Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zaškrťte si žaludek!

( | přečteno: 10869x )

Držela jsem spoustu diet, pila koktejly, nic nepomohlo," svěřila se Markéta (30), kterou do Centra pro léčbu obezity ISCARE v Praze přivedla váha neuvěřitelných 160 kilogramů! "

Zaškrťte si žaludek!

"Držela jsem spoustu diet, pila koktejly, nic nepomohlo," svěřila se Markéta (30), kterou do Centra pro léčbu obezity ISCARE v Praze přivedla váha neuvěřitelných 160 kilogramů! "Začalo mi být jasné, že takhle už dál žít nemůžu. Měla jsem vysoký tlak, špatné jaterní testy. Jít si zacvičit nebo plavat jsem nemohla, strašně jsem se styděla," říká maminka dvou malých dětí. "Lékaři v ISCARE mi nejprve naordinovali přísnou dietu. Tou jsem shodila 20 kilogramů. Teprve potom jsem mohla podstoupit operaci," vzpomíná.

Kila hlídá manžeta Doc. MUDr. Martin Fried, CSc., vysvětluje, v čem tato dosud netradiční forma řešení obezity spočívá: "Principem je zaškrcení žaludku do tvaru přesýpacích hodin zevně přiloženou manžetou. Vzniká tak malá, horní část o objemu do 25 ml (časem se zvětší až na 3 dcl), spojená s jeho zbytkem asi dvanáctimilimetrovým zúžením. Snědením i malého množství potravy se tak naplní a roztáhne horní část žaludku. Především tímto mechanismem dojde k vyvolání pocitu sytosti, který přetrvá i několik hodin po jídle do doby, než potrava projde zaškrcenou částí. Teprve pak může pacient sníst další malé množství jídla." Operací se tak podstatně sníží celkový denní energetický příjem, a to bez pocitu hladu. Důsledkem je pak významné snížení hmotnosti.

"Předností nejnovějších metod je možnost pooperační regulace průměru zaškrcení žaludku, což umožní postupné navykání pacienta na nový způsob života po operaci," hodnotí chirurg. Bandáž žaludku není pro každého "Naučila jsem se vařit zdravě. Na jídlo vystačím s dezertním talířkem a pečlivě vybírám, co si na něj dám. Stačí mi malé množství, je hodně znát, že je žaludek menší. Sním malý jogurt a cítím se najedená. Za deset měsíců od operace jsem zhubla čtyřicet kilo. Zatím, chtěla bych mít tak devadesát nebo ještě méně," sděluje sympatická žena. Manželovi a dětem nyní vaří zvlášť. Sama si dá například k snídani půl dalamánku a plátek sýra, k svačině mrkev nebo kousek jablka. Na oběd jí postačí hrstka rýže s plátečkem masa a zeleninou, k odpolední svačině si dá jogurt a k večeři většinou to, co bylo k obědu. A po letech znovu přišla na chuť pohybu. Oblíbila si dlouhé procházky, doma cvičí podle videokazet a časem prý určitě dojde i na tělocvičnu. Operace se provádí laparoskopicky, pomocí několika vpichů. Nehodí se pro každého, lékaři ji doporučují pacientům s indexem tělesné hmotnosti (BMI) vyšším než 40, nebo s BMI nad 35, kteří zároveň trpí vážnými komplikacemi (např. pohybovými, metabolickými aj.). Miluše Vrtílková

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce