Inzerce https://www.lekarna.cz/potraviny-pro-zdravi/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=potraviny-pro-zdravi

Odchlípení sítnice (Amotio retinae)

Sítnice je světločivná vrstva, která vystýlá vnitřní stěnu oční koule. Má deset vrstev, ale nám postačí rozdělení na vrstvu s buňkami, které vnímají světlo, a na vrstvu pigmentovou. více ...

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Lenka

Videni se mi nezlepsilo. Oko me dal boli.

Dita

Jak dlouho jste po operaci? Co rikaji lékaři na to vidění?

Lenka

Neříkají nic, protoze nevedi. Jen další kontrola za 2 měsíce a tak stale dokola. Nejhorší je ale bolest.

Iveta

Ahoj, byla jsem na operaci před rokem a půl. Do pul roku jsem viděla více méně jako před operaci cca +pul dioptrie nahoru. Bohužel co se sítnice týče je to dost individuální a nikdo vám neřekne jak ta po operaci bude vypadat.

Eva
1x

Dobrý den .máte prosím někdo zkušenosti po operaci sítnice kdy se vstřebá plynová bublina.Mám 7 týdnu po operaci bublina se zmenšila asi o polovinu a po jejím okraji poletuje několik menšich a jejich počet se mění .Když předkloním hlavu je to nepřijemné.Podělte se prosím jestli s tím máte někdo zkušenost .Děkuji Eva

Vita

Ahoj Evo, jak ses na tom ted s videnim? Vidis ostre nebo rozmazane? Jak dlouho si videla rozmazane? Ja mam ted tyden po operaci, kdy mi tam dali plynovou bublinu. Po zakroku vidim hodne rozmazane jako bych koukal pres igelit. Mela si to taky tak?

Iva

Dobrý den, bude mi 50 let a podstoupila jsem preventivní vyšetření u očního lékaře, byla mi diagnostikována odchlípená sítnice, ale jelikož je to již delší dobu, tak by léčba byla dle lékaře kontraproduktivní a mám si jen koupit vitamíny a nechat si udělat nové brýle s vyššími dioptriemi. Všude čtu, že je nutné tuto oční vadu řešit operativně, tak si nejsem jistá zda nenavštívit jiného očního lékaře. Děkuji za radu

Margo

Ahoj všichni! Přeji zdraví Liborovi! Abych předešel věkovým problémům se zrakem, doporučuji kapky Viziton. U mě se vyvinula katarakta, měl jsem hroznou suchost očí a nepohodlí. Po užívání Viziton všechny tyto nepříjemné příznaky zmizely.

Honza

Ahoj, kdyz jsem hledal informace po operaci, narazil jsem na tuto diskusi a jsem za ni moc vdecny. Take napisi sve zkusenosti. Loni v lednu operace sedeho zakalu po urazu,v ramci operaci mi i odebrali dioptire. Byl jsem rizikovy pacient, ale operace probihala dobre. O problemech se sitnici mi samozrejme nikdo nic nerekl, proto jsem nyni prekvapen, kdyz u lidi do 60ti let je 5% pravdepodobnost problemu se sitnici po tomto zakroku. ¨V dubnu 2024 prvni saze v oku, nalezli velkou trhlinu, zasili a byl klid. Od leta jsem jiz aktivne sportoval a vubec se nesetril. Unor 2025 opet par sazi a prvni zablesky, na kontrole receno, ze trhlina neni a dochazi k ustupu sklivce. Nyni o vikendu jiz hodne sazi, vyrazne zablesky a mimo zorne pole vpravo nahore drobna clova. Jel jsem v sobotu vecver na pohotovost na Vinohrady. 2 Trhliny a odchlipeni sitnice. V nedeli rano pak operace ve VFN. Operace pri vedomi, pouze injekce do oka. Srovnatelne s vymenou cocky. Pry jsem prisel velice brzy, trhlinu temer nemohli najit, nakonec nasli 2 drobne. Do oka jsem dostal plyn. Bohuzell mi nerekli, ze nasledne temer neuvidim a pri kontole v pondeli, kdy mi sundali prelepeni sestricka chtela, abych cetl pismena a ja nevidel ani sestricku, pouze "rozvodnenou mlhu", jsem se nasledne 3 hodiny v cekarne smiroval s tim, ze budu tedy bez oka. Oko na pohled vypadalo naprosto priserne. Krvave, cocka nepravidelna. Nastesti je to pry normalni a operace se povedla. Kontrola za tyden v miste spadovosti a za mesic v nemocnici. 24h po operaci polohovani na brise opravdu ocistec, od druheho dne mohu byt na pravem boku. Nyni, treti den po operaci, vidim mirne zlepseni , vidim treba na 10 cm, jinak vse naprosto rozostrene. Barvy a svetlo vnimam normalne. Je to opravdu velice psychicky vycerpavajici. Na druhem oku mam -4 a pocinajici sedy zakal. Bryle uz jsem 16 mesicu nenosil, protoze levym okem jsem koukal na blizko a pravym do dalky a fungovalo to skvele. Takze uvidime, bylo mi receno, ze minimalne tyden uvidim velice spatne a "normalne" az za 6 - 12 mesicu. Mam par dotazu, pokud nekdo prodelal stejny zakrok s plynem: 1/ Za jak dlouho je na oko videt alespon na bezne fungovani? 2/ Za jak dlouho se vam vstrebal plyn a mohli jste do letadla 3/ Jake a jak dlouho jste meli omezeni? Nedovedu si predstavit, ze nebudu moct v budoucnu aktivne sportovat, zvedat veci, predklanet se apod. 4/ Z jakeho duvodu je neschopenka na 6 tydnu? Bylo mi receno, ze prvni tyden se mam vyvarovat myti oka, otresu, ohybani, prachu apod., ale neschopenku mam na 6 tydnu. Zaroven mi bylo receno, ze cist, koukat do PC atd. mohu hned druhy den. Je neschopenka tedy preventivni opatreni, nebo to ma nejaky duvod? Dekuji a vsem kdo operaci podstoupili, nebo je ceka, preji hodne stesti. Kdyby mel nekdo nejaky dotaz, rad zodpovim.

Katarína
1x

Dobrý den, jsem po operaci sítnice 15 dní. Mám tam plyn, který se pomalu, ale jistě vstřebává. Pořád spím na pravé straně, jak mi bylo doporučeno, ikdyž se plyn vstřebal asi o třetinu. Co mě ale znepokojuje, je deformace obrazu (mírné zvlnění) operovaného oka v místě, kde byla sítnice odchlípená. Byly tam tři trhliny a hodně malých děr. Kontrola ok, sítnice leží. Tak nevím, jestli je ešte brzy na nějaké prognózy, nebo to zůstane. Další kontrola 12.5.2025 Věřím, že se všechno dá do pořádku. Snažím se myslet pozitivně. Je to náročné na psychiku. Všem držím pěsti.

Danuše

Dobrý den, mě operovali oko v pondělí 28.4. a řekli mi, že mám polohovat hlavu7-10 dní v předklonu na stole , čím víc tím líp. Je to strašné, 12 hod denně i víc. Vidění se nezlepšuje. Vidím světlo, barvy jen na krátkou vzdálenost a tak 20 cm před okem pohyb třeba ruky. Je to pro mě depresivní, do teď jsem chodila do práce, řídila auto a představa že budu muset se vším skončit je nepředstavitelná. Jsem sice v důchodu, ale vše jsem zvládala. Takže se teď modlím, aby se mi zrak vrátil, zatím mi nikdo neřekl jaká je prognóza. Na kontrolu jdu až 13.5. V podstatě mi operatér řekl, že 9 z 10 operaci jsou úspěšné. Tak doufám, že nebudu ta 10.

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Necháváte si znaménka pravidelně kontrolovat u dermatologa?

25%
75%
Zatím hlasovalo 4 lidí

Mohlo by vás zajímat

Co na průjem v těhotenství?

Dobrý den. Co na průjem v těhotenství? Děkuji

Pískování odstraní skvrny z vašich zubů

Pískování zubů je populární metoda pro odstranění povrchových skvrn a zlepšení vzhledu úsměvu. Na rozdíl od běžného čištění zubů kartáčkem, pískování dokáže odstranit skvrny způsobené kávou, čajem, vínem nebo kouřením. Procedura je velmi šetrná ke sklovině, ale zároveň účinná.

Dušnost, sípání i suchý kašel. Na vině může být astma.

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích, které se může objevit v jakémkoli věku a jeho projevy se liší svou intenzitou. Typickými příznaky jsou opakující se problémy s dýcháním – dušnost, suchý kašel, sípání nebo tlak na hrudi. Neléčené astma může vést až k vážným záchvatům, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce