Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

7 signálů, že ledviny nefungují, jak by měly

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 14704x )

Podle tradiční čínské medicíny je obdobím, v němž mají ledviny nejsilnější moc, zima. Jejich oslabení nebo porucha jejich funkce se však mohou objevit kdykoli během roku.

shutterstock.com

Ledviny jsou nesmírně důležitý orgán. Filtrují krev a brání tomu, aby se do krevního oběhu dostával toxický odpad. To dělají, pokud fungují tak, jak mají. Mnohdy jsou však ledviny a celý jejich okruh oslabovány nejrůznějšími vlivy: prodělanými nemocemi, ale také například emocemi. Typickou emocí ledvin je úzkost. Ta je oslabuje a způsobuje hromadění patologické energie, která se pak šíří celým organismem.

Čtěte také: Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví

Věděli jste, že ledviny zpracují až 130 litrů krve denně? K tomu, aby to dokázaly, bezpodmínečně musí být v pořádku. Pokud nejsou, dávají nám to znát. Projevů je několik a mezi nejběžnější patří tyto:

  • Otoky způsobené zadržováním vody v těle mohou souviset se špatnou funkcí lymfatického systému, ale také bývají neklamnou známkou poruchy ledvin. Pokud mají ledviny problém a nezvládají, vylučují stále méně tekutin, což způsobuje hromadění vody v těle. Otoky se projevují nejčastěji v oblasti dolních končetin a kloubů.
  • Potíže s močením, k nimž nepatří pouze nepříjemné pocity během močení, ale také změny barvy moči. Ta může být buď příliš tmavá (a v malém množství), nebo naopak abnormálně světlá až čirá (a ve velkém množství). Zatížené ledviny může signalizovat také časté až pravidelné noční buzení kvůli „malé potřebě“ nebo pěnivá moč.
  • Kožní vyrážky mohou signalizovat nejen zátěž ledvin, ale prakticky jakoukoli toxickou zátěž v těle. Hromadění toxinů, které nemají kudy odcházet, se může projevit vznikem pupínků až akné nebo ekzémů.
  • Ztráta energie. Proč může souviset právě s ledvinami? Protože zdravé ledviny produkují hormon erythropoietin, který se podílí na tvorbě červených krvinek. Se zátěží ledvin se produkce hormonu snižuje a s ní také množství červených krvinek. Nezřídkakdy nastává překyselení těla, doprovázené slabostí, únavou a sníženou aktivitou mozku.
  • Lapání po dechu je spíše projevem plicních poruch, ale může souviset i se zátěží ledvin. Snížený počet červených krvinek způsobí také nedostatečné okysličení organismu. Člověk je tak nucen kompenzovat vzniklou situaci zrychleným dýcháním. S tím souvisí také snížená schopnost koncentrace, nebo dokonce závratě.
  • Bolesti ve střední části zad, přímo nebo přibližně v místech, kde se ledviny nacházejí. Bolest se nemusí projevit pouze při zánětu ledvin! Může být různě silná, akutní i chronická a velice nepříjemná.
  • Kovová pachuť v ústech se někdy připisuje na vrub těhotenství, ale mnohdy za ní stojí právě špatná funkce ledvin. Rovněž nadměrný zápach z úst je varovným signálem.

Čtěte také: Vyšetření ledvin při preventivní prohlídce

Tipy pro zdravé ledviny:

  • Jezte dostatek ovoce a zeleniny. Jsou bohaté na antioxidanty a organismus hydratují.
  • Pijte přiměřeně, okolo 6–8 sklenic čisté vody denně.
  • Snažte se omezit sůl, výrazně tím ledvinám prospějete. Potraviny samy o sobě jí obsahují dostatek (nemluvě o polotovarech a dochucovadlech).
  • Vsaďte na bylinky: nejlépe je popíjet čaje z petrželkové natě, bobkového listu nebo kvalitní zelený čaj, který navíc dokáže zrychlovat metabolismus.

Čtěte také: Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

Zdroj: www.joalis.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce