Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-skladu/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=podzimni_vyprodej
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Zuby_180x115.jpg
Nakupte v akci a zásobte se! Zubní kartáčky, pasty, vody a další. Více informací zde.

karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?

Poradna: Kýly

Zodpovězené dotazy v této poradně

otázka

Dobrý den, v září minulého roku jsem byla na operaci, kdy mi byla odstraněna drobná pupeční kýla pro špičku prstu a nad pupkem, jak je to ve zprávě nazváno - liparocele supraumbilicalis. Tento týden jsem zjistila, že se mi pupeční kýla objevila znovu asi stejné velikosti, možná o něco větší. Občas cítím mírnou bolest a tah. Prosím o radu, zda je nutné podstoupit další operaci, v případě, že ano, kdy je to nejvhodnější a zda je poblíž Karviné pracoviště specializující se na tyto problémy. Děkuji

odpověď

Dobrý den, ano, pokud jistě máte kýlu, ak není jié řešení, než podstoupit opět operaci. Nejspíš bude vhodné provést operaci s použitím síťky, aby k další recidivě již nedošlo. Co se týká doby operace, pak čím dříve, tím lépe. S časem se totiž kýla může dále zvětšovat a čím je kýla větší, tím je operace technicky náročnější. Jinak kontakty na specializovaná pracoviště najdete na www.kyly. cz. S pozdravem

otázka

Dobrý den, při chřipkovém onemocnění při kašli se mi objevila tříselná kýla, není nikterak velka, lekar me objednal na chirurgicky zakrok. Mam jit na klasickou operaci, při plne narkoze, a vlozeni sitky. Docitam se ruznych nazoru, o vyhodach laparoskopické operace. Co by jste mi doporucil, laparoskopickou operaci, nebo normalni? A vlozeni sitky, nebo pouze zesiti. Je mi 25let. Děkuji

odpověď

Dobrý den, Z mého pohledu bych doporučil spíš laparoskopii. Efekt operací s použitím sítěk je u klasické i laparoskopické operace prakticky stejný. Neliší se ani doba rekonvalescence, doporučuje se 10-14 dnů vzloučit fyzickou námahu. Laparoskopie je ale jistě šetrnější a také síťka, která se používá u laparoskopické operace je o něco větší. Vždy ale záleží na domluvě s operatérem, každý má své preference. Pravda ale je, že efekt se skutečně prakticky neliší. Spíš záleží na materiálu použité síťky - doporučuji moderní, tzv. lehké síťky, které jsou jemné a z částečně vstřebatelného materiálu. Proto pacient po operaci, po dokonalém zhojení síťku v třísle vůbec necítí, což u klasické prolenové síťky skoro vždy klienti uváděli, jako pocity cizího tělesa, nebo tlaků v třísle. POužívané moderní síťky se jmenují Ultrapro, nebo UHS ( pro klasickou operaci - Ultrapro Hernia System ) S pozdravem

otázka

Dobrý den. Před třemi dny mi při ranním kuřáckém kašli něco prasklo v levém boku, asi 1 cm pod žebry. Ihned se dostavila silná palčivá bolest, ktará po chvíli ustoupila a byla cítit jen při dotyku na toto místo. Během dalších dvou dnů se mi zdálo, že se vše uklidňuje. Dnes, opět při silném kašli se dostavila daleko silnější bolest, která je silná i při mírném zakašlání. Boule ani bulka v tom místě není, jen jakési pálení uvnitř. Po prostudování Vašich stránek jsem nabyl dojmu, že se jedná o kýlu, avšak vzhledem k místu kde se vyskytla, mám jisté pochybnosti. Pročetl jsem i všechny dotazy ale ani tam se nic takového nevyskytuje. U lékaře jsem dosud nebyl. Žiji sám v chaloupce na vesnici a mám obavu co dál. Děkuji za odpověď.

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu si myslím, že se o kýlu jednat nebude. Spíš se zdá, že se jedná o natržený sval, nebo praskloucévku v břišní stěně. K tomu může právě při silném kašli dojít a oba stavy se projevují právě pálivou silnou bolesí v daném místě. Oblast podžebří je také poměrně typická. Jednoznačně se dá rozlišit pomocí ultrazvukového vyšetření. POkud ale nehmatáte bouli, která by šla zatlačit zpět, pak se skutečně o kýlu nejspíš nejedná. Řešení takového poranění jje pak jen léčba bolesti, tedy zejména omezit námahu, samozřejmě pokud možno i kašel, lokálně lze místo chladit pomocí obkladů, při větší bolesti byc pak doporučil lokálně analgetické krémy, nebo gely ( Fastum gel, Ibalgin mast a pod. ), nebo je možné i tabletová analgetika ( Ibalgin, Ibuprofen apod. ) D pozdravem

otázka

Dobrý den!Objevila se mi taková malá boulička v třísle...asi mám kýlu,ale zatím to nebolí!Bude nutná operace,nebo mi to doktor jen zatlačí???Děkuji

odpověď

Dobrý den, dle Vašeho popisu se nedá jasně určit, o jaký problém ve skutečnosti jde. Ano, může se jednat o kýlu, ale také například o zvětšenou mízní uzlinu. Bude tedy nutné, podstoupit odborné chirurgické vyšetření, při kterém lékař stanoví, o jaký problém se ve skutečnosti jedná. Pokud je to ale skutečně kýla, pak není jiná možnost, jak kýlu odstrtanit, než operace. S pozdravem

otázka

dobry den. nedavno mi "ruplo" v bruchu, pri stolici. chirurgova diagnoza bola: v pravej slabine pri kasli plosne vyklenovanie 4x2 cm, oslabenie zadnej steny slabinoveho kanala, bez znamok inkarceracie. doporucil mi klud, a fyzicke setrenie, 1-2 mesiace. ak by bolest pretrvavala, tak plastiku ing. kanala. Chcem sa spytat, vzhladom na to, ze aktivne posilujem, 1-2 mesiace sa mi zdaju dost dlho, ze ci by nebolo lepsie ist na plastiku cim skor. Alebo mam cakat, a co ak sa mi to po dvoch mesiacoch opat vrati, ked zacnem cvicit? zahoji sa to vobec? chcel by som vyradenie z cvicenia obmedzit na minimum. dalej sa chcme opytat ci kolagenove tablety pomozu pri hojeni? Vopred dakujem za odpoved. Milan

odpověď

Dobrý den, pokud už jednou kýla vznikne, pak se jistě NIKDY sama nezhojí, ani při úlevovém režimu s vyloučením posilování, ani při používání kolagenových tablet, které je v tomto ohledu naprosto zbytečné. Pokud je v břišní stěně defekt, tedy kýlní braka, pak jedinou možností, jak se kýly zbavit, je operace, nejlépe s použitím síťky - beznapěťovou technikou. Doporučll bych tedy, nevyhýbat se fyzické zátěži, pokud se skutečně kýla objeví, pak jistě operaci. S pozdravem

otázka

Dobrý den ,po operaci tříselné kýly jsem zjistil,že mám na pravé,tedy na operované straně, zvětšené varle. Nyní,to je měsíc od operace,nemám žádné problémy,nic nebolí,ale varle je pořád zvětšené. Zajímalo by mě,jak k tomu může dojít a jestli je tato změna již trvalá. Děkuji za odpověď. S pozdravem Karel Zapletal

odpověď

Dobrý den. Nejspíše jste byl operován z klasického řezu v třísle. Při takové operaci se nejprve protne přední vazivová stěna tříselného kanálu, pak se provede plastika defektu a nakonec se kanál opět uzavře. Operuje a manipupuje se vždy i se semenný provazcem. Může tedy po operaci dojít k otoku semenného provazce a následně i otoku varletena operované straně. Ten ale většinou po určité době ( často i několik týdnů ) opět ustoupí. Může se také stát, že je v tříselném kanálu provazec po operaci lehce stištěn a proto varle oteče. Pokud eje otok výrazný a někdy i bolestivý, doporučil bych SONO vyšetření a pokud by byl skutečně zjištěn útlak provazce, nebo dokonce špatné prokrvení varlete, doporučil bych reoperaci, při které by se musel provazec uvolnit. S pozdravem

otázka

dobry den. pred mesiacom mi ruplo v bruchu pri stolici. bol som u chirurga, mam vyklenutie v oblasti ing. kanala 4x2 cm. povedal mi ze mam vyckat, mat klud a necvicit. lenze uz mesiac ma to boli v kuse, bolest sa sice zmiernuje ale neustupuje. kolko by som mal este cakat? nebola by lepsia operacia? myslim si ze ked uz ma to boli mesiac v kuse, tak to asi same neprejde, alebo ano? pytal som sa na to lekara, mi vravel ze ma to prejde, a ak nie, tak ze pojdem na operaciu. ale ako dlho mam cakat kym to prejde, mesiac, dva, tri?....... ma to vobec zmysel, vyhybat sa fyzickej namahe a cviceniu? dakujem za odpoved

odpověď

Dobrý den, z Vašeho dotazu nevyplývá jasně, zda Vám byla skutečně kýla diagnostikována, nebo ne. pokud máte v třísle ale vyklenutí, pak se nejspíš o kýlu jedná. Dá se to zjistit tak, že při zatlačení na vyklenutí se podaří ho zatlačit zpět do břicha, což je pro kýlu typické. Pokud se ale o kýlu skutečně jedná, pak je jistě vhodná operace, protože jinak se kýla odstranit nedá. Operaci bych naopak doporučoval jistě co nejdříve, protože čím je kýla větší, tím hůře se operuje. Navíc vždy hrozí možnost uskřinutí kýly, což je stav, který vede k akutní operaci a ta má jistě vždy vyšší rizika, než výkon plánovaný. S pozdravem

otázka

Jsem 2 roky po porodu dvojčat, mám pupeční kýlu, je mi doporučena operace. Chtěla jsem se zeptat, zdali je možné při operaci pupeční kýly udělat i plastiku břicha. Myslím současně. Děkuji za odpověd.

odpověď

Dobrý den, ano, jistě lze operace provést současně. Doporučuji ale jistě konzultovat pracoviště plastické chirurgie, především proto, že v určitých případech může takovou plastiku břicha hradit pojišťovna. Stav ale musí posoudit plastický chirurg. S pozdravem

otázka

Dobrý den V těhotenství se mi udělala menší pupeční kýla. Dost bolela. Při porodu s ní nebyly žádné problémy. V současné době jsem půl roku po porodu a kýla jen občas pobolívá. Plánuji další těhotenství. Takže mám několik dotazů: 1) Za jak dlouho po operaci můžu otěhotnět? 2) Ráda bych se nechala operavat, ale nechci přestat kojit. Bude to možné? Můžu podstoupit zákrok ambulantně, nebo s velmi krátkou hospitalizací? 3) Nemocnice Kyjov i Uherské Hradiště (které zde doporučujete) jsou pro mě dost daleko. Můžete mi poradit nemocnici v Brně nebo v okolí? Děkuji za odpověď Kloučková

odpověď

Dobrý den, co se týká odstupu od operace, pak je vhodné otěhotnět až po dokonalém zhojení jizvy, tedy nejlépe asi s odstupem asi 6 měsíců, kdy se i standartní jizva, tedy bez síťky dá považovat za zcela pevnou. Pokud by Vám při operaci byla implantována síťka, pak je možné odstup zkrátit asi na 3 měsíce. Druhý dotsz se týká kojení. Ano, lze provést operaci i bez přerušení kojení. Je možné dokonce hospitalizovat Vás i s dítětem, nebo je samozřejmě možné mléko, za hospitalizace, odstříkávat. Vše je jen na domluvě s chirurgem a pediatrem. Operace pupeční kýly je navíc poměrně krátký výkon, tedy i vliv narkozy je minimální. Navíc, lze takovou operaci provádět v lokální naestezii, na některých pracovištích dokonce i ambulantně. Jedná se ale většinou o nadstandartní službu, většinou s částečnou úhradou pacientem. Nakonec k pracovišti. V Brně funguje kýlní centrum v FN U Svaté Anny. Doporučuji tedy obrátit se na toto pracoviště, kde s Vámi jistě domluví vše potřebné a nabídnou nejvhodnější řešení. S pozdravem

otázka

Dobrý večer. Prosím o radu: dcera je v 7. měsíci těhotenství, objevila se u ní pupeční kýla - zatím malá. Doktorka řekla, že po porodu se jí to spraví. Ale co do porodu? Přece když jí břicho poroste, bude se zvětšovat i kýla. Co když se jí skřípne? Mám o ni strach a o miminko taky. Moc děkuji za odpověď. Milena B.

odpověď

Dobrý den, Pokud je dcera v 7. měsící těhotenství, pak bych nyní již také operaci nedoporučil. Jedná se především o nevhodnost celkové narkozy v době těhotenství. Uskřinutí kýly v graviditě je poměrně vzácné. Jistě bych se vyvaroval nějaké námahy a dle velikosti kýly je také vhodné zvážit způsob porodu, zda nebode vhodnější císařský řez, k vyloučení námahy při tlačení. To by měl posoudit gynekolog. K operaci bych se přkláněl jen při výrazných obtížích - bolesti, zvracení, rychlý nárůst kýly a podobně. JInak bych s operací počkal až po porodu. S pozdravem

otázka

ja se chci jen zeptat jestli muze kyla sama splasknout nebo ne?

odpověď

Dobrý den. Pokud se již kýla vytvoří, znamená to, že v břišní stěně vznikl defekt, tvořící kýlní branku. Takový otvor nikdy sám nezmizí a je tedy vždy nutné, uzavřít jej mechanicky - operačně. Možnosti jsou buď otvor jen zašít, čímž ale vždy vzniká napětí v okolních tkáních, proto je dnes doporučována tzv. beznapěťová plastika, tedy uzávěr defektu pomocí aplikace síťky, která funguje prakticky jako záplata. Takový postup zejména výrazně zkracuje dobu rekonvalescence a umožňuje návrat k plné zátěži již op 12 dnech po operaci. S pozdravem

otázka

Mám jít na operaci vodní kýly:Jak dlouho trvá rekonvalescence a co způsobuje tuto abnormalitu.Byl jsem již operován 2krát na pupeční kýlu,jednou na tříselnou kýlu, podruhé na oboustrannou tříselnou kýlu a ted' zase.Je mě 48 let jsem absolutní abstinent už 11 rok nekouřím, jen vodní dýmku.Děkuji.

odpověď

Dobrý den, Nevím, jaký typ operace tříselných kýl máte za sebou. POkud máte nyní vodní kýlu, jdená se o váček, naplněný tekutinou, který je lokalizovaný v šourku v okolí varlete. tento váček vzniká již s vývojem, když varle sestupuje do šourku. Po ukončení vývoje se váček jakoby slepí a v podstatě zmiyí. POkud k tomu ale nedojde, může se takto naplnit tekutinou a dosahovat různé velikosti. Nejedná se ale o kýlu, není zde tedy defekt v břišní stěně. Při operaci se pak tento váček odstraní, nebo se jen jakoby obrátí jeho stěna naruby, tím se produkovaná tekutina nehromadí, ale snadno se vstřebá okolní tkání. Operace trvá asi 30 minut. POkud není spojena s kýlou, je jistě možné břicho a třísla plně zatěžovat za 3 týdny po operaci. S pozdravem

otázka

Mám pupeční kýlua řeším otázku,zda je lepší si ji nechat odstranit,až po dítěti,ktere plánujem za 2 roky nebo před?

odpověď

Dobrý den, pokud kýlu již máte, pak je jistě lepší, nechat ji odstranit před těhotenství V těhotenství totiž hrozí výrazné zvětšení kýly, často bolesti a někdy i její uskřinutí, které vede k akutní operaci s veškěrými riziky, které se v těhotenství ještě stupňují. S pozdravem

otázka

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu ohledně tříselné kýly. Můj přítel si začal stěžovat na bolest v pravém třísle. Po pár dnech navštívil lékaře, ten mu diagnostikoval tříselnou kýlu. Bolesti teď ale pociťuje spíše jen po ránu a minimálně, při kašlání vůbec. Při větší námaze to prý připomíná natažený sval. Nenahmatali jsme ani žádnou bulku, co by naznačovala nějaké vyklenutí. Myslíte, že by to nemusela být kýla? Lékař provedl jen pohmatové vyšetření. Nemohl by ho také poslat na ultrazvukové vyšetření?

odpověď

Dobrý den. Typickým příznakem kýly je skutečně hmatné, nebo viditelné vyklenutí v třísle. Resistence může být hmatná jen v tříselném kanálu, nemusí být tedy vidět. Bolest vzniká jen při útlaku kýly, typicky při větší námaze, nebo při pokrčení končetiny. Pro diagnozu je skutečně rozhodující objektivní, pohmatové vyšetření - nejlépe jistě chirurgem. Ultrazvukové vyšetření je často zavádějící, často jsou popisovány kýly a při operační revizi se pak jedná jen o tuk v průběhu kanálu, tedy ne o kýlní vak, který ani žádné obtíže nezpůsobuje a nemá riziko komplikací. Doporučil bych tedy odborné chirurgické vyšetření, SONO jen v případě jednoznačné nejistoty. S pozdravem

otázka

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o informaci. Na doporučení chirurga bych si měla nechat odoperovat kýlu v jizvě. Jizva je 5cm dlouhá s brankou pod pupkem asi pro 2-3 prsty. Jsem trochu zmatená tím, že mi na chirurgii řekli, že bude operace provedena laparoskopicky, ale v nemocnici od jiného lékaře jsem se dozvěděla, že zákrok mi provedou klasicky.Dále by mě zajímalo po jak dlouhé době by bylo rozumné otěhotnět. Velice Vám děkuji za odpověď s pozdravem Jana Štauberová

odpověď

Dobrý den. Dle Vašeho popisu se tedy jedná o kýlu v oblasti pupku. JIstě u tak velké kýly, je vhodné operovat tzv. beznapěťovou technikou, tedys použitím síťky. Rozdíl v laparoskopii, nebo klasické operaci je pak jen v přístupu, kdy se síťka aplikuje bu´D pod kontrolou kamery přímu na pobřišnici - taková síťka je poměrně dost drahá, nesmí tvořit srůsty s kličkami střevními, se kterými je v přímém kontaktu. Klasicky se pak síťka aplikuje otevřenou stěnou, ze spodu je kryta pobřišnicí - oddělena od útrob, je lokalizována pod svaly břišní stěny, čímž je také zajištěna největší pevnost plastiky. Co se týká kosmetiky, není také velký rozdíl, protože otevřenou cestou se většinou postupuje stejnou jizvou, jaká je po první operaci, při laparoskopii jsou sice jizvičky kratší, ale je jich několik ( 3-5 ) a v různých místech břicha. Co se týká rozhodnutí, já sám bych asi doporučil klasickou operaci, v tomto případě, která je většinou kratší, než laparoskopie, efektivní a podle mně i kosmeticky lepší. PO operaci je jistě vhodné 3-5 týdnů nosit jako oporu kýlní pas. Těhotenství bych doporučil s odstupem minimálně 3 měsíců od operace. S pozdravem

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?

banner_voucher_sleva_magniflex
reklama https://milusehorska.com/

Mohlo by vás zajímat

Astma, alergie či atopický ekzém trápí spoustu dětí. Pomáhá jim jeskyně

Počet dětí s astmatem, alergiemi či atopickým ekzémem stále roste, nemocemi v Česku trpí statisíce z nich. Jen s atopickým ekzémem se potýká až 20 % školních dětí, s alergiemi asi 30 % a s astmatem 10 %. Příčin je několik – kromě horšího životního prostředí, oslabená imunita, větší citlivost na alergeny, či nezdravý životní styl. Kromě klasických léčebných metod pomáhá dětem v boji s chorobami dlouhodobý pobyt v jeskyni – tzv. speleoterapie.

Příběh Vojty: Úlevu od alergií našel v chladu jeskyně

Narození syna Vojty (12) přineslo paní Michaele z Prahy do života očekávanou radost. Záhy se však ukázalo, že jeho zdraví bude vyžadovat usilovnou péči. Vojta totiž začal trpěl atopickým ekzémem a celou řadou alergií, přidalo se také astma. O dramatické okamžiky tak nebyla nouze. Paní Michaela se proto kromě podávání léků snažila najít další cesty, jak svému synovi pomoci. A jednu našla v podzemí Moravského krasu – v chladu jeskyní v podobě tzv. speleoterapie.

Po operaci šedého zákalu vidím okraje čoček

Dobrý den. Po operaci šedého zákalu vnímám okraje čočky. Je to normální? Děkuji za vysvětlení.

Děti se vrací do lavic. Zásadní je podpořit imunitu a minimalizovat stres

Návrat do školních lavic znamená povinnosti, změnu režimu celé rodiny a může vést k řadě onemocnění. Nachlazení, stres, vši a spousta dalších nepříjemností, které v září na školáky číhají – jak jim předejít a jak je řešit?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce