Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kvasinkové infekce pochvy

(MUDr. Ladislav Mašek | přečteno: 849627x )

Až u třetiny žen se kvasinky v pochvě vyskytují bez jakýchkoliv příznaků. Často však přemnožení kvasinek vyvolá příznaky, které se nedají přehlédnout - je to hlavně úporné a nepřestávající svědění v oblasti zevního genitálu a charakteristický výtok.

shutterstock.com

Často kladné otázky

Existují již bakterie v pochvě?
Tak jako v jiných orgánech (střevo, ústa) i v pochvě existují bakterie, které za normálních okolností nezpůsobují žádné obtíže. Ba naopak, jsou součástí přirozeného fungování zdravého organismu. Nejdůležitějším mikroorganismem v pochvě je Laktobacil, který zde udržuje kyselé prostředí a tím ji chrání před zevními škodlivými vlivy.

Jaké jsou nejčastější příznaky kvasinkových zánětů?
Pacientky si nejčastěji stěžují na bělavý tvarohovitý výtok, svědění a pálení genitálu. Zarudnutí zevních rodidel je běžné a může být doprovázeno otokem, který vede k bolestivosti při močení a při pohlavním styku.

Může kvasinkovou infekcí onemocnět i sexuální partner?
I když je to vzácné, muži mohou být rovněž postiženi. Kvasinky u nich vyvolávají zánět předkožky a žaludu, výtok většinou nebývá přítomen. Až 25 procent mužských partnerů žen trpících mykózou může být pouhými nosiči kvasinek bez samotných příznaků onemocnění. Protože muži - nosiči mohou znovu nakazit své partnerky, čímž vzniká bludný kruh, je prospěšné pro daný pár po dobu léčby vynechat pohlavní styk nebo používat bariérovou formu antikoncepce, kondom. Přesto je třeba upozornit, že poševní mykóza není primárně považována za pohlavně přenosnou nemoc.

kapitola
Diskuse k článku
misa
61x

Pane doktore, tak trochu mi v popisu te prevence chybela zminka o jezeni jogurtu ci zakysanych vyrobku s zivymi kulturami jako je lactobacillus, dale potom vyznam cesneku, atd, atd... ja jsem si kvasinkovou infekci kompletne vylecila pouze jezenim bileho jogurtu 3x denne a par strouzku cesneku kazdy den (s chlebem cerstvy, nebo mirne povareny). Mimo to jim samozrejme zdrave, spoustu zeleniny a ovoce, celozrnne vyrobky a zeleny caj. Nejim cukr (ktery kvasinky primo miluji) ani tucna jidla. Jen me prekvapuje ze o tom ve vasem clanku neni ani zminka.

v
15x

za jak dlouho jste se jí zbavila?

L
10x

Jak dlouho to trvalo, než jste se jí zbavila? Mně trápí už rok, skorko každý měsíc :-/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 257. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Posílení imunity

Mám problémy s imunitou jsem často nemocná a potřebovala bych léky na posílení imunity můžete mi nějaké doporučit? Předem děkuji Růžena Seppová

Gynekologické potíže k létu patřit nemusí

Horké počasí a koupání dovedou potrápit. Své o tom ví mnoho žen, které právě v tuto dobu sužují opakované záněty. Jak jim předejít?

Gynekologické potíže mohou způsobit i mokré plavky

Horší hygiena při cestování ale také mokré plavky – to jsou časté důvody, proč ženy v létě trpí gynekologický i potížemi.

Výtok z pochvy

Trpím velmi často na výtoky z pochvy,jedná se o tvarohovitý hlen, který občas svědí, občas zapáchá, svědění, někdy i pálení se objevuje hlavně po styku. Jaká je prevence či léčba?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce