Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergická reakce na kosmetiku. Nové krémy napřed opatrně vyzkoušejte

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4335x )

Kosmetika – od šamponů až po parfémy – nám pomáhá cítit se dobře. Některé složky ale mohou vyvolat podráždění, nepříjemné alergické reakce nebo i zánět.

shutterstock.com

Alergická reakce na kosmetiku je poměrně častá. Zpravidla začíná zarudnutím kůže, které se buď zhoršuje nebo po chvilce zmizí. Pokud přetrvává, pravděpodobně se k němu přidá nepříjemné svědění. Často se může objevit také ekzém, se kterým se pojí puchýřky. Při použití nevhodného opalovacího krému může dojít i k pigmentaci kůže, která se objevuje především u očních víček nebo na rukou. 

Příznaky se mohou projevit ihned poté, co poprvé nanesete nový přípravek, ale třeba i po letech bezproblémového používání. Existují dva typy odpovědí organismu na kožní produkty:

  1. Kontaktní iritační dermatitida je způsobena podrážděním kůže cizí látkou, což vede ke změnám na kůži. Ta může zarudnout, pálit, svědit těsně po použití produktu. Mohou se vytvořit i puchýře.
  2. Kontaktní alergická dermatitida je opožděná hypersenzitivní reakce, při které se cizí látka dostane do kontaktu s kůží. Změny kůže se objevují po opětovném vystavení kůže této látce. Jejími příznaky jsou zarudnutí, otok, zhrubnutí, svědění a kopřivka. Může se projevit kdekoli, ale nejčastěji se objevuje na krku, rtech, uších a očích. 

Bývá obtížné zjistit, jakého původu kontaktní dermatitida je, může být dokonce kombinací obou výše zmíněných druhů. 

Čtěte také: Akné nebo rosacea? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Co způsobuje alergii

Alergickou reakci mohou spustit veškeré kosmetické produkty. Nejčastější alergeny, kterým je lepší se vyhnout jsou: 

  • Chemické UV Faktory: Ty se nacházejí zejména v opalovacích přípravcích. Na rozdíl od fyzikálních UV faktorů pokožku více dráždí. Pokud je to váš případ, promluvte si s dermatologem o tom, jak nejlépe chránit pokožku před sluncem. 
  • Kosmetické výrobky, které obsahují alfa-hydroxykyseliny, mohou u některých lidí způsobovat problémy, jako je zarudnutí, otok, puchýře a svědění - zejména u produktů, které mají hladinu AHA vyšší než 10%. 
  • Barvy na vlasy mohou také vyvolat kožní reakce, zejména ty, které obsahují p-fenylenediamin, stejně jako persíran amonný používaný k zesvětlení vlasů. Než se pustíte do barvení vlasů, kápněte si barvu za ucho a počkejte pár minut na reakci. Pokud se neobjeví zarudnutí, můžete přípravek použít. 
  • Formaldehyd: Obsahují ho laky na nehty a patří mezi silné alergeny. Alergii poznáte tak, že vám zarudnou prsty, ale také krk a oči. Při výběru laků proto dávejte přednost těm bez formaldehydu. 
  • Methakrylát: Ten je obsažen zejména v lepidlech na umělé nehty.  Proto se ženám, které je nosí permanentně, doporučuje, aby si je jednou za tři měsíce nechaly sundat a daly svým nehtům prostor k regeneraci. 
  • Konzervanty a parfemační složky: Tyto bohužel obsahuje velké množství kosmetických produktů. Někdy i přípravky, které se honosí označením „neparfemované“, mohou obsahovat příměsi, které mají zamaskovat jejich chemický zápach. Pokud si chcete být jisti, hledejte spíše výrobky s označením „bez parfému“, „fragrance free“ apod.

Alergie na kosmetiku, především na vonné složky, rostlinné extrakty či konzervační látky, se objevují u stále většího počtu lidí.

Před prvním použitím nové kosmetiky je dobré pečlivě pročíst složení a nový přípravek vyzkoušet na malé a méně viditelné časti těla. Zkoušení přípravků přímo na obličeji není nejvhodnější. Pokud se objeví jakákoliv neobvyklá reakce, kosmetický přípravek dále nepoužívejte a v případě, že problémy přetrvávají, navštivte lékaře, poradila Silvie Ovesná, lékařka oční kliniky Gemini.

„Zejména v okolí očí je pleť velmi citlivá, velmi citlivé je i samotné oko. Nevyzkoušené kosmetické přípravky mohou nejen zatěžovat pleť, ale i obsahovat různé alergeny, které mohou vyvolat nepříjemné zdravotní komplikace v podobě zarudnutí očí, nadměrného slzení nebo otoků,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Trápí vás zarudlé oči, které svědí a slzí? Na vině může být oční alergie.

U kosmetiky je třeba dát pozor i na datum spotřeby

Obzvlášť přírodní krémy a přípravky na pleť mají často trvanlivost mnohem kratší než kosmetika obsahující konzervační látky. Prošlé oční stíny, řasenky i krémy mohou být nebezpečné.

Přírodní kosmetické přípravky

Přírodní kosmetika je pro pleť šetrnější, mohou se však objevit problémy při přechodu ze syntetického přípravku.

„Přírodní kosmetické přípravky obsahují ,živé‘ substance – na rozdíl  od syntetické kosmetiky vyrobené uměle. Tyto umělé substance se hromadí v kůži a mohou vyvolávat citlivost při dlouhodobém používání takového přípravku nebo právě při přechodu na přírodní kosmetiku. Jedná se o přechodnou fázi, ve které se ustaluje nová rovnováha a stav kůže se může i zhoršit,“ vysvětlila Silvie Ovesná a upozornila, že pokud problémy trvají déle, je vhodnější zvolit některý z hypoalergenních přípravků.
 „I takové přípravky je třeba obzvlášť v případě citlivé kůže používat opatrně a napřed je vyzkoušet.“

Čtěte také: Potničky trápí hlavně malé děti, nevyhýbají se však ani dospělým

Když se objeví alergická reakce

Co nejdříve krém odstraňte vlažnou vodou. Vyhněte se odličovacím prostředkům, které by mohly vzniklou situaci ještě zhoršit. Malé fleky po kontaktní alergii je možné namazat protisvědivým gelem (Fenistil gel aj.) a následně ošetřovat jako běžné ložisko ekzému. V lékárně jsou k dostání nejrůznější přípravky, které vám od svědění pomohou. Vždy se o nich však poraďte s lékárníkem nebo se svým lékařem. V případě rozsáhlejšího postižení se určitě poraďte s lékařem.
Po takové reakci přípravek samozřejmě nepoužívejte a hledejte náhradu. Snažte se s kožním lékařem nebo alergologem přijít na to, která konkrétní přísada vám vadí, abyste se jí mohli při výběru kosmetiky vyhýbat.

Jak se vyhnout kožním reakcím na kosmetické výrobky

  • Hledejte produkty s nejmenším množstvím přísad. Tím značně snížíte riziko výskytu alergenu. 
  • Před použitím jakéhokoli produktu proveďte patch test. Umístěte malé množství na vnitřní stranu předloktí a počkejte pár minut, abyste viděli reakci své pokožky. Pokud se objeví zarudnutí, otok, svědění nebo pálení, nepoužívejte tento produkt.
  • Parfém používejte na oblečení, nikoli na kůži. To může pomoci snížit riziko reakce na vůni, ale také riziko interakce vůně s přísadami v jiných produktech a způsobení kožní reakce.
  • Jen proto, že štítek říká, že něco je „hypoalergenní“, „testováno dermatologem“, „testováno na citlivost“ nebo „nedráždivé“, není to záruka, že tomu tak opravdu bude. Některé společnosti provádějí testování, jiné ne. Neexistují žádná pravidla, jak lze tyto výrazy použít na štítku.
  • Snažte se používat jednu značku kosmetiky, která vám vyhovuje. Kombinace všech možných druhů může vést k většímu riziku podráždění pokožky. 

Plastické a estetické zákroky

„V oblasti omlazení obličejových partií existuje velké množství různých metod, které se vzájemně doplňují a tak mohou zlepšovat výsledný efekt. Máme velmi dobré zkušenosti s aplikací botulotoxinu, kyseliny hyaluronové k eliminaci vrásek, s aplikací intradermálních nití a autologního séra k omlazení obličeje a lipolyzačního roztoku k eliminaci tukových partií obličeje. K alergickým reakcím při těchto zákrocích téměř nedochází,“ dodala Silvie Ovesná.

Zdroj: www.webmd.com, gemini.cz

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce