Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi! (díl 5.)

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 10735x )

Stále ještě hledáme tu nejlepší dietu, která vás natrvalo zbaví nadbytečných kilogramů a organismus "nezhuntuje". Bude to třeba ta, kterou najdete v knižních bestsellerech, které se na pultech knihkupectví neohřály ani chvíli? Je dobré se stravovat podle Lenky Kořínkové, která také vydala několik knih?

shutterstock.com

I dnes připomínáme, že odborníci hodnotili každou dietu hubnutí podle toho, jak škodí či prospívá tělu a duši. Celkové hodnocení se pohybuje na škále od * nejhorší až po ***** nejlepší. V celkovém hodnocením odráží to, jak konkrétní metoda škodí či prospívá tělu i duši a jak rychle se při ní hubne a následně zase přibírá.

Kniha Fit pro život

Celkové hodnocení:**

Princip: V knize se doporučuje, aby 70 % jídelníčku tvořilo ovoce a zelenina, dopoledne pití šťávy či konzumace pouze ovoce a zeleniny. Normální pestrá strava se doporučuje až odpoledne a večer. Pokud lidé podle informací v této knize hubnou, je to proto, že snížili příjem energie v důsledku zvýšeného příjmu ovoce a zeleniny na úkor jiných, většinou vysokoenergetických potravin.

Pozitiva: Většina lidí po přečtení této knihy zařadila nově do svého jídelníčku v rozumné míře ovoce a zeleninu.

Negativa: Nevhodně doporučované cykly příjmu potravy podpořily velký nešvar obézních v naší zemi, kteří ráno nesnídají, v poledne se nenaobědvají a většinu potravy přijímají v druhé polovině dne, kdy vyhladovělí po celodenním půstu zkonzumují mnoho potravin při nákupu, vaření, večeři a večerní televizi. Po přečtení této knihy se také velmi zvýšil příjem džusů, které pro obézní vzhledem k vysokému obsahu cukru (v 1 litru 100% džusu údajně "bez cukru" je energeticky vyjádřeno 30 kostek ovocného cukru) jsou nevhodné.

Dieta podle krevních skupin

Celkové hodnocení:**

Princip: Údajně nejstarší doložená krevní skupina je 0, kdy před 40 000 lety př.n.l. člověk kromaňonský pojídal především maso. Život lidí s krevní skupinou A, která se objevila před 20 000 lety př.n.l., ovlivňovalo především zemědělství a chov domácích zvířat. Dle této teorie americký lékař Peter D´Adamo tvrdí, že existuje souvislost mezi krevními skupinami a vhodnou stravou. Člověk potřebuje dle něho jíst to, co odpovídá jeho krevní skupině. Sníme-li to, co "naší krvi nechutná", je porušena plynulá látková výměna a potraviny se ukládají do tukových zásob. A tak pro lidi s krevní skupinou 0 je ideální kromě jiných potravin především maso, pro skupinu A je výborná zelenina apod. Není mi známa žádná studie, která by seriózně dokázala vztah mezi krevními skupinami a vhodným výživovým stylem.

Pozitiva: Lidé se zamyslí nad svým jídelníčkem a dostanou ho více pod kontrolu. Často sníží celkový energetický příjem.

Negativa: Jídelníček není u některých krevních skupin vyvážený, některé potraviny či jídla dle kuchařek jsou méně dostupné.

Dieta Lenky Kořínkové - zvířátka a kytičky

Celkové hodnocení:**

Princip: Lenka Kořínková hubne prý proto, že nekombinuje určité druhy potravin, které pro přehlednost rozdělila na dvě skupiny - kytičkové a zvířátkové.

Pozitiva: Hubnoucí jsou nuceni se zamyslet nad svým jídelníčkem. Odpadá automatické zobání mezi jídly, protože si přinejmenším musí uvědomit, zda si dané jídlo vzhledem k předchozí konzumaci určitého druhu potravy mohou dovolit. Většinou sníží energetický příjem díky tomu, že přijímají vyšší podíl rostlinných potravin a menší podíl potravin tučných.

Negativa: Přemýšlení o kombinování potravin zatěžuje, někdy je obtížné principy dodržet. Při jednostranné konzumaci např. "kytiček" chybí některé živiny, vitaminy a minerály. Někdy může dojít i k nárůstu hmotnosti při volbě vysokoenergetických potravin.

Příště čtěte: Odborné hodnocení "barevné" diety a možnost zázračného hubnutí.

Máte zkušenost s některou z těchto diet? Zabrala na vás nebo jste s ní naopak pohořeli? Dejte nám vědět v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetik: Nechci si píchat inzulín, proto krotím kila

Bohumil Veselý je aktivní muž v důchodu studující univerzitu třetí věku. Jeho diagnóza zní: diabetes 2. typu. Kvůli cukrovce musí zhubnout ať chce, nebo ne. Spoustu let se snažil svoje kila zkrotit, podařilo se mu to až pod pohrůžkou inzulínu.

Příčiny obezity: Proč nejdou kila dolů nebo je naberu zpátky

Nelze prostě a jednoduše konstatovat, že Marie či Tonda jsou zkrátka tlustí – za obezitou a nezdravým životním stylem se schovává celá řada příčin, které je třeba postupně všechny řešit a odstraňovat, pokud chceme obezitu léčit a nastartovat dlouhodobou cestu ke zdravému životnímu stylu.

Léčba obezity: Při hubnutí je důležitější hlava než žaludek

Mučednické hladovění vám ke snížení a udržení váhy nepomůže, byť můžete během diety vypadat velmi hrdinně. Recept psycholožky Ivy Málkové nehraje na efekt, ale efektivitu: zhubněte trvale tím, že nebudete trpět, jídlo i pohyb vám budou "chutnat", budete si klást reálné cíle a změníte životní styl natrvalo, ne jen na dva superdietní týdny.

Ohrožují kila navíc vaše zdraví?

Obezita, nadváha, otylost, kila navíc, korpulentnost – takto označujeme fakt, že někdo nemá ideální váhu. Takových je v ČR v52 %. Co je vlastně obezita, jaké má podoby, jak se zjišťuje a jaká zdravotní rizika jsou spojena s různými stupni obezity? Naučte se to spočítat a zjistit, jaká rizika z toho plynou právě pro vás.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce