Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kouření zabije jen letos nejméně 5 milionů lidí na celém světě

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 69274x )

Kouření letos zabije nejméně pět milionů lidí na celém světě a ukrátí jim tak život průměrně o patnáct let. I to je důvod, proč 172 států ratifikovalo Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku (FCTC) iniciovanou Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Česká republika zatím úmluvu nepodepsala, jako jediná ze zemí EU. A to i přes fakt, že i u nás umírá kolem tisíce lidí ročně na následky pasivního kouření a efektivní léčba závislosti by zachránila v příštích dvaceti letech až dva a půl tisíce životů.

shutterstock.com

Petici proti kouření podepsalo 117 tisíc lidí

Proč stát nezasáhne razantně proti kouření? Bojí se politici „hněvu“ kuřáků? „Pokud někdo kouří, je to jeho výsostné právo. Ale pouze do chvíle, než svým počínáním začne ohrožovat své okolí. A v tomto případě se o ohrožování zcela prokazatelně jedná, pasivní kouření podle lékařů způsobuje závažná onemocnění a ročně na něj v České republice umírá přes 1 000 lidí,“ uvádí spoluautorka petice Stop kouření ve veřejných prostorách MUDr. Eva Králíková, CSc.

S tím, aby na veřejnosti včetně restaurací měli kuřáci zakázáno zamořovat vzduch, souhlasí již víc než 117 000 lidí, kteří petici na internetu podepsali. Vyslyší ale čeští politici jejich názor?

„Chceme dosáhnout toho, aby zmizely zakouřené prostory, kde menšina předepisuje většině, jaký vzduch bude dýchat,“ uvádí se v petici Stop kouření. „Chceme, aby poslanci taky trochu poslouchali hlasy svých voličů, proto volíme tuto demonstrativní formu,“ uvádí jeden z organizátorů petice Lukáš Nádvorník. A pokračuje: „Pokud svůj názor vyjádří skoro 120 tisíc lidí, poslanci to snad alespoň zaregistrují a budou se muset problému věnovat.“ Petici je možné podepsat i na tiskové konferenci a organizátoři ji během semináře předají představitelům vlády a parlamentu.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pikatchu
1x

Příjmy státního rozpoštu z tabákových výrobků několikanásobně přesahují náklady na léčení. Vyšší mortalita kuřáků zase snižuje výdaje na důchody. Navíc - co stojí jeden Pandur - je směšné o nákladech na "léčení" kuřáků. A co stojí čeští žoldáci v Afghanistánu?

Zdenka Karumníková

Toto mě skoro rozesmálo...„Užívání tabáku nemá negativní dopad jen na zdraví, ale nepříznivě se odráží i na státní ekonomice.....tabák, benzin,alkohol a pod. to jsou daně, kde má stát obrovské příjmy.Pan ministr Heger, by si měl prosadit, aby zisky z prodeje tab. výrobků byly přesunuty do zdravotnictví. Ano, kuřákům ať přitvrdí a narkomanům přidá...však žijeme v Kocourkově , že ? také by mohl léčit gemblery, zloděje,násilníky, tlouštíky či podvyživené atd...i zde je nižší produktivita práce ( pokud vůbec nějaká je) Tyto řeči jsou pouze " berličky", jak omluvit promrhané peníze nás všech. Je mi z toho smutno.

Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce