Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Průvodce správným užíváním léků

( SÚKL | přečteno: 11167x )

Aby lék měl takové účinky, jaké potřebujete, měli byste dodržovat následující desatero. Pomůže vám se vyvarovat případných chyb - ať již v dávkování, užívání nebo zacházení s lékem, který uže nepotřebujete.

shutterstock.com

Základní pravidla pro správné užívání léčiv

  1. Před zahájením užívání léku si přečtěte příbalovou informaci. Pozornost věnujte zejména odstavci týkajícího se způsobu podávání.
  2. Během užívání dbejte na doporučení lékaře nebo lékárníka (dávkování, délka užívání).
  3. Tablety nekousejte, nedrťte, nerozpouštějte ani nepulte, pokud to není popsáno v příbalové informaci. Kapsle nevysypávejte ani nekousejte.
  4. Perorálně užívané léky zapíjejte dostatečným množstvím tekutiny. Nikdy ne s alkoholickými nápoji.
  5. V případě užívání více různých léků se o jejich společném užívání poraďte s lékařem nebo lékárníkem, tak zamezíte možným interakcím. Totéž platí, užíváte-li s léky doplněk stravy. Rozdíl mezi lékem a doplňkem stravy je popsán zde.
  6. V případě přetrvávání nežádoucího účinku popsaného v příbalové informaci, podezření na neočekávaný nežádoucí účinek (není popsán v příbalové informaci) nebo závady v jakosti léku kontaktujte lékaře nebo lékárníka. O tom, co je nežádoucí účinek se můžete víc dozvědět v tomto článku.
  7. Dbejte na správné uchovávání léku. Vždy mimo dosah dětí.
  8. Nikdy neužívejte léčivé přípravky po době použitelnosti.
  9. Nepoužitá léčiva (po době použitelnosti, nedoužívaná) předejte v lékárně k likvidaci.
  10. Máte-li jakékoliv pochybnosti ohledně vámi užívaných léků, kontaktujte ihned lékaře nebo lékárníka.

Víte, co udělat s lékem na předpis, který jste nezačali ani užívat? Jestli vás napadlo, že logické by bylo ho vrátit do lékárny a dostat peníze zpět, tak si přečtěte tento článek, zjistíte, proč právě tohle nejde.

Máte nějakou otázku, která se týká užívání léků? Zajímalo by nás také, jak likvidujete prošlé a nevyužívané léky u vás doma. Budeme rádi, pokud se zapojíte do diskuse nebo nám napište na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
dandy

Rozhodně léky nepoužité,po expiraci nebo zbylé vracím do sběrných boxů do lékárny.

já jen k těm nežádoucím vedlejším účinkům,my oba s manželem vůbec nesnášíme dá se říci žádný lék ,vždy máme plno nežádoucích účinků na každý lék a trpíme tak,že se to ani nechce věřit a je to tak na žití jen doma ,,,, navíc jsme oba diabetici a i ten inzulín nijak nesnášíme i po něm -píchnutí tak po hodině se cítíme strašně špatně,,,,,už nám je to trapné a nevíme si rady a navíc ještě musíme je uhradit,jsme bezradní oba,,,,,to by měl vědět i pán DRABEK,,,,,,

matýsek

lékaři jen píšou léky ,sami je nejedí,vše mají jen vyčteno a tak se není čemu divit,oni vědí že jedno se léčí a druhé kazí,,,v televizi nám ukazují nové léky-moderní,ovšem co z toho že stále s plnými nežádoucími účinkami a lepší to nebude, navíc nyní s těmi doplatkami je to navíc horší,měli by být i lékaři kteří by měli na starosti pacijenty co nesnášejí léky ,mají plno nežádoucích účinků a nějak je zkoridovat aby se člověk cítil přijatelněji a né trpěl po podání,,,,,


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kodex práv pacienta

Jaká jsou práva pacieta? Jsou vaše zkušenosti s jejich dodržováním dobré nebo špatné? Zapojte se do diskuse!

Na dovolenou jen s cestovním zdravotním pojištěním

Cestujete-li do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění. Ani po vstupu do EU vás v zahraničí neošetří zadarmo.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce