Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prošlé léky nepatří do koše, lékárny zajistí bezpečnou likvidaci

( Redakce | přečteno: 16333x )

Prošlé léky nepatří do koše ani do záchodu. Lidé by je měli odnést do lékárny, která zajistí jejich bezpečnou likvidaci.

shutterstock.com

Reagoval na zprávu Státního zdravotního ústavu, že v pitné vodě v Česku jsou stopová množství léků, nejčastěji ibuprofenu. Ústav také varoval před nesprávnou likvidací léků, tedy před jejich vyhazováním do odpadu.

"Za službu lidé nic neplatí, všechny lékárny ji poskytují bezplatně," zdůraznil mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Některé lékárny mají na prošlé léky speciálně označené kontejnery, v některých převezme léky lékárník.

Podle starších odhadů vyhodí Češi ročně léky za čtyři miliardy korun, to je desetina výdajů pojišťoven za medikamenty. Podle Krebse to už bude méně, lidé se totiž méně než dřív "předzásobují" léky. Chronickým pacientům píšou lékaři dávku do další kontroly, pro akutní onemocnění jsou i malá balení.

Krebs varoval před užíváním prošlých léků. Ani lékárník, natož běžný pacient, na většině léků nepozná, jestli nejsou skladováním poškozené. "Nedá se na vzhledu poznat, jestli tableta je ještě v pořádku," řekl mluvčí. Prošlý lék buď nezabere, nebo dokonce může uškodit zdraví.

Datum použitelnosti na obalu pilulek, mastí či kapek platí pro situaci, kdy jsou řádně skladovány. Neprodlouží se tím, že byly skladovány v lednici. Třeba u nosních či očních kapek je uveden také limit použitelnosti po otevření, není tedy možné je užívat déle.

Vrácené léky se musejí zničit, lékárny nesmějí dát dalšímu pacientovi plato léků, i když doba použitelnosti neskončila. Není totiž zaručeno, že lék byl správně skladován. Může v něm být už menší množství účinné látky, nebo vzniknout jedovaté zplodin, což dokáže odlišit jen chemická analýza.

Vrácené léky jsou často z pozůstalosti, zásoby vracejí také lidé, kterým lékař změnil léčbu. Často přinášejí zbytky z domácí lékárničky. Lékárníci radí zkontrolovat autolékárničky a domácí lékárničky alespoň jednou ročně. Donesené lékárničky bezplatně zkontrolují a poradí, co je vhodné dokoupit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Radka

Je to pěkný článek, bohužel poněkud vzdálený od reality. Obrátila jsem se přímo na lékárnu za účelem pořízení základního vybavení domácí lékárničky, žel zdaleka jsem se nesetkala s přístupem, který je v článku popsán. Lékárnice mi nebyla schopna poradit, ba právě naopak žádala ode mě konkrétní seznam léků, které bych v budoucnu mohla potřebovat. Paní lékárnice mě poté poslala do zdravotnických potřeb, kde mi byla nabídnuta autolékárnička s upozorněním prodavačky, že není jisté, zda-li budu její obsah vůbec potřebovat. Tudíž na rady odborníků bych se příliš nespoléhala, místo toho je lepší dát na svůj selský rozum.

Pavel

Upozorňuji na skutečnost, že některé lékárny odmítají převzít prošlé léky! Setkal jsem se s tím a ani po vyhrocené diskuzi s vedoucí lékárny jsem neuspěl. Bohužel nikde jsem se nedočetl, zda každá lékárna má povinnost převzít léky s propadlou expirací a případně v jakém množství. A zda tuto skutečnost řeší nějaký zákon, nařízení apod.

Jitka

Bohuzel i já mám tuto negativní zkušenost, léky s prošlou expirací mi zpět v lékárně nevzali


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce