Tohle jsem nasel.Tak nevim co si mam myslet.
OTÁZKA: Dobrý den, je mi 29 let a mám problém s opakujícími se záněty prostaty. Již 5 let trpím vystřelujícími bolestmi v oblasti konečníku, můj urolog mi diagnostikoval zánět -několikrát nasadil antibiotika, ale vždy bez zlepšení. Na výtěrech ani v ejakulátu ale nebyla žádná infekce zjištěna. Na UZ prostata pouze zvětšená. Po poslední návštěvě mi bylo sděleno, že neví, co má se mnou dál dělat, že jsem vlastně zdravý (až na ty bolesti a zvětšenou prostatu). Mám se obrátit na nějaké spec. pracoviště, nebo jaké jsou další možnosti chronických zánětů? Díky za odpověď. Josefanonym
MUDr. Zdeněk OtavaODPOVĚĎ: Dobrý den, problematika "chronického zánětu prostaty" je poměrně svízelná... Velmi zjednodušeně se dá říci, že z pohledu současné urologie rozlišujeme akutní prostatitidu (zánět prostaty) a syndrom chronické pánevní bolesti (CPP - chronic pelvic pain). Akutní prostatitida je onemocnění, které má vcelku "jednoduchý" a typický klinický obraz, pacienti mívají známky zánětu močových cest, potíže při močení, často teplotu a prostata je při pohmatovém vyšetření extrémně bolestivá, dá se říci, že je pro bolest prakticky nevyšetřitelná. Někdy může být v prostatě přes stěnu konečníku hmatný nebo při ultrazvukovém vyšetření viditelný absces (hnisavé ložisko) v prostatě. Léčba je jasně daná, bývá obvykle úspěšná a netrvá déle než několik týdnů. Naopak potíže souhrnně označované jako syndrom chronické jsou ve skutečnosti souborem mnoha onemocnění různé etiologie (neurologická, infekční, pozánětlivé, poúrazové některé nemoci pohybového aparátu, útlak některých nervů při průchodu zúženými anatomicky preformovanými kanály, psychická onemocnění...) , které se vyznačují podobnými často nespecifickými příznaky. Dříve se tyto stavy často označovaly jako "chronická prostatitida") . Z uvedeného vyplývá, že diagnostika i léčba je svízelná. Některým pacientům stačí ujištění, že jsou vlastně zdraví resp., že jejich onemocnění není vážné a pokud mají několikrát v roce několik dní trvající obtíže, které vyřeší běžnými léky na bolest a proti zánětu, jsou spokojení a nejsou na tom hůře než například pacienti, kteří spolu se změnou počasí pociťují občasné bolesti dříve zlomené končetiny) Někteří pacienti, kterých je naštěstí menšina mají potíže velké, trvalé a vyžadují specializovanou péči. Pacienti by měli být vyšetřeni urologem, neurologem, proktologem a ortopedem... Největší zkušenosti s touto problematikou v ČR mají pravděpodobně Doc. Urban a Doc. Heráček z Prahy. Šířeji se touto problematikou zabývají některá centra, která ale , bohužel, nemají smluvní vztah s pojišťovnami a léčba je tedy hrazena přímo pacientem. Pokud jde ale o letité velké obtíže, je ke zvážení zda do svého zdraví neinvestovat, ač to v naší zemi zatím není běžným zvykem. Název zde nebudu uvádět, ale jedno takové zařízení je v pražských Holešovicích.4.11.2015 16:08
Přidat nový komentář