Na rakovinu tlustého střeva a konečníku zemře ročně více než 3 000 lidí. Tento karcinom patří k nejčastějším u nás. Při včasném odhalení je přitom velmi dobře léčitelný. Lékaři se proto snaží detekovat případné změny ve střevech co nejdříve, aby dali pacientům šanci na úplné uzdravení. Od ledna snížili dolní hranici preventivního screeningu z 50 na 45 let.
Zdravím! O IP pár informací mám, má ji moje dcera. Právě píšu projekt občanského sdružení osob s IP. Z jakého důvodu se na IP ptáte? Mohla bych vám něco poslat, ale v češtině mám materiály převážně v tištěné podobě. Alespoň ve zkratce - IP je geneticky přenosná choroba, která má pestré projevy. Nemocní mají pouze společné kožní projevy - po narození puchýře, které později přecházejí hyperpigmentaci, popř. hypopigmentaci v tzv. Blaschkeho liniích. Další projevy jsou velmi individuální - vypadávání vlasů, oční změny, postižení nervové soustavy - epilepsie, mentální postižení atd. Jestliže máte zájem, budu ráda, když se mi osobně ozvete na mail s o p t u l k a @ e m a i l . c z. S. Kubíková

Přidat nový komentář