Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Antidepresiva způsobují i snížení zájmu o sex nebo poruchy erekce

(MUDr. Tomáš Novák | přečteno: 58723x )

Nežádoucím účinkem některých antidepresiv jsou problémy v sexuálním životě – zejména ztráta zájmu a prožitku při sexu. Není nutné se s tím smířit, lékaři mohou tyto potíže při léčbě deprese zohlednit – v některých případech stačí snížit dávku, nebo nasadit "lékové prázdniny", jindy pomůže změna typu antidepresiva, či přidání léků podporujících sexuální funkce.

shutterstock.com

Antidepresiva (AD) jsou bezesporu velkým přínosem pro léčbu deprese, úzkostných poruch a dalších psychických obtíží. Ani novější typy AD však nejsou bez nežádoucích účinků. K častým vedlejším účinkům, které mohou být lékaři přehlíženy a o kterých se pacienti zdráhají mluvit, patří sexuální dysfunkce. Patří sem zejména snížení zájmu o sex, porucha sexuální vzrušivosti (porucha erekce u mužů a lubrikace u žen) a nedosahování, nebo oddálení orgasmu.

Sexuální dysfunkce mohou velmi negativně ovlivnit kvalitu života, sebevědomí a intimní vztahy. Mohou také zhoršit spolupráci při léčbě deprese a patří mezi nejčastější důvody přerušení užívání AD, což může vést k návratu či zhoršení depresivních příznaků.

Při léčbě deprese však nemusí mít negativní dopad na sexuální život jen léky, pacient mohl mít problémy v sexuálním životě už před léčbou AD. Především ztráta zájmu a prožitku při sexu totiž patří k běžným příznakům samotné deprese. Stejně tak mohly být sexuální dysfunkce způsobeny jinými souběžnými psychickými (např. nadměrná konzumace alkoholu či návykových látek) a tělesnými obtížemi (např. kardiovaskulární onemocnění). Nemusí jít tedy o vliv AD, ale o nedoléčenou depresi či jiná onemocnění a jejich léčbu.

Na Ordinace.cz najdete vše o příznacích a příčinách deprese i její léčbě. Tento text zaměřený speciálně na vliv AD na sexuální život publikujeme díky námětu naší čtenářky Jaroslavy Kolářové.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lumír

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

linda

Antidepresiva moc neuznávám, mají dle mého názoru spousty negativních vedlejších účinků a můj tatínek z toho všude usínal, měl třes a různé poruchy, halucinace atd. a měnil se po těchto prášcích před očima..a za r orky, co je bral na předpis, umřel na selhání srdce ve věku 60 let..tak tedy nevím..:-( ale já a sestra jsme si tenkrát řekly, že je nikdy brát nebudeme..a nebudeme s užíváním nikdy souhlasit a předepsat si je nenecháme..Myslím, že pomoc by měla být jinačí cestou, a to přírodní, psychologická či jiná. Toť můj názor.

Marek

Tatínek mel zrejme AD ktere mu nevyhovovalo, ja bez asentry bych uz tady dneska nebyl, silene stavy me hnaly k sebevrazde. Ma to sicd nekolik vedlejsich ucinku ale da se s tim chodit do prace a nikdo nic nepozna.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce