Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zuby ovlivňují zdraví celého organismu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8454x )

Myslíte si, že zdravotní stav chrupu se omezuje pouze na ústní dutinu? Není tomu tak. Zdraví našich zubů a dásní se následně promítá do celkového zdraví organismu. Příčinou jsou v těchto případech neléčené infekce v ústech, které se mohou šířit do celého těla.

shutterstock.com

Ze statistik vyplývá, že nějakým druhem různě závažného zánětu dutiny ústní trpí až 90% populace, tedy téměř každý. Je však alarmující, že většina postižených o svém stavu ani neví, protože chronické záněty bolí pouze zřídka.
Například v počátečním stádiu pro laika téměř nerozpoznatelný zánět dásní může časem přerůst v parodontitidu, závažné onemocnění závěsného aparátu zubu. Ta bohužel může vést až ke ztrátě chrupu a dalším onemocněním, jejichž důsledky mohou být fatální,“ varuje stomatolog MDDr. Jakub Váša z Dentální kliniky Jan Stuchlík. Přitom  zánět dásní je onemocněním, kterému lze vcelku snadno předejít. Je totiž způsoben nedostatečnou ústní hygienou.

Čtěte také: Parodontitida - zákeřné onemocnění chrupu se možná týká i vás

Zmíněný zánět dásní neboli gingivitida ale není tím jediným, který se v dutině ústní může vyskytovat. Dalším druhem je zánět zubních kořenů. Může jít o chronický stav, o kterém jeho nositel dlouho ani nemusí vědět. Zánět v kořeni zubu se často odhalí až při provedení tzv. panoramatického rentgenu, který v okolí zubního kořenu zobrazí zánětlivé „váčky“.
Z existence váčků bývají lidé mnohdy překvapeni, protože nejprve nemají žádné citelné potíže. Chronický zánět totiž do akutního stádia  často přechází až  v momentě, kdy dojde k celkovému oslabení organismu,“ vysvětluje stomatolog a dodává: „Váček pak velmi bolí a léčba může trvat i několik měsíců. Často ale bohužel bývá neúspěšná a pacient o postižený zub přijde.“

Onemocněním zubů a dásní však netrpí jen ústní dutina. Zánětlivá ložiska obsahují značné množství bakterií, které se mohou uvolňovat a z úst šířit do celého organismu. Celkově oslabují obranyschopnost organismu, ale mohou způsobovat i nové infekce v jiných částech těla. Stomatologická onemocnění mají prokazatelně souvislost například s kardiovaskulárními chorobami. Podle různých studií mají dokonce ti, kteří ústní hygienu zanedbávají, až o 70% vyšší riziko srdečních onemocnění. Parodontální mikrobi totiž dokáží urychlit neprůchodnost cév, což je nejčastější příčinou infarktu. Ohroženi jsou ale například také astmatici, a zánět zubů může poškozovat i ledviny, urychlovat cukrovku nebo přitížit pacientům s revmatickou artritidou. A prokázáno bylo i to, že parodontitida u těhotných žen zvyšuje riziko potratu a předčasného porodu.

Čtěte také: Gangrenózní zub? Nejčastější příčinou je neléčený zubní kaz

Léčba, ale i prevence zánětu v ústní dutině překvapivě není příliš složitá. Spočívá totiž v pravidelných preventivních prohlídkách u zubaře, návštěvách dentální hygienistky a především v pečlivé domácí ústní hygieně. Správné čištění je pro zdravý chrup a dásně totiž klíčové. Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu.
„Zuby doporučuji čistit mechanicky kartáčkem s měkkými vlákny nejprve po celém jejich povrchu, každý zub ze všech stran, a prostory mezi zuby pak ještě dočistit mezizubním kartáčkem. Zubní pasta je pouze pomůckou – nejdůležitější je pořádně ze zubů odstranit plak,“ popisuje správnou techniku čištění doktor Váša.

Čtěte také: Základní prostředky ústní hygieny a jejich použití

Zdroj: Dentální klinika Jan Stuchlík

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce