Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ztráta kartičky pojištěnce. Co dělat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2110x )

Ztratili jste kartičku pojištěnce? Jak nyní postupovat?

Dobrá rada
shutterstock.com

Ztrátu průkazu pojištěnce musíte ohlásit své zdravotní pojišťovně co nejdříve, nejpozději však do 8 dnů od zjištění této skutečnosti (dle zákona o veřejném zdravotním pojištění (č. 48/1997 Sb.). V jiném případě může pojištěnci hrozit pokuta do výše 500 Kč. Stejná lhůta pro ohlášení platí v případě, že dojde k poškození průkazu.

Způsobů, jak nahlášení provést, je několik

Nejjednodušší a nejrychlejší je, když navštívíte osobně některou z poboček pojišťovny. Tam Vám na počkání vystaví papírový náhradní doklad. Tento doklad má omezenou dobu platnosti tři měsíce od data vystavení. Důležité pro vás je, že jde o rovnocennou náhradu za plastový průkaz EHIC. Tzn., že se jí můžete prokazovat stejně jako plastovou kartičkou jak u lékaře v Česku, tak v zahraničí.

K vystavení nového průkazu budete potřebovat doklad totožnosti. V případě, že byste ztratili i ten, můžete se prokázat např. náhradním občanským průkazem, cestovním dokladem (pasem) nebo řidičským průkazem. To, že jste pojištěni u dané pojišťovny, si naši zaměstnanci ověří v informačním systému.

Vystavení nového průkazu pojištěnce je bezplatné. Z technických důvodů však není možné vystavit průkaz na počkání, obdržíte ho přibližně do tří týdnů. Podle předchozí domluvy vám ho buď pošleme na doručovací adresu, nebo si ho můžete vyzvednout na vámi vybrané pobočce, kde se budete muset prokázat osobním dokladem.

Některé pojištovny také nabízí možnost využít jednoduchý a rychlý způsob oznámení ztráty prostřednictvím on-line formuláře. Nahlásit ji a požádat o novou kartičku tak můžete z pohodlí domova. Náhradní doklad dostanete do e-mailu nejpozději do dvou pracovních dnů. Doručení průkazu pak proběhne dle vámi vyplněné varianty předání (vyzvednutí na pobočce nebo zaslání poštou).

Další možností je ztrátu ohlásit telefonicky nebo písemně e-mailem, a tím pádem takto požádat i o nový průkaz. Při ohlášení je třeba uvést své číslo pojištěnce, celé jméno, adresu trvalého bydliště, popřípadě korespondenční adresu.

Ztráta průkazu pojištěnce v zahraničí

V případě, že byste ztratili svůj průkaz zdravotního pojištění v cizině (některé zemi EU) a potřebovali byste ho při nezbytném lékařském ošetření, telefonicky informujte o problému pojišťovnu a domluvte se na zaslání náhradního dokladu. Tento dokument garantuje zdravotnickému zařízení úhradu poskytnuté péče z prostředků českého veřejného zdravotního pojištění (v rozsahu daném evropskými nařízeními). Pokud byste byli hospitalizováni, můžete o něj také požádat prostřednictvím nemocnice. 

Jiný postup platí, kdybyste našli průkaz pojištěnce osoby, kterou neznáte. Na kartičce pojištěnce je uvedena v českém a anglickém jazyce instrukce, že průkaz má být v případě nálezu vrácen na adresu pojišťovny. Ta pak sama kontaktuje dotyčného pojištěnce ohledně nálezu ztraceného průkazu a vystavení nového.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce