Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zánět plic vyvolaný klebsielou pneumonie a jinými mikroorganismy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1951x )

Klebsiella pneumoniae je součástí normální flóry dutiny ústní asi u 25 % osob. Jen vzácně se uplatní jako původce pneumonie u zdravých osob. Obvykle vyvolává infekci u kojenců a starých lidí, nemocniční infekce u pacientů se sníženou imunitou...

Klebsiella pneumoniae je součástí normální flóry dutiny ústní asi u 25 % osob. Jen vzácně se uplatní jako původce pneumonie u zdravých osob. Obvykle vyvolává infekci u kojenců a starých lidí, nemocniční infekce u pacientů se sníženou imunitou, zejména při u alkoholiků. Obvyklým mechanismem vzniku nemoci je osídlení dutiny ústní a nosohltanu následovaná vdechnutím sekretu z horních cest dýchacích. Podobně se uplatňují i jiné bakterie, které podle vlastnosti zbarvit se při barvení v laboratoři červeně nazýváme gramnegativní. Patří mezi ně například Pseudomonas aeruginosa nebo Escherichia coli.

Klebsielová pneumonie je charakterizována častým postižením horního laloku, sputum může mít vzhled malinového želé, časně se tvoří dutiny vyplněné hnisem a bývá i velmi prudký průběh. Podobný průběh však bývá i u dalších uvedených původců. Úmrtnost je navzdory antibiotické terapii 25–50%.

Podezření na tuto etiologii je třeba uvážit při vzniku zánětu plic v uvedených rizikových skupinách. Pacienti vyžadují hospitalizaci a často pobyt na JIP. Diagnostiku je třeba ověřit laboratorním průkazem původce. Antibiotická terapie je obvykle kombinovaná.

Převzato z knihy Infekční nemoci (nakladatelství Galén)

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce