fíky. Ty ovšem musí být přes noc namočené ve vodě, jinak by zácpu spíše způsobily. K navýšení příjmu vlákniny můžeme přidat také vlákninu ve formě doplňku stravy. Oblíbený indický jitrocel - psylium. Doplňky stravy s vlákninou a psylliem najdete na Lékárna.cz.

Na pomoc si můžete vzít i některou z minerálních vod s mírně projímavými účinky, například Zaječickou hořkou minerální vodu nebo Šaratici. Jedná se o čistě přírodní a nenávykovou minerálku, která nezatěžuje trávicí trakt, ale naopak pomáhá i při řešení dlouhodobějších potíží se zažíváním.

Teprve v případě, že přírodní prostředky nezaberou, sáhněte po projímadlech, ale zacházejte s nimi velice obezřetně. Jejich nadužíváním si můžete poškodit střevní sliznice a stěny a vypěstovat si tzv. laxativní návyk. To znamená, že organismus si na projímadlo zvykne natolik, že nebudete schopni vykonat potřebu bez jeho použití. Pokud se vyprazdňování ani po dvou týdnech neupraví, navštivte lékaře.

Prostředky s rychlým nástupem

  • Kapky – vyzkoušejte osvědčené a šetrné projímadlo Gutalax, které způsobuje stimulaci peristaltiky střev a změkčuje stolici.
  • Čípky – vlastností čípků je, že při jejich aplikaci dochází ke změkčení stolice. Často jsou také vhodným řešením pro těhotné a kojicí ženy.
  • Tablety – klasické tablety na polykání, jedny z nejprodávanějších jsou tablety Bisacodyl-K, které působí na pohyblivost tlustého střeva.

Léky na zácpu a projímadla je možné zakoupit na Lékárna.cz.

V těhotenství, je v případě zácpy, možné použít glycerinové čípky nebo Lactulosu, což je nevstřebatelný druh sacharidu, který v případě potřeby mohou použít i ženy kojící a děti.

Komplikace zácpy

Zácpu doprovází celá řada komplikací. Těmi nejčastějšími jsou hemoroidy a řitní trhliny, které vznikají usilovným tlačením. Ze strachu z bolesti pak nemocný vyprazdňování raději oddaluje, čímž se obtíže ještě znásobují. Ve vážných případech může vlivem zácpy docházet k obstrukci, zauzlení střev, perforaci střevní stěny a zánětu dutiny břišní. 

Prevence je základ

Ve většině případů se dá zácpě předcházet. Hlavní roli hraje správná životospráva. Kromě dostatku vlákniny ze zeleniny, ovoce, ale i z různých semínek, ořechů, celozrnného pečiva a dalších potravin je důležité dodržovat pitný režim. V případě zvýšeného příjmu vlákniny obzvláště, protože při nedostatečném přísunu tekutin může vláknina naopak zácpu způsobit. přírodním projímadlům patří kompoty, kefíry a jogurty. Vyhněte se naopak nezralým banánům, mrkvi, rýži a červenému masu. Jako prevence zácpy mohou sloužit i probiotika. Tyto léky obsahují ve střevech se přirozeně vyskytující bakterie, čímž podporují jejich správné fungování. Kromě probiotik obsažených v lécích lze k léčbě zácpy přispět konzumací na probiotika bohatých zakysaných mléčných výrobků.

Jídlo by mělo probíhat v klidu, je důležité jíst pravidelně, nepřejídat se a v neposlední řadě nezapomínat na pohyb. A rozhodně nikdy nepotlačujte nutkání na velkou stranu, což je někdy těžké, ale snažte se co nejrychleji vyhledat WC. 

Při všech druzích zácpy lékaři doporučují osvojit si pravidelný ranní rituál – po probuzení nalačno vypijte sklenici čisté vody, počkejte dvacet minut a pokuste se o stolici ať už cítíte potřebu, nebo ne. Při pravidelném opakování by se měl úspěch dostavit.

Zdroj: euc.cz

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zázvor je pomocník nejen v boji s chřipkou

Zázvor je koření oblíbené po celém světě, které má pro svou výraznou chuť a vůni široké využití zejména v exotických kuchyních. Je ale také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Jak vyzrát na jarní zdravotní nástrahy u dětí?

Jarní měsíce představují ideální období pro zážitky a poznávání venkovního světa. Aby si tento čas mohli rodiče s dětmi naplno užít bez zbytečných zdravotních komplikací, je nezbytné věnovat čas prevenci. Děti v tomto období může potrápit nachlazení, pylové alergie, sluníčko, úrazy nebo taky zažívací potíže. Jak těmto zdravotním nástrahám předejít a které preventivní kroky podniknout?

Co prozradí vaše střeva aneb důležitost střevního mikrobiomu

Střevo je největší imunitní orgán našeho organizmu, ve kterém máme až půl kilogramu bakterií. Co všechno může osídlení střev – střevní mikrobiom – ovlivňovat a jak my sami můžeme naopak ovlivnit jeho složení?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce