Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co dělat, když je váš lékař na dovolené?

(5. července 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2529x )

Léto začalo, a tak se může stát, že dorazíte do čekárny svého doktora a zjistíte, že je na dovolené. Co teď? Musí za sebe lékař určit zástup v době dovolené? A kdo vám může předepsat léky?

shutterstock.com

Pokud vás lékař z nějakého důvodu není přítomen v ordinaci během ordinačních hodin, nebo přeruší poskytování zdravotních služeb, například odjede v létě na dovolenou, musí vám zpřístupnit informaci o tom, kde vám bude poskytnuta neodkladná péče jiným lékařem a v jakých ordinačních hodinách. 

Informaci o tom, který zastupující lékař či zdravotnické zařízení pacientům poskytne neodkladnou péči v době jeho nepřítomnosti (např. v době dovolené), má poskytovatel povinnost zveřejnit, tak, aby byla pacientům veřejně dostupná – tedy především viditelně, třeba na dveřích ordinace či čekárny, ale je také vhodné využít i další, zažité komunikační prostředky – tedy způsoby jakými obvykle oznamuje změny ordinační doby (web, infodeska obecního úřadu apod.). Zastupující lékař tuto akutní péči poskytuje ve své ordinaci a v době svých ordinačních hodin.

Co když lékař nepřítomnost neohlásil?

V případě, že by lékař nezpřístupnil pacientům informaci o své nepřítomnosti nebo dočasném přerušení poskytování zdravotních služeb a informaci o svém zástupu, dopustil by se přestupku. To platí následně i pro jeho zástupce – jestliže by odmítl vyšetřit pacienty ve své ordinační době (či její části). V takových případech byste mohli podat stížnost.

Hlášení o zastupování lékaře zdravotní pojišťovně

Lékař má také povinnost informovat zdravotní pojišťovnu o své nepřítomnosti v ordinaci v případě, že tato nepřítomnost výrazně omezí provoz ordinace a bude trvat předem určený počet dnů v kalendářním měsíci. Poskytovatel hlásí také údaje zastupujícího lékaře. Toto ustanovení vyplývá z uzavřené smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb mezi poskytovatelem zdravotní péče a zdravotní pojišťovnou.

Podle této smlouvy je zpravidla poskytovatel povinen poskytovat smluvený rozsah péče v definované a smluvně sjednané ordinační, respektive provozní době. Tato ordinační doba je pak uváděna v příloze smlouvy, tvořící její nedílnou součást.

Například všeobecný praktický lékař nebo lékař pro děti a dorost musí zdravotní pojišťovnu informovat v případě, že jeho nepřítomnost bude trvat déle než 3 dny, lékař v oboru gynekologie v případě nepřítomnosti delší než 7 dnů.

Kdo vám napíše léky v době dovolené ošetřujícího lékaře?

Lékař plánované uzavření ordinace obvykle zveřejňuje s předstihem. Proto pacienty, kteří poskytovatele navštěvují pravidelně, lékař upozorní dopředu, aby si zajistili potřebnou zásobu léčivých přípravků. V případě pacientů s chronickým onemocněním, je vždy optimální postup, aby kontroly včetně chronické medikace probíhaly u ošetřujícího lékaře.

V akutních případech (např. zhoršení zdravotního stavu) se může pacient obrátit na zastupujícího lékaře. Pokud pacient potřebuje předepsat léky na chronické onemocnění může požádat zastupujícího lékaře o vystavení receptu. Doporučené ale je, aby měl pacient k dispozici lékařskou zprávu pro potřeby informovanosti zastupujícího lékaře (pro případ, že zastupující lékař nemá přístup do zdravotnické dokumentace pacienta).

Zastupující lékař řeší aktuální zdravotní stav pacienta a posuzuje, zda je nezbytné předepsat medikaci v závislosti na tomto aktuálním zdravotním stavu pacienta. Zastupující lékař má právo na to stanovit léčebný postup.

Ať už potřebujete pomoci s výběrem vhodného léku, doplňku stravy či vitamínu, obraťte se na lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ve všední dny, v časech 18-22 hodin, zastihnete lékárníky i na online chatu. V ostatních časech můžete kontaktovat lékárníky na emailu - odpověď v tomto případě čekejte během následujících 24 hodin (v pracovní dny).

Zdroj: vzp.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce