Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zubní kaz

(MUDr. Tomáš Kohoutek | přečteno: 203035x )

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

shutterstock.com

A co se stane, když k zubaři nepůjdete?

Zubní kaz se jen výjimečně na svém postupu sklovinou a dentinem zastaví. A pokud ano, může kdykoli zase pokračovat. Bakterie se mohou dostat dentinovými kanálky až do dřeně zubu a způsobit tam zánět „nervu“, tzv. pulpitidu. Ani při dnešní úrovni léčení zánětů nedokážeme vyléčit pulpitidu, která postihla celou dřeň zubu jinak, než jejím odstraněním.

Při pokračování zánětu by se mohlo stát, že bakterie prostoupí kořenovým kanálem zubu i do okolních tkání či dokonce do celého těla. Následky na sebe nenechají dlouho čekat – váčky u kořenů zubů a z nich se šířící infekce do okolních i vzdálených orgánů. Postiženy bývají především části kosti v okolí zubu, ale zánět se může přenést i na okolní nezkažené zuby, čelistní dutiny či nervy probíhající v čelistech.

Infekce se však může šířit krví a mízou i do vzdálených orgánů – mozku, srdce, ledvin atd. – a způsobit vážné poškození zdraví.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Anonym

To co je v článku je dobrá věc, ale zatím hudba budoucnosti. Existuje účinný způsob, jak dosáhnout stejného účinku již nyní. NENECHAT SE INFIKOVAT! K infekci dochází v dětství při prořezávání zubů. Pokud v tomto věku nedojde k infekci S. mutans, zuby jsou kolonizovány neškodnými bakteriemi a S. mutans pak nemá šanci. Na Je to jednoduché a účinné!

jana
2x

Někdo si může čistit zuby jak chce a má kazů furt spustu, někdo si nečistí zuby skoro vůbec a kaz nemá. Znám člověka, kterému je víc jak 30 let a kaz v životě neměl a to o zuby skutečně téměř vůbec nepečuje. Ani sebelepší ústní hygienou se kazů nezbavíte, maximálně je můžete lehce omezit..

nikdo

To je způsobeno dalšími faktory. U nás nemají problémy se zuby ti členové, kteří pijí spoustu mléka. Ti kteří se mu vyhýbají mají plné ústa plomb přestože hygienu dodržují. Ach ty bílkoviny...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 24. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce