Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zelený ječmen

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8975x )

Mladý ječmen patří mezi takzvané zelené potraviny, které mají výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví. A to nejen z hlediska prevence, ale i jako podpůrná součást léčebných postupů.

shutterstock.com
Zelené potraviny dokáží organismus dokonale vyčistit od jedovatých látek, těžkých kovů, nežádoucích balastních usazenin ve střevech. Doplňují veškeré vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty, dále pak aminokyseliny, nukleové kyseliny. Bohatě jsou v nich zastoupené enzymy. Důležitá je také přítomnost chlorofylu, který pomáhá při růstu tkání a tvorbě červených krvinek. Chlorofyl také účinně zabraňuje vstřebávání karcinogenních látek. Zelené potraviny obsahují i velice zdravé nenasycené mastné kyseliny.

Zásadité pH zelených potravin podporuje léčení všech typů zánětů, které mohou v organismu probíhat. Zelené potraviny výrazně povzbuzují činnost imunitního systému a to jak přímo, tak i nepřímo.

Čtěte také: Chia, quinoa, karob, špalda, shiitake aneb 5 netradičních zdravých rostlin

Mladý ječmen velmi příznivě působí při problémech s trávicím traktem. Odstraňuje příznaky funkčního dyspeptického syndromu, kam patří: pálení žáhy, říhání, pocity plnosti, nadýmání, průjmy, křeče v trávicím traktu. Uplatňuje se při zácpě, protože obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá urychlit peristaltiku střev. Dále při vředové chorobě žaludku i dvanáctníku. Úspěšný je i u Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy.

Snižuje hladinu cholesterolu, brání oxidaci LDL cholesterolu a tak snižuje riziko vzniku aterosklerózy. Upravuje hladinu glykémie, kyseliny močové, zlepšuje hodnoty jaterních testů, dlouhodobě zvýšené hladiny bilirubinu. Podporuje krvetvorbu, zejména červené krevní řady. Je důležitý pro prevenci infekčních virových, bakteriální i plísňových onemocnění.

Působí jako adaptogen, to znamená, že přebujelé funkce organismu tlumí a snížené naopak povzbuzuje. Toho se například využívá při onemocněních štítné žlázy jak se sníženou, tak i se zvýšenou funkcí. Obdobně působí na hodnoty krevního tlaku. Zvýšený snižuje, nízký zvyšuje.

Čtěte také: Chia seminka - zdroj zdraví

Odstraňuje pocit únavy, zlepšuje náladu, je tedy prevencí různých únavových syndromů a depresí. Významně se uplatňuje při léčení všech zánětlivých onemocnění dýchacích cest, močových cest, při zánětech trávicího traktu, kožních zánětech, zánětech pohybového systému.

Jeho antioxidační účinek brání stárnutí buněk (jejich membrán), poškozování genetické informace uložené v buněčných jádrech. Tím zpomaluje stárnutí celého organismu a zásadně ovlivňuje takzvaný biologický věk jedince.

Stejný antioxidační účinek chrání i před vznikem onkologických onemocnění. Když už se nějaké objeví, pak pomáhá i během klasické onkologické léčby (nesmí však být podáván při současně probíhající radioterapii, protože by snižoval její efekt.). Jeho užívání je důležitou prevencí vzniku metastáz při zhoubných nádorových bujeních.

Vynikající účinek pozorují i alergici, ať již trpí spíše na kožní či na slizniční formy alergií. Pomáhá i při lupénce.

V poúrazových a pooperačních stavech urychluje hojení a zkracuje dobu rekonvalescence. Snižuje otoky a bolestivost v místě úrazů či operačních zákroků.

Pokud se snažíme snížit svoji hmotnost, pak jsou zelené potraviny ideálním zdrojem těch správných živin, které náš organismus pro svou každodenní metabolickou činnost potřebuje a přitom do něj nedodávají žádné „prázdné“ kalorie.

Ve studii zpracovávané na mladý ječmen se prokázalo, že 12 ze 20 osob s nadváhou během tří měsíců užívání svoji hmotnost snížilo v průměru o 3-5 kilogramů. Nicméně jsou pochopitelně nutná i další režimová opatření. Sem patří: jíst často v malých dávkách, nejíst po 17. hodině, mít dostatečný pitný režim i dostatek pohybu alespoň 2-3x týdně. Polovinu celodenní dávky stravy pokrýt ovocem a zeleninou, čtvrtinu bílkovinami a čtvrtinu přílohami.

Mladý ječmen je však potřeba brát jako něco, čím můžete obohatit jídlo a podpořit zdravý životní styl.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce