Ahoj,
kdyz jsem hledal informace po operaci, narazil jsem na tuto diskusi a jsem za ni moc vdecny. Take napisi sve zkusenosti.
Loni v lednu operace sedeho zakalu po urazu,v ramci operaci mi i odebrali dioptire. Byl jsem rizikovy pacient, ale operace probihala dobre. O problemech se sitnici mi samozrejme nikdo nic nerekl, proto jsem nyni prekvapen, kdyz u lidi do 60ti let je 5% pravdepodobnost problemu se sitnici po tomto zakroku.
¨V dubnu 2024 prvni saze v oku, nalezli velkou trhlinu, zasili a byl klid. Od leta jsem jiz aktivne sportoval a vubec se nesetril.
Unor 2025 opet par sazi a prvni zablesky, na kontrole receno, ze trhlina neni a dochazi k ustupu sklivce. Nyni o vikendu jiz hodne sazi, vyrazne zablesky a mimo zorne pole vpravo nahore drobna clova. Jel jsem v sobotu vecver na pohotovost na Vinohrady. 2 Trhliny a odchlipeni sitnice. V nedeli rano pak operace ve VFN.
Operace pri vedomi, pouze injekce do oka. Srovnatelne s vymenou cocky. Pry jsem prisel velice brzy, trhlinu temer nemohli najit, nakonec nasli 2 drobne. Do oka jsem dostal plyn.
Bohuzell mi nerekli, ze nasledne temer neuvidim a pri kontole v pondeli, kdy mi sundali prelepeni sestricka chtela, abych cetl pismena a ja nevidel ani sestricku, pouze "rozvodnenou mlhu", jsem se nasledne 3 hodiny v cekarne smiroval s tim, ze budu tedy bez oka. Oko na pohled vypadalo naprosto priserne. Krvave, cocka nepravidelna.
Nastesti je to pry normalni a operace se povedla. Kontrola za tyden v miste spadovosti a za mesic v nemocnici.
24h po operaci polohovani na brise opravdu ocistec, od druheho dne mohu byt na pravem boku. Nyni, treti den po operaci, vidim mirne zlepseni , vidim treba na 10 cm, jinak vse naprosto rozostrene. Barvy a svetlo vnimam normalne.
Je to opravdu velice psychicky vycerpavajici. Na druhem oku mam -4 a pocinajici sedy zakal. Bryle uz jsem 16 mesicu nenosil, protoze levym okem jsem koukal na blizko a pravym do dalky a fungovalo to skvele. Takze uvidime, bylo mi receno, ze minimalne tyden uvidim velice spatne a "normalne" az za 6 - 12 mesicu.
Mam par dotazu, pokud nekdo prodelal stejny zakrok s plynem:
1/ Za jak dlouho je na oko videt alespon na bezne fungovani?
2/ Za jak dlouho se vam vstrebal plyn a mohli jste do letadla
3/ Jake a jak dlouho jste meli omezeni? Nedovedu si predstavit, ze nebudu moct v budoucnu aktivne sportovat, zvedat veci, predklanet se apod.
4/ Z jakeho duvodu je neschopenka na 6 tydnu? Bylo mi receno, ze prvni tyden se mam vyvarovat myti oka, otresu, ohybani, prachu apod., ale neschopenku mam na 6 tydnu. Zaroven mi bylo receno, ze cist, koukat do PC atd. mohu hned druhy den. Je neschopenka tedy preventivni opatreni, nebo to ma nejaky duvod?
Dekuji a vsem kdo operaci podstoupili, nebo je ceka, preji hodne stesti. Kdyby mel nekdo nejaky dotaz, rad zodpovim.
Přidat nový komentář