Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

7 mýtů o kávě. Skutečně dehydratuje a zvyšuje krevní tlak?

( Komerční prezentace | přečteno: 5967x )

Káva je zdraví škodlivá, zbavuje tělo vody a zvyšuje krevní tlak. Jak je to ale doopravdy? Kolik šálků denně si můžete dopřát a jak vám může přípravu kávy usnadnit moka konvička?

shutterstock.com

Káva je zdraví škodlivá

Hlavní látkou obsaženou v kávě je kofein, který má výrazné stimulační účinky. Citlivější osoby na sobě mohou po konzumaci kávy pozorovat neklid, zvýšený srdeční tep nebo problémy se spánkem.

Obecně se ale umírněná konzumace kávy (3–4 šálky denně) považuje za zdraví prospěšnou. Kofein povzbuzuje srdeční činnost a látkovou výměnu, zlepšuje paměť, soustředění a sportovní výkon. Mimo to se spojuje také s nižším rizikem kardiovaskulárních chorob a Alzheimerovy nemoci. Kromě kofeinu se v kávě nachází také celá řada antioxidantů, které stimulují imunitní systém, vitamíny (B2) a minerály (draslík, hořčík a mangan).

Káva dehydratuje

Pokud s pitím kávy začínáte, prvních pár šálků sice může vést k častějším návštěvám toalety, výrazný dehydratační efekt ale tento kofeinový nápoj nemá. Naopak – pokud konzumujete 4 klasické kávové šálky denně, můžete si zhruba půl litru vody přičíst k vašemu příjmu tekutin.

Káva zvyšuje krevní tlak

Pokud kávu pijete pouze svátečně, může u vás přechodně vyvolat zvýšení krevního tlaku. Dlouhodobé lékařské výzkumy ale potvrzují, že pravidelná konzumace kávy nejen nezvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, mezi něž vedle vysokého krevního tlaku patří také infarkt, ale dokonce ho pomáhá snižovat.

Účinek kávy ale do značné míry závisí na způsobu její přípravy. Vhodná je filtrovaná káva, kterou si snadno připravíte i doma – stačí vám k tomu french press nebo moka konvička.

Kávu by neměly pít těhotné a kojící ženy

Pití kávy se nemusíte úzkostlivě vyhýbat ani během těhotenství nebo v období kojení. Odborníci ale radí nepřekračovat dávku zhruba 150–200 mg kofeinu za den. Pro vaši představu – klasické espresso obsahuje asi 70 mg kofeinu, zatímco šálek (240 ml) filtrované kávy z moka konvičky zhruba 120 mg. V době kojení můžete případně nahradit občas kávu meltou, která by měla podporovat tvorbu mléka.

Bezkofeinová káva je zdravější

Také jste se setkali s tvrzením, že bezkofeinová káva je pro zdraví vhodnější? Zcela jistě se jedná o plnohodnotnou alternativu pro osoby, které jsou vůči kofeinu citlivější nebo si chtějí šálek kávy dopřát ve večerních hodinách. Na druhou stranu je důležité dbát na způsob, jakým se bezkofeinová káva vyrábí.

Kofein se z kávových zrn nejčastěji odstraňuje takzvaným evropským procesem za použití chemikálií, které sice nenarušují chuť ani aroma kávy, ale mohou se během extrakce či louhování uvolňovat do výsledného nápoje. Šetrnější metodou je švýcarský vodní proces, při kterém se kofein z kávových zrn doslova odpařuje. Společně s ním ale káva ztrácí také své typické aroma a chuť.

Mléko potlačuje účinky kofeinu

Během dne si připravíte raději klasické espresso než kávu s mlékem, protože vám jeho účinky připadají silnější? Ve skutečnosti mléko pouze snižuje účinky kofeinu na sliznici žaludku a zpomaluje rychlost vstřebávání kofeinu. Zatímco espresso vás tak doslova nakopne v okamžiku, kdy ho dopijete, účinky kávy s mlékem se dostaví později a působí déle.

Kvalitní kávu vám připraví pouze v kavárně

Espresso nebo cappuccino vám skutečně nejlépe připraví vyškolený barista, který má k dispozici profesionální kávovar. Ten, na rozdíl od běžných domácích kávovarů, dosáhne při extrakci espressa požadovaného tlaku 9 barů.

V pohodlí domova vám k přípravě kávy lépe poslouží tradiční italská moka konvička. Do její spodní části nalijete vodu, nad ni vložíte sítko s namletou kávou, moka konvičku sešroubujete a položíte na varnou desku nebo plynový sporák. Jakmile voda začne vřít, tlak ve spodní nádobce horkou vodu protlačí přes zásobník s kávou do horní části konvičky. Chvíli před ukončením extrakce sporák vypněte, aby se káva nepřepálila.

Káva z moka konvičky sice není k nerozeznání od pravého espressa, chuťově se mu ale podobá více než káva překapávaná. Chcete si ji vychutnat i vy? Prozkoumejte širokou nabídku moka konvic na Heurece, kde vám s výběrem pomohou skuteční kávoví nadšenci.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce