Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Výuka chirurgických oborů budoucnosti – simulace virtuální reality

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4735x )

I. chirurgická klinika LF MU a FNUSA v Brně otevírají zcela unikátní první simulační centrum virtuální chirurgie v České republice. Praktické vzdělávání chirurgů se v poslední době zřetelně změnilo. Výuka na LF MU dnes již zcela odpovídá Komenského metodě „Škola hrou“.

FNUSA v Brně

Diskuse o využití počítačové technologie pro trénink chirurgických dovedností začala před více než dvaceti lety. Pro dnešní dobu je charakteristický nástup simulace chirurgických činností. Simulace urgentních stavů, nejen v chirurgii, zlepšuje efektivitu výkonu, komunikaci i schopnost rychle se rozhodovat. 

„Simulátory virtuální reality v chirurgii nabízí sofistikované laparoskopické tréninkové scénáře a tvoří velký tréninkový potenciál i pro studenty lékařské fakulty. Věřím, že zavedení simulované výuky bude znamenat výrazný kvalitativní posun ve výuce studentů vyšších ročníků LF MU a začínajících mladých chirurgů,“ zdůraznil děkan LF MU Jiří Mayer.

V současnosti má role virtuální reality v edukačním procesu budoucích chirurgů zcela evidentní a zásadní význam. Simulátor má oproti konvenční tréninkové metodě řadu výhod. Trénink operací dostává medika či adepta chirurgie mimo operační sál a mimo pacienta. Bylo potvrzeno, že při využívání simulátorů dochází k nárůstu chirurgické zručnosti a obratnosti.

Výuka má obrovský etický rozměr. Veškerá činnost má společného jmenovatele, a to je bezpečnost pacienta. Zkušenosti a získané dovednosti se přenesou ze simulačních laboratoří na operační sál a nejvíc z této tréninkové činnosti bude profitovat právě pacient.

„Pomocí virtuální reality získávají začínající chirurgové rychle i dovednosti laparoskopických technik. Velkou výhodou je individuální trénink s pomocí mentora. Chirurgický laparoskopický trénink bude veden formou kurzů, které připravujeme ve dvou rovinách: základní kurz – koordinace činnosti rukou operatéra, vedení kamery aj. a specializovaný kurz pro pokročilé – zde se jedná už o jednotlivé laparoskopické operace - žlučník, kýla, slepé střevo…,“ uvedl přednosta I. chirurgické kliniky Ivan Čapov.

Simulace má dnes  již nezastupitelnou roli ve výuce zdravotnických profesionálů. Těší mě, že ve  fakultní nemocnici otevíráme již druhé takovéto špičkové centrum, první je zaměřeno na komunikativní dovednosti. Výukou na chirurgických simulátorech se lékaři učí přesným chirurgickým operačním postupům, ale také tomu, jak předcházet případnému poškození pacienta, jak se včas a správně rozhodnout. Pacient se tak bude svěřovat do bezpečnějších rukou,“ doplňuje Josef Čekal, ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Vzniklé centrum má kromě klasických trenažerů k dispozici dvě exkluzivní plně vybavené simulační jednotky virtuální reality firmy Simbionix. Jedná se o nejkomplexnější řadu simulátorů laparoskopických operací v celosvětovém měřítku.

Přečtěte si také­­­­­­­

Renální denervace bez jediného vpichu

Nové možnosti léčby cévní mozkové příhody i fibrilace síní

Rezistence vůči antibiotikům významně vzrostla

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce