Inzerce https://www.lekarna.cz/do-prirody-bez-obav/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=do-prirody-bez-obav

Nespavost zhoršuje kvalitu života

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 372x )

Pokud jednou za čas nemůžete usnout, je to sice nepříjemné, ale nejedná se o nespavost. Co ale dělat, když to je častěji či dokonce stále?

shutterstock.com

Spánek je jedním z pilířů lidského zdraví. Dobrý spánek je důležitou podmínkou dobré kvality života. Naopak špatné spaní může mít nepříznivé zdravotní důsledky a zhoršit kvalitu života. 

Potřebné množství spánku se pochopitelně liší podle věku. Děti potřebují více, aby byly v bdělém stavu schopné se učit a hrát si.
„Spánek a správné vylučování spánkového hormonu melatoninu má podstatný význam pro vývoj dětského mozku. Podílí se na rozvoji intelektových funkcí, řeči, chování, ale i pohybových dovedností a tělesném růstu,“ vysvětluje přední česká odbornice prof. MUDr. Soňa Nevšímalová, DrSc. 

Neméně významný je spánek pro dospívající a dospělé jedince.
„Spánek je důležitý pro regeneraci tělesných i duševních sil, paměťové procesy, imunitní reakce a hormonální a metabolické pochody včetně udržování přiměřené tělesné hmotnosti. Rovnováha některých hormonů vylučovaných ve spánku brání vzniku obezity a metabolického syndromu,“ potvrzuje profesorka Nevšímalová.
„Dostatečný spánek je prevencí zvýšeného krevního tlaku, infarktů, cévních mozkových příhod, cukrovky a je ochranou i proti růstu nádorů,“ dodává.

Nedostatek spánku navozuje změny podobné stárnutí. Dochází k urychlení průběhu některých onemocnění např. cukrovky, vysokého krevního tlaku, obezity a poruch paměti. Přerušovaný nebo nedokonalý spánek je také spojován s chronickou únavou, s vyšším výskytem psychických poruch a také se zvýšeným počtem nemocných. Okamžitý nebo dlouhodobý nedostatek spánku zvyšuje počet dopravních nehod, průmyslových pracovních úrazů a ve svých konečných důsledcích ovlivňuje i mortalitu.

Čtěte také: Kvalitní spánek ovlivňuje naše zdraví i délku života

Nespavost (insomnie) - nejčastější spánková porucha

Nespavost, odborně insomnie, je porucha spánku, při které je narušené usínání nebo průběh spánku. Vyznačuje se obtížným usínáním v noci a brzkým ranním probuzením, po kterém už nemůžete znovu usnout. Výjimkou není ani časté probouzení během spaní. Nespavost způsobuje, že jste unavení, malátní, podráždění, máte zhoršenou koncentraci a špatnou náladu. Zhoršuje se i pracovní výkonnost. Při dlouhodobé nespavosti dochází k vážnějším problémům - psychickým poruchám a poruchám vnímání. Nenechejte problém s nespavostí zajít tak daleko. 

Typy nespavosti

  • Přechodná - trvá většinou do 1 týdne, způsobená aktuálním stresem.
  • Akutní - trvá do 1 měsíce, je vhodná konzultace s lékařem.
  • Chronická - dlouhotrvající inosomnie může vést až k vážným zdravotním následkům.

Příčiny nespavosti

Bohužel, příčin je celá řada. Mezi nejčastější příčiny patří stres, nadměrná psychická zátěž a deprese, díky kterým se nám večer v hlavě motají problémy a nemůžeme usnout. Další ohroženou skupinou jsou pak lidé s nepravidelným spánkovým režimem, tedy především ti, kteří pracují na noční a denní směny. Ani alkohol, kofein a nadužívání některých léků spánku neprospívají. Odborníci také varují před nedostatkem pohybu a pobytu na čerstvém vzduchu.

Většinu z toho můžete ovlivnit. Pak jsou příčiny, které hůře rozklíčujete nebo neovlivníte. Velká skupina tělesných chorob vyvolává poruchy nočního spánku. Jednou velkou podskupinou jsou stavy kdy je přítomna bolest (bolesti kloubů, svalů, žaludku, střev a dalších vnitřních orgánů) nebo svědění při kožních chorobách (ekzémy). Podobně se na nespavosti podílí i systém kardiovaskulární (arytmie, dušnost) a ischemická choroba dolních končetin. Potíže se spánkem mohou mít lidé postižení plicními chorobami (astma bronchiale a chronická obstrukční choroba bronchopulmonální). Porucha spánku je přítomna i u endokrinních onemocnění (zvýšená sekrece hormonů štítné žlázy, cukrovka).

V lékařství se však setkáváme i s tím, že poruchu spánku vyvolají některá podávaná léčiva. Objeví-li se porucha spánku po nasazení nového léku je nutné neprodleně situaci oznámit lékaři, který lék předepsal.

Čtěte také: Syndrom neklidných nohou je častou příčinou nespavosti

Kdy si začít dělat starosti?

Pokud nespavost zažíváte 3 a vícekrát týdně, po dobu posledního měsíce a déle a zároveň pociťujete následky nespavosti v běžném životě – snižuje se váš pracovní výkon, v sociální rovině se vám hůře funguje, trpíte bolestmi. Pak je načase začít uvažovat o řešení.

Čtěte také: Spánková laboratoř může odhalit příčiny nespavosti

Léčba nespavosti

Základem léčby je dodržování spánkové hygieny.

Pravidla spánkové hygieny

  1. Nepijte kávu, černý či zelený čaj, kolu nebo různé energetické nápoje od pozdního odpoledne (nejlépe 4-6 hodin před ulehnutím), omezte i jejich požívání přes den. Působí povzbudivě a ruší spánek!!!
  2. Vynechejte večer těžká jídla, poslední jídlo zařaďte 3-4 hodiny před ulehnutím.
  3. Po večeři neřešte důležité věci, které Vás rozruší. Naopak se snažte příjemnou činností zbavit se stresu a připravit se na kvalitní – zdravý spánek.
  4. Lehká procházka po večeři může zlepšit Váš spánek. Naopak cvičení před ulehnutím (3-4 hodiny) již může Váš spánek narušit, přesuňte tyto aktivity před večeři.
  5. Nepijte večer alkohol, abyste lépe usnuli – alkohol zhoršuje kvalitu Vašeho spánku.
  6. Nekuřte, zvláště ne před usnutím a v době nočních probuzení. Nikotin také povzbuzuje, což pro bezproblémové usnutí není dobré.
  7. Postel i ložnici užívejte pouze ke spánku a pohlavnímu životu.
  8. V místnosti na spaní minimalizujte hluk a světlo a zajistěte vhodnou teplotu (nejlépe 18-20°C).
  9. Uléhejte a vstávejte každý den (i o víkendu) ve stejnou dobu +- 15 minut.
  10. Omezte pobyt v posteli na nezbytně nutnou dobu. V posteli se zbytečně nepřevalujte, postel neslouží k přemýšlení, ale ke zdravému a klidnému spánku.

Co dělat pokud se nedaří?

Pokud nic nepomáhá, poraďte se s odborníkem a nezůstávejte na nespavost sami. Nespavost je často součástí některých onemocnění, a proto by bylo dobré zjistit, zda je v tomto ohledu vše v pořádku. Pokud jste v dlouhodobém stresu a něco vás trápí, můžete zkusit nácvik relaxace nebo psychoterapii. Krátkodobá nespavost se může překonat i díky lékům na spaní. Farmakoterapie při použití hypnotik má však řadu nevýhod, například vznik závislosti či problémy s vysazením léků. Proto jsou hypnotika užívána jen přechodně a v kombinaci s antidepresivy. Mezi další možnosti léčby insomnie patří užívání spánkového hormonu melatoninu navozující přirozený spánek, přírodní či homeopatická léčba, vedení deníku spánku aj. 

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce