Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergie v 21.století

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 321x )

„Už je tady sezóna alergií, ve vzduchu létá pyl,“ znělo doporučení, jak mám začít tento článek. Já takto ale nezačnu. Pyloví alergici totiž poznají jaro i beze mě a již chytají své slzy a rýmu kapesníkem za doprovodu kýchání.

shutterstock.com

Tabletky, spreje, kapky a jiné radosti

Projevy alergií jsou různé. Na vzdušné alergeny alergici nejčastěji reagují rýmou a podrážděním očí. Méně často se setkáváme s dušností při astmatu nebo s kožní vyrážkou. S alergickými neduhy mohou pomoci léky, které tlumí příznaky neboli symptomy.

Symptomatická terapie zahrnuje léky proti alergii ve formě tabletek, nosní spreje a oční kapky, v případě astmatu i inhalační léčbu a u lidí trpících ekzémem krémy a masti. Většině alergiků tato léčba stačí, aby mohli zase běžně fungovat, tímto přístupem se nicméně neléčí příčina potíží.

Kauzální terapie (léčba příčiny) alergií je v českých podmínkách výhradně v rukou alergologů a je tím nejlepším, co alergolog může nabídnout. Moderně ji označujeme jako specifická alergenová imunoterapie neboli desenzibilizační léčba. Jedná se však o starou dobrou metodu, kdy se alergen podává v přesně definovaném množství s cílem, aby si imunitní systém pacienta na daný alergen „zvykl“ a začal jej tolerovat. Nevýhodou této léčby je to, že se užívá již před začátkem sezóny, takže pacientovi není její užívání připomínáno jeho potížemi. Vynechávání dávek pak bohužel vede k významnému snížení účinnosti této léčby.

Moderní výdobytky

Moudré rady našich babiček, jejichž cílem je omezit množství alergenů, samozřejmě stále platí.

Základním pravidlem je, že alergen nesmí k nám do domu. Radu o převlečení se a opláchnutí obličeje po příchodu zvenku vždy následovalo poučení o nutnosti jen velmi krátkého, ale intenzivního větrání okny.

Dnes toto opatření usnadňujeme protipylovými sítěmi. Ty svou jemnou strukturou zabrání průniku nejen pylu a prachu zvenčí. Příjemným bonusem je pochopitelně i absence malých bzučících létajících upírů, kteří nám vždy tak zpříjemňují teplé noci. Moderní sítě navíc už tolik neblokují průnik světla, takže slunce nebude za temnou oponou, jak tomu bývalo dříve.

Alergen, který i přes naše snahy k nám domů pronikl, můžeme zachytit čističkou vzduchu, případně lapači prachu. U čističky si musí člověk pohlídat, aby její výkon odpovídal velikosti místnosti, kterou se snažíme ošetřit. Je naivní si myslet, že jeden malý přístroj vyčistí celý byt, takže je vhodné zvážit, kam svoji čističku umístíme. Optimálně tam, kde trávíme nejvíce času.

Při plánování výletu do přírody nám mohou pomoci informace z Pylové služby pana docenta Rybníčka (www.pylovasluzba.cz). Na jeho stánkách se dozvíme, jaké alergeny v současnosti létají ve vzduchu, ale můžeme si přečíst i předpověď na další období.

Preferenci vnitřních aktivit, která bývá pylovým alergikům v sezóně doporučována, možná nemusíme letos tak řešit. Respirátor do určité míry chrání před přenosem drobných virů, takže o poznání větší pyl zastaví prakticky s jistotou.

Roztočoví alergici jsou odkázáni na časté stírání prachu z povrchů i podlahy a na vysávání nejlépe vysavačem s dvojitým sáčkem a HEPA filtrem. Je vhodné mít na paměti, že roztoči nemají rádi sucho a chlad, proto je dobré v bytě udržovat vlhkost pod 50 % a teplotu pod 21 °C.

Při likvidaci roztočů je samozřejmostí časté praní přikrývek a polštářů alespoň 1× týdně na 60 °C. Textil, který by tuto teplotu nesnesl, lze alternativně ošetřit umístěním do mrazničky na 1 či 2 dny. Omezení kontaktu s alergeny roztočů můžeme dosáhnout i vhodnými protiroztočovými povlaky. Matraci lze zkusit ošetřovat akaricidními přípravky nebo můžeme zkusit roztoče nalákat do roztočových pastí pomocí spreje s látkou, která připomíná jejich feromony.

alergostopChytrý telefon s chytrou apkou

Pro zapomnětlivé osoby, jako jsem já, je chytrý telefon výborný společník. Různé aplikace nám umí pomoci při všemožných činnostech v životě – a péče o zdraví není výjimkou.

Příkladem je nová aplikace AlergoStop, jejíž hlavní funkcí je pomoc s kauzální léčbou alergií. Umí ale pomoci i s jinými léky.

Při prvním spuštění si můžete nastavit, na jaké alergeny jste alergičtí. Aplikace vám sdělí, zda je váš alergen v tuto dobu aktivní, případně kdy obvykle trvá jeho sezóna.

Kromě upozornění na nutnost užití léku umí aplikace i připomenout, že je čas si zavolat k lékaři  o předpis na nové balení. Nemělo by se tedy stát, že pacient bude na suchu, protože mu léky došly. Výhodou je možnost nastavení příští návštěvy u lékaře, takže nám lékařům o něco ubude smutného hledění do prázdné čekárny z důvodu zapomnětlivých pacientů.

Součástí aplikace jsou i informace, které pomohou získat základní povědomí o alergii, o příznacích a o léčbě. Aplikace dále napoví, co to vůbec je ta alergenová imunoterapie, o které lékař celou tu dobu v ordinaci mluvil.

Proč AlergoStop?

Nabízí se otázka, proč prostě nezadat užívání léků do připomínek a návštěvu u lékaře do klasického kalendáře v mobilu.

Někdo si nechce spamovat svůj pracovní kalendář soukromými položkami. Jiní tuší, že strýček Google a jemu podobní již o nás vědí zbytečně moc informací, a tak není důvod jim přidávat další.

AlergoStop má v porovnání s jinými podobnými aplikacemi výhodu, že pro svoji funkci nevyžaduje žádná oprávnění. Nechce přístup k vaší poloze, kameře, mikrofonu ani ke kontaktům. Nic nikam neodesílá a pacient má svá data pod kontrolou. Neobsahuje žádné vyskakující ani jiné otravné reklamy, které jsou pro bezplatné aplikace charakteristické.

Výhodou je, že všechny informace v aplikaci jsou psány odborníky, nikoliv někým mimo obor. Aplikace vznikla v režii společnosti Pears Health Cyber, která se již řadu let zabývá vývojem medicínských aplikací. Partnerem projektu je společnost Stallergenes, která aplikaci zahrnuje mezi edukační aktivity podporující léčbu pacientů.

Stručné shrnutí plusů aplikace na závěr

  • Připomene užití a dávku léku
  • Připomene nutnost zavolat si o nový lék
  • Připomene kontrolu u lékaře
  • Bez nutnosti oprávnění v telefonu
  • Zdarma a bez reklam

alergostop



partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce