Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Jak reagovat na špatné vysvědčení?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9247x )

Strach a obavy z toho, jak rodiče na vysvědčení zareagují, mohou vést k útěkům z domova, či jinému zkratkovitému jednání. Často za to mohou přehnané nároky rodičů: čtyřicet procent z dětí, které volají kvůli známkám na Linku důvěry, je se svými výsledky spokojeno, vědí však, že rodiče nikoli.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Pokud váš potomek přinese špatné vysvědčení zachovejte klid. Nenadávejte, nekřičte, rozhodně ho fyzicky netrestejte a ani mu nedávejte tresty, které mu školu ještě více znechutí.

Prohlédněte si pozorně vysvědčení a nejdřív na něm něco pochvalte. I kdyby to byla jednička z chování nebo tělocviku, vypíchněte ji jako úspěch. Při hodnocení známek se snažte zohlednit předchozí výsledky, ale i to, jak moc se dítě snaží.

Čtěte také: Nezvladatelné dítě

Děti (ale i dospělí) špatně snáší kritiku spojenou s porovnáváním vůči někomu dalšímu. Na jednu stranu v dítěti rozdmýcháváte závist, ale i žárlivost. V některých dětech vede porovnávání k pocitu marnosti a rezignaci. Mají pocit, že rodičům se nezavděčí nikdy, tak proč se vůbec snažit.

I když dítě nemá dobré výsledky, nikdy nad ním nelámejte hůl. Jedním z typických problémů, se kterými si rodiče nevědí rady, jsou propadající puberťáci. Podle statistik nejvíce propadají hoši na druhém stupni, tedy v době nástupu puberty. A co potom?

Čtěte také: Při úrazech zubů je důležitý čas

Existuje rozumná domluva, pozitivní motivace v podobě výhod za lepší známky či tresty za lajdáctví. Dobré je pokusit se porozumět, co za takovým postojem toho našeho puberťáka vlastně je - zda je to lenost, nízká sebedůvěra či třeba depresivní nálady. Se vším se dá pracovat, ale někdy dítě potřebuje spíše pomoci s jinými věcmi, kvůli kterým se zhoršuje ve škole.

Emocionální život mladistvých je bohatý a plný náhlých vzplanutí a rychlých úsudků, velký vliv na něj mají i vztahy v rodině a ve škole. Rodiče občas bývají po rozhovoru s dítětem překvapeni, kde byl vlastně zakopán pes - dítě je zamilované, šikanuje ho spolužák nebo ho učitelka zesměšňuje kvůli červeným kalhotám.

I v případě pětek na vysvědčení existuje řešení – učit se přes prázdniny. Všechny situace se dají řešit, avšak bez řevu, hádek, urážek a nechtěných emocí. Děti, na které rodiče kladou velké nároky, se mnohdy špatnou známkou samy velmi trápí, a tak není třeba je ještě víc zneklidnit. Přehnaně nekritizujte, naopak vyzdvihněte úspěchy a dobré známky, vždycky se totiž najde něco, za co je možné dítě pochválit. A pozitivní motivace je tou nejlepší, jakou svému dítěti můžete dát. Proto by i v případě špatného vysvědčení měla následovat malá odměna – třeba návštěva cukrárny.

Čtěte také: Záněty středního ucha mohou ohrozit sluch i vyjadřování dětí - jak jim předejít?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce