Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chirurgie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3609x )

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem Doc. MUDr. Robertem Gurlichem, CSc. z 1. chirurgické kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 31. října 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Moderátor: Vítám Vás, pane docente, přeji Vám příjemné posezení mezi  zvědavými tazateli.

dr.Gürlich: jsem zde s panem přednostou a děkujeme za přivítání

vblanka (offline): Pane doktore, mám za sebou několik operací píštělí. Měla jsem píštěl v pupíku, na kostrči(opakovaně). Chci se zeptat z čeho se píštěle tvoří? Zda mohou napadnout orgány v těle? Slyšela jsem, že mají chodbičky i  hodně daleko po těle. děkuji

dr.Gürlich::mohou být vrozené, dále záleží na konkrétní příčině vzniku. to je ale potřeba vyšetření imunologem a erudovaným chirurgem.

Moderátor: Mohu-li i já se svou troškou do mlýna: zajímal by mě důvod souhlasu pacienta nebo rodinných příslušníků s operací. Jsou lidé, kteří si neuvědomují nevyhnutelnost zásahu, přesto jsou to oni, kdo rozhodnou? Není snad lékař tím, kdo musí vědět nejlépe, co je pro pacienta nejlepší?

dr.Gürlich: Pokud není nemocný zbaven svéprávnosti o sobě rozhoduje sám. Pouze u nezletilých dětí rozhodují rodiče, u lidí zbavených svéprávnosti pověřený zástupce. Třetí možností je stav ohrožení života. Jinak jak jsem uvedl na začátku: lékař doporučuje, nemocný má poslední slovo.

Moderátor: Nemocný má poslední slovo - rozhodne však mnohdy špatně v  důsledku neinformovanosti. Lékař samozřejmě všechno vysvětlí, ale "ne/rozumné" rozhodnutí závisí na vzdělání.

Jardik (offline): Trpím trvale řídkou stolicí a mám dojem, že výhoda štíhlé postavy je u mne vykoupena nedostatkem vitamínů, které mé zažívání stejně jako kalorie nevstřebá dostatečně. Jsem rekreační sportovec 53 let a po déle trvající zátěži (hodiny) mám dlouho zvýšený krevní tlak (ještě i další den). Je tato situace nebezpečná? Cholesterol mám nízký, lehce pod průměr. Děkuji za odpověď. Macák

dr.Gürlich: Máte pravdu, že dlouhodobé průjmy mohou vést k hypovitaminóze a snížené výživě. Je nezbytné odborné vyšetření, ve Vašem případě gastroenterologem k objasnění příčiny průjmu. Ten zváží i ostatní Vaše stesky a doporučí další postup.

ira: Je možné aby bolesti v oblasti žlučníku byly vyvolány nervozitou?

dr.Gürlich: Bolesti v nadbřišku mohou mít řadu příčin, na prvním místě je nutné vyloučit organický podklad bolesti. Pokud je vyloučen, až pak můžeme hovořit o neurasthenii.

blondy: p.doktore, dělají se mě na prsu dost často takové vřídky (nevím jak se jmenují), naposledy jsem ho musela dát vyříznout to je asi měsíc a už ho mám znovu. Chci se zeptat co to je, mám na to mastičku Bactroban. Může to být tím, že mám propadlou tetanovku?

dr.Gürlich: Vážená paní, s propadlou lhůtou očkování proti tetanu tvorba Vašich vřídků nemá nic společného. Je ale třeba zjisti, pokud byl vřídek odstraněn histologický nález a pokud bylo přítomno hnisavé ložisko i mikrobiologický nález. Podle nich je nezbytné stanovit další postup. Proto Vám doporučuji nejdříve jít za chirurgem, který Vás ošetřil a s ním Váš stav konzultovat.

blondy: Na chirurgii jsem byla a i se ptala co to je a z čeho se to dělá a jak tomu zabránit, sestra mě řekla, *že je to tím, že nosím krajkovou podprsenku*, tak nevím co si o tom myslet.

dr.Gürlich: platí předchozí odpověď. Pokud se chcete Vašich obtíží zbavit musíte kontaktovat lékaře, který Vás ošetřil.

Moderátor: Mám zde dotaz čtenáře, který se nemůže zúčastnit: Jaká vyšetření jsou povinná před operací a která-proč. Zároveň má obavy, že velmi riskoval, když v cizině před operací žádná vyšetření jeho paní nepodstupovala.

dr.Gürlich: Rozsah předoperačního vyšetření je závislý na charakteru výkonu a stavu nemocného. Rozsah těchto vyšetření je celosvětově standardizován.

Lenkas: Dobrý den pane doktore, můj taťka byl asi před pěti lety na  operaci s přetrhlou achilovkou. Noha ho stále bolí. Bylo mu řečeno, že po této operaci je běžné, že achilovka "přiroste" ke kůži a musí se následně operativně "odříznout". Není to prý ovšem řešením, protože achilovka přiroste znovu. Chtěla jsem Vás proto požádat o radu, zda by mělo smysl tuto operaci podstupovat. Děkuji.

dr.Gürlich: Skutečně tato obava je na místě. Proto je důležité aby konkrétní situaci zvážil erudovaný ortoped a u Vašeho otce navrhl konkrétní řešení. Pouze tento postup přinese optimální výsledek pro obtíže Vašeho tatínka

michal veselovsky: zakladni problem: pacientka je dlouhodobe imobilni pacient. lezi v dusledku aterosklerozy se se ji znepruchodnily cevy dolni koncetiny. a byla indikovana amputace. Pacienka opraci odmitla.jak dlouho obvykle trva doba nez se dostavi sepse. pripadne jake jsou jine moznosti terapie?.

dr.Gürlich: jedná se o závažný stav, který je nutné řešit a pokud je již přítomen defekt na noze, velmi pravděpodobně sepse již probíhá. Proto je nutné neprodleně stav konzultovat s lékařem.

michal veselovsky: dekuji za odpoved je mi jasne ze tento problem nelze resit na dalku .
dr.Gürlich: Naprosto souhlasím. Každý problém je nezbytné řešit u konkrétního nemocného. Jen tak získáme optimální výsledek.

sonka: vas pohled na laickou prvni pomoc

dr.Gürlich: Je nezbytná a čím erudovaněší, tím lépe pro účel jejího poslání. Je problém systému proškolení laické veřejnosti.

Moderátor: Děkuji doc. Gurlichovi za trpělivost a vyčerpávající odpovědi a těším se někdy opět na shledanou. Rovněž tak přeji i všem zúčastněným hezký zbytek dne.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce