Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bezlepková dieta vyjde pacienty s celiakií draho

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1044x )

Až pětkrát více zaplatí za bezlepkový chléb (ve srovnání s obyčejným) lidé, kteří trpí celiakií – autoimunitním onemocněním, při němž dochází k chronickému zánětu tenkého střeva. Jediným způsobem, jak nemoc léčit, je totiž celoživotní bezlepková dieta. Pokud si nemocní chtějí pochutnat na pečivu, musí vybírat takové, které neobsahuje lepek. Jeho cena, stejně jako cena dalších bezlepkových potravin, však nyní prudce stoupla.

www.vyzivadeti.cz

„Nejde jen o to, že celiaci musí kupovat výrazně dražší pečivo. Stoupla také cena mouky. Kilo dnes koupíte za 110 Kč. Dražší jsou také přirozeně bezlepkové potraviny. Velkým problémem je navíc stravování dětí ve školách a školkách. Ty totiž nejsou povinné dětem bezlepkové jídlo zajistit a rodiče jej proto musí připravit sami – to vyžaduje nejen dostatek peněz, ale také čas. Ne vždy zvládnou matky zajistit dítěti kvalitní dietní režim a u toho chodit na plný úvazek do práce,“ vysvětluje Ing. Ivana Lášková, předsedkyně pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu z.s.

Pojišťovny bezlepkovou dietu nehradí

Některé nabízejí různě vysoké příspěvky, o které si lidé s celiakií musí žádat individuálně. Často je však mohou čerpat pouze děti a studenti. Všeobecná zdravotní pojišťovna jako jediná reagovala na zdražování a zvýšila příspěvek na bezlepkové potraviny o 2000 Kč, takže celková hodnota příspěvku je 8000 Kč za rok. Podle Ing. Láškové však lidé, kteří se musí obejít bez lepku, utratí každý měsíc za jídlo v průměru o 3000 Kč více než ti, kteří složení potravin řešit nemusí.

„Celiakie je jediná nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázáni sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,” říká doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D., přednosta Interní kliniky 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Příznaky celiakie

Nemoc se může projevovat bolestmi břicha, nadýmáním, ale také anemií, osteoporózou, neplodností, zvýšenou kazivostí zubů, bolestí kloubů či únavou. Lidé tyto projevy často zaměňují za jiné poruchy trávicího ústrojí, a celiakie tak zůstává neodhalena. K propuknutí nemoci může dojít v kterémkoli věku. 

Mnoho celiaků o své nemoci neví

 „Celiakii odhalíme jen přibližně u 20 % nemocných, zbylí o příčině svých potíží bohužel neví. Snažíme se proto nabádat lékaře nejrůznějších specializací, aby své pacienty, kteří mají některé z příznaků, na nemoc vyšetřili. Nejprve odběrem krve. V případě, že výsledky odpovídají celiakii, podstoupí pacienti další vyšetření, při kterém jim odebereme vzorek z tenkého střeva, kde zjistíme poškození sliznice typické pro celiakii. Pak pacienta s celiakií převezme do své péče gastroenterolog,“ popisuje doc. Kohout.

Léčbou celiakie je bezlepková dieta

Jakmile lékař celiakii potvrdí, začíná nemocným přísná dieta. Ze svého jídelníčku musí vyřadit lepek obsažený v některých obilovinách, jako je pšenice, žito, ječmen nebo oves. Znamená to tedy vzdát se běžného pečiva, těstovin nebo například piva. Porušování bezlepkové diety může vést k závažným komplikacím, například ke zvýšení rizika některých nádorových onemocnění, těžké osteoporóze, sterilitě a dalším problémům.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce