Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pozor, léky je v horku nutné správně uchovávat

( Renata Vyšínová | přečteno: 9314x )

Už pomalu plánujete dovolenou? Poradíme vám, na co určitě nezapomenout při balení léků. Nikdy nevíte, jak dostupný bude lékař nebo lékárna.

shutterstock.com

Na dovolené se nevyplatí spoléhat na dostupnost zdravotnické péče nebo na to, že na lékárnu narazíte právě ve chvíli, kdy se Vám kvůli klimatizaci spustí rýma, nebo dostanete urputný průjem. Co tedy s sebou zabalit?

Vybavení cestovní lékárničky závisí na délce pobytu, na zdravotním stavu a na oblastech, které hodláte navštívit. Raději nespoléhejte, že si potřebné léky nakoupíte na místě. Čím méně vyspělou zemi navštívíte, tím vyšší je riziko, že budou v prodeji i léky, které neprošly řádnou kontrolou. Vždy si ověřte údaj, do kdy se má lék spotřebovat. Pamatujte na nutnost vhodného uchovávání léků.

Přečtěte si také: S letenkou si kupte i očkování

Letní rýma čího v klimatizaci

Co do lékárničky

Cestovní lékárnička standardně vybavená pro krátké cesty do tropů a subtropů by měla obsahovat:

  • obvazový materiál (hydrofilní obinadlo pletené, obinadlo pružné, gáza, náplasti různé velikosti, alkoholové tampony, trojcípý šátek, obinadlo škrtící pryžové)
  • dezinfekci pro ošetření drobných poranění
  • léky proti bolesti a horečce
  • léky proti nevolnosti v letadle, automobilu, popř. mořské nemoci
  • gel s obsahem antihistaminika proti svědivým vyrážkám, při pobodání hmyzem, požahání mořskými živočichy a rostlinami
  • lék proti průjmovým onemocněním. Při úporném průjmu a zvracení je třeba ihned doplnit tělesné tekutiny a soli (elektrolyty), proto se zařazuje do cestovní lékárničky směs pro přípravu rehydratačního roztoku
  • oční kapky s dezinfekčním účinkem se používají po odstranění cizích těles, při zánětech spojivek nebo po úrazu do doby než je dosažitelný lékař
  • lék proti rýmě, kterou může způsobit klimatizace v hotelu, v autobuse nebo v letadle
  • antimykotický zásyp nebo mast, které se aplikují mezi prsty nohou po koupeli a důkladném vysušení proti častému mykotickému onemocnění v horkém klimatu (kůže mezi prsty nohou zbělá a odlupuje se).
  • jehly, pinzeta, nůžky a teploměr
  • v případě pobytu v malarických oblastech se doplní cestovní lékárnička antimalariky podle rady lékaře na pracovišti cestovní medicíny.

Před dovolenou jděte k lékaři

Pokud jste chronicky nemocní, měli byste před odjezdem navštívit odborného lékaře a požádat jej o doporučení léků, které by přicházely v úvahu při zhoršení stavu- zejména pokud směřujete do míst, kde je obtížná dostupnost nebo až nedostupnost lékařské péče. Zeptejte se také na dávkování při zátěži způsobené horkým klimatem.

Jestliže vezete víc léků, můžete mít problémy s jejich celním odbavením. Do některých zemí je dovoz určitých léků zakázán, popř. celníci požadují jejich proclení. Centra cestovní medicíny Vám vystaví potvrzení, že převážené léky jsou určeny výhradně pro Vaše léčení a prevenci, popřípadě že jsou životně důležité.

Braňte se proti hmyzu

Do zavazadla přibalte také insekticidy. Přípravky obsahující pyrethriny a pyrethroidy mají i repelentní vlastnosti. I když repelentní prostředky lze ve všech zemích zakoupit, vezměte je s sebou alespoň v malém množství. Přípravky ve formě krémů jsou výhodnější, protože poskytují podstatně delší ochranu než přípravky tekuté.

Napište nám svou zkušenost se sháněním léků nebo lékaře na dovolené, své příspěvky můžete přidat k diskusi nebo poslat na mailu [email protected].

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jirinecka34

Mého syna postihl zánět středního ucha, když jsme byli na dovolené na Maltě - zřejmě to měl z letadla a koupání. Komunikace s lékaři byla díky jazykové bariéře těžká, ale byli velmi ochotní a snažili se nám pomoci. Myslela jsem, že mu píchnou ucho a bude, ale asi se to tam nedělá, syn dostával léky a zůstal v nemocnici, protože se zánětem středního ucha by nemohl letět zpátky letadlem. Byly to nervy, to přiznávám. Naštěstsí jsme byli pojištěni, takže nás to ani nezruinovalo. Nemohla jsem nemoci syna nijak zabránit, ale stejně od té doby beru pořádně velkou zásobu všelijakých léků a pojistka je samozřejmostí také.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce