Látku zvanou kyselina alfa-linolenová (ALA) najdeme už v mateřském mléce. Po celý život ji člověk musí přijímat v dostatečném množství z potravy.
Já tedy tento druh oleje nemusím - pálí mě po něm žáha (jako jediném druhu)...
(RNDr. Pavel Suchánek | přečteno: 50938x )
Zásadní vliv na rozvoj pěstování olejnin v posledních letech má pozitivní změna stravovacích návyků obyvatel průmyslově rozvinutějších zemí, kteří dávají stále větší přednost konzumaci rostlinných tuků před živočišnými.
Není třeba zdůrazňovat, že na výsledky klinických studií reagují lékařská doporučení pro množství a skladbu tuků v jídelníčku. Shodují se na tom, že celkový příjem tuků by neměl být vyšší než 30 až 35 % celkového energetického příjmu (tj. přibližně 60 až 90 g tuků denně), přičemž z živočišných tuků by měla pocházet maximálně 1/3 tohoto příjmu. Tento podíl bývá velmi často vyčerpán v rámci konzumace tak zvaných skrytých tuků, běžně přijímaných v mase a masných nebo mléčných výrobcích. Zbylé 2/3 by měly tvořit rostlinné tuky a oleje. Na druhou stranu, příjem tuků by neměl klesnout pod 20 % celkového příjmu energie.
Pro prevenci onemocnění z nedostatku esenciálních mastných kyselin doporučuje německá, rakouská a švýcarská společnost pro výživu (DACH) pokrýt 2,5 % energetického přísunu omega-6 mastnými kyselinami a 0,5 % energetického přísunu omega-3 mastnými kyselinami. Tyto látky plní řadu důležitých funkcí v látkové výměně a v prevenci chorob, proto se doporučuje celkový příjem obou těchto typů ve výši 7 % energetického přísunu.
Pro příjem doporučeného množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin je potřebný přísun 100 ml řepkového za den.
Sdružení odborníků na výživu EU (Eurodiet 2001) se shoduje na podobném doporučení. Evropské populaci doporučuje přijímat méně než 10 % celkové energie z nasycených mastných kyselin (živočišné tuky), méně než 2 % z trans mastných kyselin a 4 - 8 % energie hradit příjmem omega-6 mastných kyselin. Zvláštní doporučení vyhradila skupině omega-3, kde doporučuje denně konzumovat 2 g kyseliny alfa-linolenové (řepkový olej) a 200 mg přijímat tuků mořských živočichů.
V posledních deseti letech se připomíná zásadní význam nejen celkového množství přijímaných polynenasycených mastných kyselin, ale i vzájemného poměru mezi skupinami omega-6 a omega-3, který by měl být pět až osm procent z omega-6 mastných kyselin ku dvěma nebo i více procentům z omega-3 mastných kyselin. Vhodný poměr mezi omega-6 a omega-3 se doporučuje 4:1 nebo ještě lépe 3:1. Středoevropská strava bohužel zachovává velmi nevýhodný poměr 10:1, severoamerická strava bohatá na fast foody se blíží poměru dokonce 40:1.
Poměr omega-6 a omega-3 esenciálních mastných kyselin v řepkovém oleji je 2:1, proto je pravidelná konzumace řepkového oleje velmi pozitivní a potřebná.
Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.
Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi
Nějak se mi nezdá, že by trans mastné kyseliny byly vysoce negativní. Vždyt jsou obsaženy jen ve zdravých tucích v másle a sádle..
Anketní otázka
Poznali byste u sebe alergickou reakci?
Přidat nový komentář