Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ředkvičky - lék na nachlazení i střevní potíže

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8931x )

Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenovou zeleninou pocházející odkudsi z východu. Kdy a kde ji lidé začali pěstovat, se přesně neví. Ale jistojistě víme, že naše babičky a prababičky už ji pěstovaly. Nejspíše si všimly i jejích blahodárných účinků na lidské zdraví. Ředkvičky zlepšují celkovou obranyschopnost organismu, působí příznivě na činnost srdce, nervovou soustavu, kostru i zrak.

shutterstock.com

Odolnost organismu

Ředkvičky obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Mají pozoruhodný obsah vitaminu C, který je nezbytný pro odolnost organismu, k tvorbě kolagenu, udržuje zdravou kůži, kosti, chrupavky, zuby, dásně a podporuje hojení ran. Dále se podílí na ochraně před srdečními chorobami, působí pozitivně na zrak, zlepšuje paměť, postřeh a koncentraci.

Srdce a cévy

Další z vitamínů, jsou vitamíny skupiny B, zejména kyselina listová a vitamin B3 (niacin, vitamin PP, kyselina nikotinová). Kyselina listová je důležitá nejen pro zdravý vývoj plodu, krvetvorbu a naše nervy, ale i pro pleť, kterou udržuje zdravou a svěží. Vitamin B3 zase rozšiřuje cévy, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak.

V ředkvičkách je obsaženo mnoho minerálních látek a stopových prvků. Jedná se o draslík, vápník, síru, měď, fosfor, hořčík, karoten a selen. Tento antioxidant zbavuje naše tělo těžkých kovů, podporuje produkci hormonů štítné žlázy a je důležitým prvkem pro plodnost mužů. Sirné silice ulevují od infekcí a pozitivně ovlivňují střevní peristaltiku. Draslík má příznivý vliv na zdraví srdečního svalu, odvodňuje a snižuje krevní tlak, vápník zase podporuje tvorbu kostí a chrupavek. Karoten pomáhá udržet zdravé oči a přispívá ke zdravému zbarvení kůže.

Žaludeční potíže a nachlazení

Při konzumaci ředkviček se uvolňují léčivé oleje a silice, které preventivně působí proti infekcím, rozpouštějí hleny a dezinfikují sliznice.

V našem trávicím traktu se při nesprávném stylu stravování a infekcích rozmnožují bakterie a plísně, které nám mohou způsobovat řadu potíží, jako například nadýmání, střevní a žaludeční potíže, průjmy apod. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme tyto přemnožené kultury účinně likvidovat a zabraňovat jejich dalšímu množení. Hořčičné oleje působí takto dezinfekčně v celém trávicím traktu, v jícnu, žaludku, tlustém i tenkém střevě.
Stejně ale fungují i v dalších částech našeho těla - v ústní dutině i v oblasti nosohltanu, kde navíc pomáhají rozpouštět usazený sekret, léčí tedy i rýmu a kašel. Ředkvičky jsou tedy vhodnou stravou i v době nachlazení a nemocí dýchacích cest, kdy potlačují infekce a posilují naše tělo v boji proti nim.

Snižování hmotnosti

Ředkvičky jsou bohaté na vlákninu, která podporuje činnost střev, tedy urychluje průchod tráveniny střevy. Tím se rychleji vylučují škodlivé látky, odstraňuje se zácpa a ochablost střev. Působí i mírně močopudně, a navíc jsou nízkokalorické, jsou tedy rozhodně skvělou součástí zdravé diety v každém věku.

Prevence kamenů

V lidovém léčitelství se odpradávna ředkvičky používaly jako prevence proti tvorbě žlučových, ledvinových a močových kaménků.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce