Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žloutenka se může schovat

( Renata Vyšínová | přečteno: 16011x )

Asi nejčastější otázka, která padne v rodinách s malými dětmi je: "Máš umyté ruce?" Dospělých se na to ptá Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou. Upozorňuje na to, že tento základní hygienický návyk je nejlevnější a nejúčinnější metodou, jak předcházet mnoha onemocněním, jako je například žloutenka, úplavice, ale i chřipka.

shutterstock.com

Statistiky totiž dokazují, že pečlivá dezinfekce rukou zdravotníků zabrání až 30 % přenosu tzv. „nemocničních nákaz“. Na to upozorňuje právě Světová zdravotnická organizace při pravidelném Světovém dni hygieny rukou.

"Hygienická dezinfekce rukou je totiž jednoduchý a levný nástroj v rámci prevence přenosu a šíření nemocničních i profesionálních nákaz,“ říká MUDr. Jarmila Kohoutová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny FN Olomouc. Jak uvedla, podle odborných studií není správný postup při mytí rukou samozřejmostí ani u zdravotníků. „Jen čtyřicet procent lidí pracujících ve zdravotnictví si ruce myje správným způsobem. Lidé při umývání často nevědomky vynechávají konečky prstů a některá další místa. Ta jim právě můžeme ukázat pomocí moderní techniky, kterou máme k dispozici,“ dodává MUDr. Kohoutová.

Nemocniční prostředí je místem, kde se rodí bakterie odolné proti dezinfekci i antibiotikům. O superodolné bakterii, která nedávno děsila Evropu, se víc dočtete zde.

Že osvěta mezi zdravotníky probíhá i jinde ve světě, a že ji může být i velmi originální, to dokazuje i toto video. Představuje „Tanec rukou“, který vznikl v Univerzitní nemocnici v Ženevě.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tablety na dezinfekci vody

Chtel bych se zeptat na moznost koupe tablet pro dezinfekci vody, jejich cenu a ucinnost. Dekuji Hadrava

Co je to virus

Virus je nebuněčný živý organismus, drobná částice tvořená pouze bílkovinným obalem, pouzdrem, uvnitř kterého se skrývá dědičná informace ve formě nukleové kyseliny ...

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce